fbpx

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΤην αποδοκιμασία της για την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) εκφράζει μεταξύ άλλων με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, καλώντας τον να λάβει θέση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τον πολιτισμό και ειδικότερα για το βιβλίο.
Αναλυτικά, η επιστολή της Ένωσης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής της χώρας συμπεριλαμβάνοντας μικρούς και μεγάλους εκδότες και βιβλιοπώλες, διαμαρτύρεται ακόμα μία φορά για την απόφαση του αναπλ. υπουργού ΠΑΙΘΠΑ να διαλύσει το ΕΚΕΒΙ. 
Το ΕΚΕΒΙ είναι ο μοναδικός φορέας αρμόδιος για την άσκηση της πολιτικής του βιβλίου, έχοντας αποδείξει στα 19 χρόνια της ύπαρξής του, και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, τη χρησιμότητά του για την προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου. 
Στο πλαίσιο της νέας αυτής διαμαρτυρίας μας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ και τα καταστροφικά για το βιβλίο αποτελέσματα της επικείμενης κατάργησης του Κέντρου και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στη Γραμματεία του Υπουργείου. 

Α. ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ 
Οι μεγάλες Εκθέσεις Βιβλίου στη χώρα διοργανώνονται από το ΕΚΕΒΙ που έχει την τεχνογνωσία - όπως η πρόσφατη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η φετινή Έκθεση ήταν άνευρη, χωρίς στίγμα και ταυτότητα. Σε σχέση με άλλες χρονιές είχε πολύ μικρότερη προσέλευση κόσμου από την περσινή λόγω των εσφαλμένων χειρισμών του Υπουργείου, που επέλεξε να την πραγματοποιήσει την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και δεν φρόντισε για την προβολή της από τα ΜΜΕ. 
Η καθυστέρηση των 40 λεπτών του αναπληρωτή υπουργού στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και την κινέζικη αντιπροσωπεία όχι μόνο έδωσε τη χειρότερη εντύπωση σε όλους, αλλά παρ’ ολίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Και βεβαίως αυτό συνέβη την ώρα που ολόκληρο το κυβερνητικό κλιμάκιο ταξίδευε στην Κίνα προσπαθώντας να προσελκύσει σημαντικές για τη χώρα επενδύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΚΕΒΙ είχε καλλιεργήσει στο παρελθόν με επιτυχία τις σχέσεις με την Κίνα, καταφέρνοντας η Ελλάδα να είναι το 2008 τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου και ανταποδίδοντας ανάλογα το 2010 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 
Άστοχα και εσφαλμένα λοιπόν ο κύριος υπουργός χαρακτήρισε τη φετινή έκθεση ως την καλύτερη που έγινε ποτέ (!) δίνοντας μάλιστα τα εύσημα στους υπαλλήλους του Υπουργείου και όχι σε αυτούς του ΕΚΕΒΙ - στους οποίους οφείλεται αποκλειστικά η διάσωση της Έκθεσης και οι οποίοι, να τονίσουμε, εργάζονται μετέωροι και χωρίς καμιά εξασφάλιση για το εργασιακό τους μέλλον. Οι επαγγελματίες δικαιολογημένα ανησυχούν αν η Έκθεση θα υπάρχει τον επόμενο χρόνο, όταν μάλιστα η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ έχει εγκριθεί στο ΕΚΕΒΙ.

Β. ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 
Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η βάση δεδομένων για τη βιβλιοπαραγωγή, που εξυπηρετεί όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου, ιδιαίτερα δε τους βιβλιοπώλες, καθώς και χιλιάδες αναγνωστικού κοινού, βρίσκεται μετέωρη και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Το ΕΚΕΒΙ είναι ο μόνος φορέας ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία και την ανεξαρτησία να διεκπεραιώσει ικανοποιητικά το σημαντικό έργο της καταγραφής των εκδόσεων μακριά από συντεχνιακά συμφέροντα. Χωρίς την ομαλή λειτουργία αυτής της βάσης, κινδυνεύει ολόκληρος ο τομέας να χάσει ένα σημαντικότατο εργαλείο και η πολιτεία ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. 

