«Ο Λάσκαρης και το Piramatic»
«Ο Λάσκαρης και το Piramatic»

«Ο Λάσκαρης και το Piramatic»

«Ποιο είναι το σήμα της Alfa Romeo και τι παριστάνει;», με ρώτησε μια μέρα ο ασθενής μου ο Λάσκαρης, τον καιρό που πίστευε ακόμη πως υπάρχει μία απόλυτη αλήθεια στον κόσμο και πως εγώ ως γιατρός του, αυτή τη μοναδική αλήθεια την κατείχα. Παρότι ήμουν κάτοχος αποκλειστικά αυτοκινήτων Alfa Romeo, τα δύο μοναδικά αυτοκίνητα που αγόρασα για τη γυναίκα μου ήταν μια 33 κι αργότερα μια 146, δεν μπόρεσα να του απαντήσω. Ο Λάσκαρης είχε διαβάσει την ερώτηση σε κάποια σελίδα του εκλαϊκευμένου επιστημονικού περιοδικού «Focus», που αναφερόταν σε κάποια τεστ αντιληπτικότητας, και η συγκεκριμένη ερώτηση έγινε σε καμιά εκατοσταριά Ιταλούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Περνάμε τη ζωή μας μέσα στην αδυναμία να μάθουμε τον κόσμο που μας περιβάλει. Ο κόσμος μας παραμένει ασύλληπτος κατά το μεγαλύτερο μέρος του και όσο παραμένει άγνωστος, άλλο τόσο δεν μπορούμε να πλησιάσουμε την απόλυτη αλήθεια που τον κυβερνάει.

Ο Λάσκαρης είχε κάνει την πρώτη του νοσηλεία μετά την έντονη ενασχόλησή του με τη Μέθοδο Σίλβα και τα πειράματα με τα όρια της δύναμης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η γενιά μου, «η γενιά των λουλουδιών» είχε πειραματισθεί με τις ψυχοτρόπες ουσίες (το LSD), πριν ακόμη τις σαρώσει ο όρος «ναρκωτικά» (απαίσια λέξη που δε δηλώνει τίποτα), τις επιταγές του Τίμοθι Λήρι, τον θαυμαστό καινούριο κόσμο του Άλντους Χάξεϊ, πάντα με την επιθυμία να διευρύνει τα όρια της αντίληψης, πιστή στο πρόσταγμα του Άλεν Γκίνσμπεργκ «ανοίξτε τα μυαλά σας, ξεκαρφώστε τις πόρτες της αντίληψης».

Σε μια άλλη επίσκεψη του Λάσκαρη κι αναζητώντας ένα καινούργιο αντιψυχωσικό, γιατί από τα τελευταία άτυπα, το μεν Risperdal του προκαλούσε αδυναμία εκσπερμάτωσης το δε Zyprexa μεταβολικό σύνδρομο, του συνταγογράφησα στο βιβλιάριο του Δημοσίου (έτυχε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ασφαλιστικό φορέα της μητέρας του, ως άπορος), το ανύπαρκτο αντιψυχωσικό φάρμακο Piramatic των 15 mg, σε εφάπαξ ημερήσια δόση. Το Piramatic εγκρίθηκε από τον ελεγκτή ιατρό του Δημοσίου κατά τη συνήθη διαδικασία με σφραγίδες και υπογραφές. Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς καθυστέρησε κατά την εκτέλεση της συνταγής: και βέβαια γνώριζε το φάρμακο (το είχε συνταγογραφήσει ψυχίατρος και το είχε εγκρίνει ο ελεγκτής ιατρός του Δημοσίου), αλλά ως νέο σκεύασμα ίσως δεν θα είχε προλάβει να φτάσει στα ράφια του φαρμακείου του. Μετά από δυο μέρες, δέχθηκα τηλεφώνημα από το φαρμακοποιό που με ρωτούσε αν γνώριζα την εταιρεία παραγωγής του Piramatic να της το παραγγείλει απευθείας γιατί οι φαρμακευτικές αποθήκες δεν είχαν στοκ της συγκεκριμένης συσκευασίας.

Ο Λάσκαρης παρόλο που πείστηκε σε σειρά συνεδριών, πως ο κόσμος μας παραμένει άγνωστος και πέρα από τις αντιληπτικές μας ικανότητες, εξακολουθεί να πιστεύει ακόμη στην απόλυτη αλήθεια που κυβερνάει όλους μας. Το κομμάτι αυτό της χρόνιας πάθησής του, ομολογώ πως απέτυχα να το θεραπεύσω. Και διατί άλλωστε;

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.