fbpx
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το κυνήγι του χαμένου βιβλίου

Σε ένα ιδιόμορφο «κυνήγι χαμένου βιβλίου» έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό οι υπεύθυνοι του θρυλικού λεξικού OxfordEnglishDictionary, αναζητώντας ένα βιβλίο του 1852 από το οποίο έχουν αντληθεί κάποια από τα λήμματα του λεξικού, όμως τα ίχνη του είναι εξαφανισμένα εδώ και δεκαετίες.

Αναζητώντας το βιβλίο MeanderingsofMemory, γραμμένο από κάποιον Nightlark, το οποίο αναφέρεται σε συνολικά 51 λήμματα του λεξικού, η επικεφαλής βιβλιογράφος Βερόνικα Χερστ συνειδητοποίησε ότι το βιβλίο αυτό δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, αλλά ούτε και σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων καμίας βιβλιοθήκης, ούτε καν στο Google Books. Η μόνη απόδειξη που βρήκε για την ύπαρξη του βιβλίου ήταν ένας κατάλογος βιβλιοπωλείου, ο οποίος όμως δε διαφωτίζει ιδιαίτερα την κατάσταση για το περιεχόμενό του.

Έτσι, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του κοινού για την ανεύρεση του βιβλίου. Μάλιστα, κάποιος εντόπισε σε έναν κατάλογο του οίκου δημοπρασιών Sothebyʼs από το 1854 μία αναφορά στο βιβλίο αυτό, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται για κάποιο βιβλίο-φάντασμα, αλλά για ένα πραγματικό έργο. Εκτιμάται ότι ίσως να είναι ένα πολύ μικρό βιβλίο, όχι μεγαλύτερο από πέντε ή δέκα σελίδες, που πιθανότατα είναι βιβλίο ποίησης.
[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.