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ 
Ξεχάστηκε και παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, για το οποίο υπήρξε η διαβεβαίωση από τον κύριο υπουργό ότι θα προχωρούσε ανεξάρτητα από την τύχη του ΕΚΕΒΙ. 
Δεν αποτελεί σκάνδαλο για τον «ευαίσθητο» κύριο υπουργό το ότι θα χαθούν 3,1 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ από τον χώρο του βιβλίου που τα έχει τόσο ανάγκη, που εν μιά νυκτί ανακάλυψε «υποτιθέμενο» σκάνδαλο 400 ευρώ σε αυτό το πρόγραμμα και το χρησιμοποίησε ως αφορμή για να κλείσει έναν ολόκληρο οργανισμό με ιστορία 19 ετών και σημαντικό έργο αναγνωρισμένο από σχεδόν όλους, εντός και εκτός συνόρων; 

Δ. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 
Η παρουσία της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου φέτος ήταν η χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Τα ελληνικά περίπτερα στις Εκθέσεις Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και του Λονδίνου ήταν ακαλαίσθητα και κακής ποιότητας. Οι υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν χαμηλού επιπέδου και γενικά απέπνεαν μικρή δυναμικότητα και παρουσία. Επιπλέον, ουδέποτε υπήρξε –παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας– αναλυτική ενημέρωση, αποτύπωση με συγκεκριμένα στοιχεία και αξιολόγηση της παρουσίας μας στις διεθνείς εκθέσεις από την ΠΟΕΒ, όπως έχει υποχρέωση να κάνει απέναντι στον εκδοτικό κόσμο και στο ΠΑΙΘΠΑ που τη χρηματοδοτεί. Και στον τομέα αυτό, το ΕΚΕΒΙ, το οποίο είχε αναλάβει τα δυο τελευταία χρόνια αυτές τις διοργανώσεις, είχε συγκριτικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα να επιδείξει. 
Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια ο κύριος υπουργός έδωσε ξανά, μετά από 2 χρόνια, τη διοργάνωση του Ελληνικού Περιπτέρου στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου στην ΠΟΕΒ, από την οποία το Υπουργείο είχε αφαιρέσει τις διοργανώσεις λόγω της κακής ποιότητας και αδιαφάνειας των προηγούμενων ετών; 
Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε τρομερή αδιαφορία του κυρίου υπουργού για το βιβλίο και ανυπαρξία οποιασδήποτε συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθησή του. Η διάλυση του ΕΚΕΒΙ είναι απλώς η κορυφή των προβλημάτων αυτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και στην προ ημερών απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2012, διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι και μάλιστα βραβευθέντες, παρουσία του κυρίου υπουργού, υπήρξαν ιδιαιτέρως επικριτικοί για το επικείμενο κλείσιμό του. 
Διαπιστώνουμε, επίσης, τους τελευταίους έξι μήνες τη σύγχυση που προκαλεί ο κύριος υπουργός, από την οποία ο ίδιος διακατέχεται, με τις αντιφατικές δηλώσεις του περί της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και της χάραξης πολιτικής για το βιβλίο. Με δηλώσεις (βιβλίο με μεγάλο Β και μικρό β, εκδότες που μοχθούν και εκδότες που εμπορεύονται κτλ.), ή δίνοντας κονδύλια σε φιλικά προσκειμένους για την οργάνωση 
εκδηλώσεων, ο κύριος υπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαλότητες και, αντί να λύσει τα προβλήματα του κλάδου, δημιουργεί νέα, μεγαλύτερα και πολύ δυσκολότερα προς επίλυση. 
Κύριε Πρωθυπουργέ, 
Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τον πολιτισμό και ειδικότερα για το βιβλίο; Η χάραξη στρατηγικής πολιτικής για τον πολιτισμό και το βιβλίο δεν αφορά μόνο όσους έχουν άμεση σχέση, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία του σήμερα και των γενεών που θα ακολουθήσουν. 
Διατελούμε με εκτίμηση, 

Αθανάσιος Ψυχογιός
Πρόεδρος 
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας 
Γιάννης Κωνστανταρόπουλος 
Αντιπρόεδρος 
Στέφανος Πατάκης
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας 
Νίκος Καρατζάς
Ταμίας".

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.