Σεφ στρέφεται κατά του «κόκκινου βιβλίου» της Michelin
Για έναν σεφ, το να δει το όνομά του στο περίφημο κόκκινο βιβλίο του Οδηγού Michelin αποτελεί όνειρο ζωής. Όμως για έναν διακεκριμένο σεφ με τρία αστέρια Michelin, η υποβάθμισή του στα δύο αστέρια μπορεί να ισοδυναμεί με καταστροφή.
Αυτή είναι η περίπτωση του Marc Veyrat, σεφ του διάσημου γαλλικού εστιατορίου «La Maison des Bois», ο οποίος είδε στην τελευταία έκδοση του «κόκκινου βιβλίου» το εστιατόριό του να πέφτει από τα τρία αστέρια στα δύο. Τώρα, αμφισβητεί το αν οι επιθεωρητές του οδηγού πήγαν όντως στο εστιατόριό του πριν το αξιολογήσουν και ζητά να αφαιρεθεί εντελώς το «La Maison des Bois» από τον οδηγό.
Ο Veyrat, σύμφωνα με τη Le Monde, κατηγορεί για «βαθιά ανικανότητα» τους επιθεωρητές, σχολιάζοντας: «Τόλμησαν να πουν ότι βάζουμε τσένταρ στο σουφλέ με ρεμπλοσόν, μποφόρ και τομ! Προσέβαλαν την περιοχή μας, οι εργαζόμενοί μου είναι εξοργισμένοι. Όταν έχουμε αυγά από τα κοτόπουλά μας, γάλα από τις αγελάδες μας και δύο βοτανολόγοι συλλέγουν τα χορταρικά μας κάθε πρωί!»
Με επιστολή του προς τους εκδότες του Οδηγού Michelin, ο σεφ απαίτησε να αφαιρεθεί το εστιατόριό του από τον κατάλογο, ένα αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό με το σκεπτικό ότι ο οδηγός δεν απευθύνεται στα εστιατόρια, αλλά στους λάτρεις του φαγητού που αναζητούν τις κορυφαίες γευστικές εμπειρίες.