fbpx
Η άγνωστη διαμάχη πίσω από την «Καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου

Η άγνωστη διαμάχη πίσω από την «Καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου

Την άγνωστη διαφωνία του Κάρολου Δαρβίνου με τον εκδότη του γύρω από το περιεχόμενο του επαναστατικού του βιβλίου Η καταγωγή των ειδών αποκάλυψε η ιστορικός Σίλβια Νίκερσον, στο σχετικό κεφάλαιο που περιέχεται στο βιβλίο Rethinking History, Science, and Religion: An Exploration of Conflict and the Complexity Principle.

Όπως υποστηρίζει η Νίκερσον, αν και ο Τζον Μάρεϊ Γ’ εξέφραζε βαθύτατες ανησυχίες για τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών και το πώς ανέτρεπε τα δεδομένα και τις παγιωμένες απόψεις της εποχής εκείνης, βασισμένες στο χριστιανικό αφήγημα, παρ’ όλα αυτά δέχτηκε να εκδώσει το βιβλίο, κυρίως επειδή είχε εμπιστοσύνη στο αφηγηματικό ύφος του Δαρβίνου, χάρη στο οποίο το προηγούμενο βιβλίο του, όπου περιέγραφε την εμπειρία του από το ταξίδι του με το πλοίο HMS Beagle, είχε γνωρίσει αξιόλογη επιτυχία.

Ωστόσο, ο Μάρεϊ δεν άφησε ακριβώς στην άκρη τις διαφωνίες του, αλλά ανέθεσε σε έναν από τους σκληρότερους επικριτές του Δαρβίνου, τον επίσκοπο της Οξφόρδης Σάμιουελ Γουίλμπερφορς, να γράψει μία οξεία κριτική για το έργο, ενώ και ο ίδιος ο Μάρεϊ σε ένα δικό του βιβλίο είχε γράψει μεταξύ άλλων πως «ο κόσμος στον οποίο κατοικούμε, τόσο όμορφος, τόσο προικισμένος με κάθε δώρο που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόοδο, την ευημερία και την ευτυχία του ανθρώπου» δεν θα μπορούσε να είναι απλώς το «ατελές» έργο του Θεού και με αυτό το σκεπτικό απέρριπτε τον ισχυρισμό ότι ο κόσμος μας επιδέχεται βελτίωσης και αλλάζει καθημερινά.

Σύμφωνα με το Smithsonian, παρά τις αντιρρήσεις του ο Μάρεϊ προχώρησε σε συνολικά 150 εκδόσεις 11 βιβλίων του Δαρβίνου, ενώ η Νίκερσον επισημαίνει πως σημαντικό ρόλο στην επιείκεια του Μάρεϊ απέναντι στον Δαρβίνο διαδραμάτισε και η υψηλή κοινωνική θέση του τελευταίου, που του προσέδιδε ιδιαίτερο κύρος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ

Μήνας βιβλίου είναι για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ο Απρίλιος: την Τρίτη 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) ξεκίνησε η ενημερωτική καμπάνια για τα...

ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.