fbpx
«Ο άκαμπτος Τάκης»

«Ο άκαμπτος Τάκης»

Η ψυχική υγεία δεν είναι ζήτημα δύναμης: βλέπουμε τα μεγάλα και δυνατά δέντρα να τα σπάει η βαρυχειμωνιά και να τα ξεριζώνουν οι αγέρηδες. Βλέπουμε το ψιλόλιγνο αδύναμο στάχυ να λυγίζει στον άνεμο και να επανέρχεται, να ισιώνει ξανά το λεπτό του ανάστημα στον ήλιο. Αυτό το απλό παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που ακούω να λένε για κάποιον πως «τρελάθηκε επειδή δεν ήταν δυνατός». Πολλές φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο οι δυνατοί, οι άκαμπτοι άνθρωποι τρελαίνονται, όπως μας λέει ο Ηρόδοτος για τον Άμαση: «Όσοι έχουν τόξα, κάθε φορά που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν, τα τεντώνουν. Όταν όμως δεν τα χρησιμοποιούν, τ' αφήνουν και χαλαρώνουν. Διότι εάν τα κρατούσαν μονίμως τεντωμένα, στο τέλος θα τους έσπαγαν και σε ώρα ανάγκης δεν θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο: εάν ασχολείται διαρκώς με πράγματα σοβαρά, χωρίς ποτέ του να διασκεδάζει – τότε ή θα τρελαθεί ή θα πάθει αποπληξία. Και επειδή ακριβώς μου είναι γνωστά όλα αυτά, φροντίζω να μοιράζω το χρόνο μου και στα δύο».



Ο άκαμπτος Τάκης δεν έβαζε νερό στο κρασί του: προγραμμάτιζε τη ζωή του σε βάθος χρόνου, κι αλίμονο αν πήγαινε κάτι στραβά στους υπολογισμούς του – γινόταν έξω φρενών. Μισή ώρα να καθυστερούσε κάποιος στο ραντεβού, δεν τον εύρισκε να τον περιμένει. Η αρραβωνιαστικιά του ήθελε κάποια στιγμή να τον χωρίσει αλλά αυτό επειδή δεν το είχε προβλέψει στον προγραμματισμό του ο Τάκης δεν της το επέτρεψε και τη νυμφεύτηκε τελικά αφού περίμενε καναδυό χρονάκια μέχρι να ξεθυμάνει ο έρωτάς της με έναν νεοδιοριζόμενο συνάδελφό της στη δουλειά. Πριν το γάμο τους ο Τάκης είχε προγραμματίσει ακριβώς και το χρόνο που θα έμπαιναν στη διαδικασία απόκτησης τέκνου και η γέννηση του πρωτότοκου συνέπεσε ακριβώς με τη στιγμή που το ήθελε ο Τάκης.

Ο άκαμπτος Τάκης μόλις έμαθε από το φίλο του ψυχίατρο πως ανησυχούσε για τη γρήγορη οδήγηση της συζύγου του προσφέρθηκε να βοηθήσει. Η ιταλίδα γυναίκα του Σωτήρη λάτρευε την ταχύτητα και θα ερχόταν με την καινούργια Άλφα στην Πάτρα, την Πέμπτη το μεσημεράκι. Αποφάσισαν λοιπόν, να πάνε να την πάρουν παρέα. Ο Τάκης θα οδηγούσε μπροστά, σωστός κι άκαμπτος όπως πάντα, μέσα στα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητος και θα ανάγκαζε και τη Λορεντάνα να τον ακολουθεί. Μετά την υποδοχή στο λιμάνι της Πάτρας και το εκθαμβωτικό κόκκινο της καινούργιας Άλφα, ο Τάκης ανέλαβε να υλοποιήσει το σχέδιό του: πέρασε μπροστά με το Άουντι, και η Λορεντάνα στην Άλφα να τον ακολουθεί με τον Σωτήρη να κρατάει το ενάμιση έτους κοριτσάκι τους στην αγκαλιά, ως συνοδηγό. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι το Αίγιο. Μετά το Αίγιο πάλι η Λορεντάνα ήταν υπάκουη κι ακολουθούσε πιστά το προπορευόμενο Άουντι, αλλά ένα μαύρο Φορντ πετάχτηκε από το αντίθετο ρεύμα και καρφώθηκε πάνω στο δεξί μπροστινό φανάρι της Άλφα. Το ηλιόλουστο μεσημέρι της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών βάφτηκε για άλλη μια φορά με αίμα. Η Λορεντάνα και η κορούλα της ευτυχώς επέζησαν. Ο Σωτήρης άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ώρες αργότερα, στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας. Εμείς ως ψυχιατρική κοινότητα βυθιστήκαμε στο πένθος για το χαμό του ειδικευόμενου συναδέλφου μας κι σκεφτόμασταν πως ο Σωτήρης θα μπορούσε να ζούσε αν άφηνε τη γυναίκα του να οδηγήσει με το πόδι στο γκάζι. Αν η Λορεντάνα είχε το πόδι στο γκάζι θα είχε προσπεράσει προ πολλού τη χι στιγμή, και το μαύρο Φορντ δεν θα συναντιόταν ποτέ μαζί της.

Η Λορεντάνα και η κορούλα της έχασαν σύζυγο και πατέρα. Όλοι εμείς χάσαμε έναν φέρελπι συνάδελφο. Ο άκαμπτος Τάκης έχασε μια για πάντα τα λογικά του.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.