fbpx
«Ιωάννης ο ιατροφιλόσοφος»

«Ιωάννης ο ιατροφιλόσοφος»

Η ψυχανάλυση είναι δύο πράγματα: η ελληνική μυθολογία και η ιστορία της τέχνης. Ο Ιωάννης τα γνώριζε και τα δύο πολύ καλά. Μαθητής του δημοτικού ακόμη, είχε προσπαθήσει να γράψει ένα αλφαβητικό λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, χωρίζοντάς το σε τρεις τόμους: θεοί, ημίθεοι και ήρωες. Ήταν μόλις οκτώ χρόνων όταν είχε επισκεφθεί το μουσείο του Λούβρου και στάθηκε μαζί με τον πατέρα του κάτω από τα 2,02 μ. της Αφροδίτης της Μήλου. Στα εννιά του χρόνια είχε μεταφράσει στα νέα ελληνικά τους 303 εύθυμους στίχους του έπους Βατραχομυομαχία, αυτής της παρωδίας της Ιλιάδας του Ομήρου που αφηγείται τον λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ των βατράχων ενός έλους και των γύρω ποντικών. Επτά ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, αν και δεν του πολυάρεσε στην αρχή γιατί οι ασκήσεις τού φαίνονταν ανιαρές και η μελέτη βαρετή, όταν όμως έφτασε να παίζει το Πρώτο του Μπαχ, μαγεύτηκε τόσο πολύ από τη μουσική, που έγινε πολύ μελετηρός. Ο Ιωάννης ωστόσο δεν έγινε ψυχαναλυτής· επέλεξε την ειδικότητα της νευρολογίας και εξειδικεύτηκε στο Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) στο Λονδίνο. Η καθηγήτριά του εκεί ήταν η Γαλάτεια Δημάκου, σύζυγος του μετέπειτα διευθυντή της εφημερίδας Το Βήμα, Αντρέα Δημάκου, και φίλη του Χρήστου Λαμπράκη.

Ο Ιωάννης πήγε στο Λονδίνο σε μια εποχή όπου η πρώτη ερώτηση που έκαναν στο ίντερβιου ήταν «πόσα μέλη της οικογένειάς σας είναι γιατροί;». Μια εποχή όπου η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος ήταν στενή οικογενειακή υπόθεση. Έβλεπε σχεδόν κάθε μεσημέρι τη διευθύντριά του να ανεβαίνει στη μαύρη υπερεσιακή Μερσεντές του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος περνούσε να την πάρει από την Πανεπιστημιακή Κλινική να πάνε οι δυο τους για το λαντς. Μια εποχή όπου οι γιατροί έκαναν παρέα με ποιητές, φιλοσόφους, φιλολόγους και ζωγράφους. Ήταν με έναν πίνακα του Σπύρου Βασιλείου που ξεκίνησε την προσωπική του συλλογή έργων Ελλήνων ζωγράφων. Με τον θάνατο του πατέρα του ο Χρήστος Λαμπράκης επέστρεψε στην Αθήνα και τους κουβάλησε όλους μαζί του. Ο Ιωάννης τους ακολούθησε. Ο Αντρέας Δημάκος ανέλαβε τη διεύθυνση της ημερήσιας εφημερίδας Το Βήμα κι ήταν ο πρώτος που έβαλε συγγραφείς σαν τον Ηλία Βενέζη να αρθρογραφούν με επιφυλλίδες στην πρώτη σελίδα, το 1963: παγκόσμια πρωτοτυπία, αν φανταστούμε πως η Le Monde το καθιέρωσε μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1966, και η Corriere della Sera το 1968, με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η σύζυγός του, Γαλάτεια Δημάκου, οργάνωσε την πρώτη μονάδα ΗΕΓ για το νεοσύστατο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το γνωστό μας ΙΚΑ, κι έγινε γνωστή ως η πρώτη Ελληνίδα εγκεφαλογραφήστρια. Ο Ιωάννης, διευθυντής στη Νευρολογική Κλινική στο Δαφνί, για να οργανώσει το μεγαλύτερο ψυχιατρικό ίδρυμα της Ελλάδος. Το μαγικό έτος 1963 διέσχισαν τη χιονισμένη κεντρική Ευρώπη με δυο μαύρα αυτοκίνητα (μια Φολγκσβάγκεν και μια Μερσεντές) όλοι μαζί –Αντρέας και Γαλάτεια Δημάκου, Σπύρος Βασιλείου, Δημαράς, Σαββίδης, Χρήστος Λαμπράκης, Γιώργος και Μάρω Σεφέρη–, τέτοιες μέρες του Δεκέμβρη, μέχρι τη Στοκχόλμη, για να παραστούν στην τελετή απονομής του Νομπέλ στον Γιώργο Σεφέρη.

Ο Ιωάννης, ο ιατροφιλόσοφος, ο μουσικός και ο συλλέκτης έργων Ελλήνων ζωγράφων, έτυχε να είναι ο διευθυντής μου στο πρώτο έτος της ειδικότητάς μου στο Δαφνί. Αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα τους τελευταίους γιατρούς-φιλοσόφους στα μέσα της δεκαετίας του '80. Μετά οι γιατροί έγιναν μπίζνεσμεν, ίδρυσαν διαγνωστικά κέντρα και εταιρείες κι άρχισαν να καταβροχθίζουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα και να μιλάνε μόνο για το χρηματιστήριο. Της αγοράς βεβαίως, όχι της τέχνης. Θα 'θελα να ήταν και πάλι τα Χριστούγεννα του 1985 για να συνομιλήσω μαζί του, όπως και τότε, μπροστά στο αναμμένο τζάκι.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.