fbpx
9η Σκυταλοδρομία Λόγου: Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) – Δήμος Αβδελιώδης, Δευτέρα 18/2

9η Σκυταλοδρομία Λόγου: Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) – Δήμος Αβδελιώδης, Δευτέρα 18/2

Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό στην 9η Σκυταλοδρομία Λόγου, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (αίθουσα Τελετών), όπου ο Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), σκιτσογράφος, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ως εκπρόσωπος του Graphic Novel, θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη στον κινηματογράφο και το θέατρο, σεναριογράφο και ηθοποιό, για το κειμενικό είδος του Σεναρίου.

Το βιβλίο αναφοράς του Soloúp είναι Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018), που αυτές τις μέρες εκτίθεται και στο Μουσείο Μπενάκη, και του Δήμου Αβδελιώδη η διασκευή του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (Αιγόκερως, 2010) και, βέβαια, όλα τα ανέκδοτα κινηματογραφικά του σενάρια και θεατρικά κείμενα. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Αθηνά Καμπάκογλου.

Πρόκειται για την 9η Σκυταλοδρομία Λόγου, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αγάπη των δημιουργών και του κοινού. Η Σκυταλοδρομία φέρνει Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει τον σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση, την αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην εκδήλωση της 14ης Ιανουαρίου, ο προηγούμενος σκυταλοδρόμος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, σχολίασε σχετικά με την επιλογή του Soloúp: «Ο Soloúp συνδυάζει καλλιτέχνη, ερευνητή και επιστήμονα, και μας προσφέρει την πνευματικότητα και τη λεπτή αίσθηση του χιούμορ που δείχνει την ευφυΐα του. Ο Συλλέκτης του θίγει ένα καυτό θέμα, το διαζύγιο, που παρουσιάζεται με απίστευτα τραγικό τρόπο, όπως τραγικά το βιώνει το παιδί, έναν μοναδικό τρόπο προσέγγισης. Το graphic novel ξαφνιάζει, όπως και καθετί νέο. Είναι διαδραστικό, με πολυτροπικά κείμενα με σχέδια που οπτικοποιούν το θέμα. Ένας χαρισματικός λογοτέχνης μπορεί να κάνει εκεί διακειμενικές αναφορές ασυνήθιστες για τα άλλα βιβλία. Η λογοτεχνία είναι λόγος και τέχνη και το graphic novel είναι μια πολύ καλή μορφή συνδυασμού λόγου και τέχνης»

Ο Soloúp σχολίασε: «Κάθε τέχνη προσθέτει και απορροφά ενέργεια από άλλες τέχνες. Το graphic novel είναι συγγενής α’ βαθμού με τον κινηματογράφο και τα κόμικς. Εμφανίζεται μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα, σε μια εποχή-μεταίχμιο όπου εισβάλλει η εικόνα, κυρίως σαν μια ανάγκη να διαφοροποιηθεί από τα άλλα κόμικς. Τώρα η εικόνα είναι παντού κι ο λόγος αγωνιά να βρει τον χώρο του στην τέχνη. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απόδοσης του όρου στα ελληνικά, όπως η πολύ ωραία λέξη εικονογραφήματα, αλλά εγώ προτιμώ να το ονομάζω graphic novel, έστω και μ’ ελληνικούς χαρακτήρες, γιατί με συνδέει με την ιστορία καθιέρωσής του γύρω στο ’86-’87. Με το graphic novel τα κόμικς ξαναμπήκαν στα μεγάλα βιβλιοπωλεία». Σχετικά με την επιλογή του να παραδώσει τη σκυτάλη στον Δήμο Αβδελιώδη είπε: «Ο κ. Χαραλαμπάκης έκανε άλμα και πρότεινε μια τέχνη τόσο διαφορετική. Στη Σκυταλοδρομία Λόγου έχουν παρουσιαστεί πολλά είδη λόγου. Εγώ περνώ από το “σενάριο” του graphic novel στο σενάριο του κινηματογράφου και το κείμενο του θεάτρου. Σχεδόν καρμικά βρέθηκα με τον Δήμο Αβδελιώδη, τον συνάντησα στην οικία Κατακουζηνού με τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, παρακολουθώ όλες τις ταινίες και τα θεατρικά του έργα και με μεγάλη χαρά τού παραδίδω τη σκυτάλη!»

Ο Δήμος Αβδελιώδης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, σχολίασε: «Είναι χαρά και τιμή μου και μόνο που άκουσα αυτή τη συζήτηση και είδα το επίπεδό της. Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πνευματικό γεγονός που προσπαθεί να δώσει σε όλους μας πληροφορίες λόγου. Η τέχνη είναι το ευ ζην και για μένα σημασία έχει αν το οποιοδήποτε είδος λόγου μάς δίνει υλικό για να ζούμε καλύτερα».

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/Απομνημονεύματα/Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα/Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική/Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια, καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΝΕΑ
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, Τετάρτη 24/4

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται. «Την Τετάρτη 24 Απριλίου, δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς θα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.