fbpx
11η Σκυταλοδρομία Λόγου: Σταμάτης Κριμιζής – Θεόδωρος Παπαγγελής, Τρίτη 9/4

11η Σκυταλοδρομία Λόγου: Σταμάτης Κριμιζής – Θεόδωρος Παπαγγελής, Τρίτη 9/4

Η Σκυταλοδρομία Λόγου, ένα πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους συγγραφείς, ολοκληρώνεται ύστερα από έναν χρόνο με μια συναρπαστική σκυταλοδρομία. Την Τρίτη 9 Απριλίου στις 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά), ο Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός φυσικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, παραδίδει τη σκυτάλη στον Θεόδωρο Παπαγγελή, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έτσι, περνάμε από τη μαρτυρία-αυτοβιογραφία με εκπρόσωπο τον Σταμάτη Κριμιζή και βιβλίο αναφοράς το Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017), που έχει συγγράψει μαζί με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πρατικάκη, στο κλασικό έπος με εκπρόσωπο τον Θεόδωρο Παπαγγελή και βιβλίο αναφοράς τη μετάφρασή του της Αινειάδας του Βιργιλίου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2018). Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος, και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε τον Μάιο 2018 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Όλη τη χρονιά, μια φορά τον μήνα, το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας φιλοξένησε διακεκριμένους εκπροσώπους διαφορετικών κειμενικών ειδών σε έναν διάλογο ανοιχτό στο κοινό, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει τον σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και την αλληλεγγύη. Μέχρι σήμερα στη Σκυταλοδρομία Λόγου συμμετείχαν (με χρονολογική σειρά) οι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), Δήμος Αβδελιώδης, Σταμάτης Κριμιζής και Βαγγέλης Πρατικάκης, και τώρα ο Θεόδωρος Παπαγγελής. Εκπροσωπήθηκαν κειμενικά είδη, όπως: ποίηση, δοκίμιο, πεζογραφία, βιογραφία-εργοβιογραφία, χρονογράφημα-επιφυλλίδα, διήγημα, παιδική λογοτεχνία, γλωσσολογία-λεξικογραφία, graphic novel, κινηματογραφικό σενάριο και θεατρικό κείμενο, μαρτυρία-αυτοβιογραφία και κλασικό έπος.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αγάπη των δημιουργών και του κοινού, φέρνοντας Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην εκδήλωση της 19ης Μαρτίου, ο Δήμος Αβδελιώδης, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Σταμάτη Κριμιζή σχολίασε: «Έχω τεράστια αγάπη και σεβασμό για τον Σταμάτη Κριμιζή. Είναι ο άνθρωπος που μας γνώρισε το ηλιακό μας σύστημα, την οικογένειά μας. Με το μικρότερο έκανε το μεγαλύτερο. Συμβολίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου νου, που ξεπερνά τα συμβατικά όρια, πρωτοπορεί και βγαίνει στο Σύμπαν. Ο κόσμος είναι μαγικός, αλλά μεγαλώνοντας τον βλέπουμε περιορισμένα, μέσα από φίλτρα κατεστημένης λογικής κι όχι πια με τον θαυμασμό ενός τετράχρονου παιδιού. Η δημιουργία είναι η απουσία φόβου: σώζεις και προχωράς. Και οι θεσμοί δεν είναι αυτοφυείς, υπάρχει συλλογική, όχι ατομική ευθύνη. Ο θεσμός της Σκυταλοδρομίας Λόγου είναι ένας θεσμός που προάγει τη δημιουργία και τη συλλογικότητα. Και εύχομαι να παραμείνει στον Δήμο της Αθήνας και μετά το πέρας της διοργάνωσης!»

Ο Σταμάτης Κριμιζής είπε: «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον εαυτό μου ως συγγραφέα, κι έτσι εξεπλάγην όταν ο Αβδελιώδης μού έκανε την πρόσκληση! Από τότε που ήρθα στην Ακαδημία Αθηνών προ δεκαπενταετίας, διαπίστωσα ότι τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου είναι τρομερά απογοητευμένα και οι καθηγητές δεν έδιναν προοπτική για το μέλλον. Νομίζω ότι οφείλουμε να τους δίνουμε μια προοπτική, γι’ αυτό άρχισα να πηγαίνω στα σχολεία και να μιλάω στα παιδιά. Τους λέω να έχουν όραμα και να επιδιώκουν το καλύτερο. Η πιο σοφή συμβουλή που είχα ακούσει εγώ νέος από τον καθηγητή μου, τον Βαν Άλεν, ήταν ότι όταν είσαι προετοιμασμένος και θες το καλύτερο δυνατό, αρπάζεις την ευκαιρία που σου παρουσιάζεται. Αλλιώς δεν την παίρνεις είδηση. Αυτό ίσχυσε επανειλημμένα στην περίπτωσή μου. Η γνώση χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και, επιπλέον, ήθος και εντιμότητα. Αυτά οδηγούν στην αξιοκρατία. Αλλιώς η χώρα μας θα σέρνεται για πάντα».

Αναφορά έγινε επίσης στην επιλογή της Αθήνας ως τη διοργανώτρια πόλη του 44ου Παγκόσμιου Επιστημονικού Διαστημικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022, την αποκαλούμενη «Ολυμπιάδα του διαστήματος», που διοργανώνεται ανά διετία σε άλλη ήπειρο.

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/Απομνημονεύματα/Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΝΕΑ
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, Τετάρτη 24/4

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται. «Την Τετάρτη 24 Απριλίου, δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς θα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.