fbpx
«Η Ουρανία πάνω στη γη» του Dr. Πινόκιο

«Η Ουρανία πάνω στη γη»

Πριν ακόμη πατήσει το πόδι της στη γη, η Ουρανία μέσα στο ασανσέρ δεχόταν τα υβριστικά μηνύματα, γραμμένα με μαύρο μαρκαδόρο στον καθρέφτη και τα τοιχώματα, από τους πιτσιρικάδες της πολυκατοικίας: δεν απευθύνονταν σ' αυτήν τα ορθωμένα πέη και οι βρισιές που αντάλλασσαν οι χούλιγκανς μεταξύ τους, αλλά ανακάλυπτε πως η καλή της διάθεση να ξεκινήσει τη μέρα ήταν πολύ εύθραυστη μπροστά στην ασκήμια του κόσμου. Βγαίνοντας από το ασανσέρ και πριν ακόμη πατήσει το πόδι της στη γη, έβρισκε τα σπασμένα γραμματοκιβώτια να χάσκουν σπασμένα χρόνια τώρα, την είσοδο γεμάτη από διαφημιστικά φυλλάδια, και τσαλακωμένα τενεκεδάκια αναψυκτικών κι αποτσίγαρα. Η καλή της διάθεση, όση είχε απομείνει τέλος πάντων, γινόταν ρετάλι με την αναμονή στη στάση του τραμ: δεν άντεχε το λόγο που της απεύθυναν οι συνταξιούχοι με τη μεμψιμοιρία τους, δεν άντεχε τα δεκατετράχρονα που αντάλλασαν φιλιά στο παγκάκι, δεν άντεχε το στριμωξίδι στην πόρτα.

Είχε παρατηρήσει αυτή την άνοδο του επιπέδου επιθετικότητας τα τελευταία χρόνια, η Ουρανία με όση καλή διάθεση κι αν έβγαινε από το σπίτι της κάθε πρωί για να πάει στη δουλειά, διαπίστωνε πως δεχόταν τόνους επιθετικότητας από άγνωστους. Τα κορναρίσματα στους δρόμους της τρυπούσαν τα αυτιά, καθώς κανένας δεν παραχωρούσε την προτεραιότητα σε κανέναν. Προτελευταία της διαπίστωση ήταν πως η επιθετικότητα είχε μολύνει πλέον και την παρέα της: έβγαινε με τους φίλους και τις φίλες της να διασκεδάσει και κάθε έξοδος κατέληγε σε καυγά. Στα καλά καθούμενα, ένα υφέρπον μίσος είχε δηλητηριάσει φιλίες δοκιμασμένες στο χρόνο, είχε μετατρέψει σε άσπονδους τους φίλους, παρόλη την κρασοκατάνυξη. Η Ουρανία θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια, τη δεκαετία του '80, όταν ο πατέρα της με τους φίλους της έπιανε το τραγούδι κι όλη η ταβέρνα γινόταν μια παρέα, κι όλοι τραγουδούσαν και σηκώνονταν να χορέψουν άγνωστοι μεταξύ τους, και δεν παρεξηγιόταν κανένας. Είχε καταγράψει πως την αμέσως επόμενη δεκαετία του '90, γινόταν παρεξήγηση αν έσπρωχνες με την καρέκλα κατά λάθος αυτόν που κάθονταν πλάτη με σένα σε στοιβαγμένες αίθουσες όπου δεν τραγουδούσε κανένας και δεν χόρευε κανένας.

Η τελευταία της διαπίστωση ήταν πως η επιθετικότητα που απ' το δρόμο είχε μπολιάσει και τις προσωπικές παρέες, είχε πλέον εισβάλλει και στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα: έφτανε να ανοίξεις την οθόνη του υπολογιστή σου, μέσα στην άκρα οικειότητα του δωματίου σου, για να λουστείς την επιθετικότητα φίλων, γνωστών κι αρρώστων από τα επιθετικά σχόλια, κρυμμένα πίσω από χαμογελαστές φατσούλες, έως τη σκληρή βωμολοχία στα τσατ που πάντα ξεκινούσαν με ευγενικό τρόπο και πάντα κατέληγαν σε έναν εικονικό βιασμό.

Η Ουρανία πρώτα σταμάτησε να βγαίνει από το σπίτι της (χωρίς καμιά προειδοποίηση δεν ξαναπήγε στο λογιστικό γραφείο όπου εργαζόταν), μετά βγήκε κι από το διαδίκτυο και κατέληξε να μη βγαίνει από το δωμάτιό της και στη συνέχεια να μην σηκώνεται ούτε από το κρεβάτι της. Δεν κατάφερε ωστόσο να αποφύγει την επιθετικότητα απέναντι στο άτομό της: ένα πρωί μπούκαραν στο δωμάτιό της τρεις γεροδεμένοι άντρες και δια της βίας την σήκωσαν, της πέρασαν χειροπέδες και την κουβάλησαν σε μια κλινική. Εκεί την παρέδωσαν σε άντρες ντυμένους με λευκές ποδιές που την έδεσαν με ιμάντες σ' ένα κρεβάτι. Της πήραν το σταυρουδάκι από το λαιμό, ένα χαϊμαλί από το πόδι, την τσάντα της. Όταν ξύπνησε την επομένη μέρα κατάλαβε πως είχε υποστεί την ύστατη βία: της είχαν στερήσει την αστυνομική της ταυτότητα, τις πιστωτικές κάρτες κι όλα τα προσωπικά της αντικείμενα μαζί με την ελευθερία της, όπως ακριβώς προβλέπει κάθε εισαγγελική εντολή.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.