fbpx
Έντονες αντιδράσεις στο Μισούρι για νομοσχέδιο λογοκρισίας

Έντονες αντιδράσεις στο Μισούρι για νομοσχέδιο λογοκρισίας

Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ ένα νομοσχέδιο στην Πολιτεία του Μισούρι σχετικά με την απαγόρευση βιβλίων ακατάλληλων για ανηλίκους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυλακή βιβλιοθηκάριους που δε θα συμμορφωθούν με αυτό.

Βάσει του νομοσχεδίου, επιτροπές γονέων θα εκλεγούν για να αξιολογούν τα βιβλία ως προς την καταλληλότητά τους για παιδιά και κατόπιν θα διενεργούνται δημόσιες ακροάσεις, προκειμένου να κατατίθενται προτάσεις για ενδεχομένως ακατάλληλα βιβλία. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες που θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την πρόσβαση ανηλίκων σε όσα βιβλία κριθούν ακατάλληλα θα στερούνται τη χρηματοδότησή τους, ενώ οι βιβλιοθηκάριοι θα κινδυνεύουν με πρόστιμο και φυλάκιση έως 12 μηνών.

Αν και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπεν Μπέικερ, που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο, υποστηρίζει ότι αυτό έχει ως στόχο να καταστήσει τις βιβλιοθήκες ασφαλείς χώρους για τα παιδιά, οι επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για μία «προφανή απόπειρα νομιμοποίησης της απαγόρευσης βιβλίων στο Μισούρι», που δίνει σε μικρές ομάδες γονέων τον ρόλο του λογοκριτή.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και η Ένωση Βιβλιοθηκών του Μισούρι, τονίζοντας πως «θα στέκεται πάντα ενάντια στη λογοκρισία και την ελευθερία της ανάγνωσης» και πως «οι δημόσιες βιβλιοθήκες ήδη έχουν σε ισχύ διαδικασίες για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να προστατεύσουν τα παιδιά τους, χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων επισκεπτών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Γερμανία: 1,1 εκατομμύρια δωρεάν βιβλία σε παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την ετήσια εκστρατεία της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου υλοποιεί και φέτος η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein), στο πλαίσιο της οποίας θα δωρίσει πάνω από 1,1...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.