fbpx
Ανάκληση βραβείου από συγγραφέα για τη φιλοπαλαιστινιακή της δράση

Ανάκληση βραβείου από συγγραφέα για τη φιλοπαλαιστινιακή της δράση

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η 8μελής κριτική επιτροπή του βραβείου Nelly Sachs, το οποίο απονέμεται από τη γερμανική πόλη του Ντόρτμουντ σε συγγραφείς που προωθούν την ανεκτικότητα και τη συμφιλίωση, αποφάσισε να τιμήσει την Καμίλα Σάμσι, Βρετανίδα με καταγωγή από το Πακιστάν, αναγνωρίζοντας πως η γραφή της «χτίζει γέφυρες ανάμεσα στις κοινωνίες». Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα η κριτική επιτροπή ανακάλεσε την απόφασή της, λόγω της υποστήριξης που έχει εκφράσει η συγγραφέας σε ένα φιλοπαλαιστινιακό κίνημα υπέρ του πολιτιστικού μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής αναφέρεται ότι, παρά τη σχετική έρευνα που έγινε, τα μέλη της δεν είχαν γνώση της ακτιβιστικής δραστηριότητας της Σάμσι, η οποία, όπως αναφέρεται, έρχεται σε σύγκρουση με τις θεμελιώδεις αρχές του βραβείου, καθώς «το πολιτιστικό μποϊκοτάζ δεν βοηθά στην υπέρβαση των συνόρων, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία, ανεξαρτήτως της πραγματικής πολιτικής και πολιτιστικής ετερογένειάς της».

Από την πλευρά της, η συγγραφέας εξέφρασε τη βαθιά της λύπη «που μια κριτική επιτροπή λύγισε στις πιέσεις και ανακάλεσε ένα βραβείο από μια συγγραφέα που ασκεί την ελευθερία της συνείδησής της και την ελευθερία έκφρασής της».

Στη χώρα μας κυκλοφορούν τα βιβλία της Σάμσι Κρυφή φωτιά (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός 2018) και Καμένες σκιές (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Εκδόσεις Πατάκη 2014).


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.