fbpx
«Η αργή μεταμόρφωση της Μαριάνθης Ψ.»

«Η αργή μεταμόρφωση της Μαριάνθης Ψ.»

Η Μαριάνθη Ψ. πίστευε στη βασκανία και στο κακό μάτι. Όντας φοιτήτρια της Ιατρικής στην Πάτρα έπαιρνε κάθε τρεις και λίγο τηλέφωνο στη μητέρα της στους Αγίους Αναργύρους, να την ξεματιάσει εξ’ αποστάσεως. Πήρε μετεγγραφή στο πρώτο εξάμηνο για το πανεπιστήμιο Αθηνών, κι έκτοτε δεν απομακρύνθηκε από την οικογενειακή εστία. Πρώτα παντρεύτηκε η μεγάλη αδελφή της , επίσης γιατρίνα και πήγε να μείνει στην πόλη του άντρα της, στο Βόλο. Μετά παντρεύτηκε και η μικρότερη αδελφή και νοίκιασαν διαμέρισμα στο Λόφο Αξιωματικών. Η Μαριάνθη τέλειωσε με λίαν καλώς την Ιατρική και ακολούθησε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής, μην το κουνώντας ρούπι από το πατρικό της. Μετά πέθανε ο πατέρας της, αφού είχε προλάβει να την δει ψυχίατρο, και η Μαριάνθη ζούσε με τη μητέρα της, που συνέχιζε να την ξεματιάζει πλέον κατ’ ιδίαν. Ήταν επίσης προληπτική: δεν ταξίδευε ποτέ όταν ο μήνας είχε δεκατρείς, δε διανυκτέρευε ποτέ σε δωμάτιο ξενοδοχείου με παράγωγα του αριθμού δεκατρία, κι αν συναντούσε μαύρο γάτο στο δρόμο της επέστρεφε αμέσως στη μαμά της, αθετώντας ακόμη και τα ερωτικά της ραντεβού.

Άνοιξε ιατρείο επί μισθώσει στην Πατησίων, στον πρώτο όροφο, αφού κάποιο μέσο για το ΙΚΑ δεν είχε τελεσφορήσει και το ΕΣΥ δεν έκανε προκηρύξεις θέσεων εδώ και πολλά χρόνια. Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του ιατρείου είχε αντιγράψει όλες κι όλες έξι συνταγές του δημοσίου, με το οποίο είχε υπογράψει σύμβαση έργου, όταν άνοιξε στο απέναντι διαμέρισμα, που ήταν κλειστό, το γραφείο της μια κυρία που έριχνε τα ταρώ και προέβλεπε το μέλλον. Ο πρώτος όροφος γέμισε ξαφνικά κόσμο και η ουρά έφτανε μέχρι τις σκάλες. Όλη αυτή η πελατεία επισκεπτόταν φυσικά το μέντιουμ, ενώ το απέναντι ιατρείο της Μαριάνθης παρέμεινε απάτητο και σιωπηλό. Τι ευχέλαια, τι ξεματιάσματα και τι εξορκισμοί. Τίποτα δεν έπιανε.

Λίγα χρόνια αργότερα κανένας δε θα αναγνώριζε τη Μαριάνθη Ψ. Είχε βάψει τα μαλλιά της κόκκινα, είχε καλύψει το πρόσωπό της με τόνους μεϊκάπ, είχε βγάλει τις βλεφαρίδες της και κάθε είδος τριχοφυΐας από το πρόσωπο και το σώμα της. Είχε πετάξει τα μπλουτζίν και τα τοπ μπλουζάκια και κυκλοφορούσε μόνο με ταγεράκια και φουστάνια, όπως πέταξε και τα αθλητικά της παπούτσια αντικαθιστώντας τα με γόβες και μπότες τύπου φάκμι. Έτρωγε πλέον μόνο σε γκουρμέ εστιατόρια και κατά προτίμηση σούσι. Άνοιγε και έπινε μόνον ακριβά εμφιαλωμένα κρασιά γαλλικά και ιταλικά που ήταν τα αγαπημένα της. Είχε μεταφέρει το ιατρείο της πλέον στο Κολωνάκι, αλλά είχε σταματήσει προ πολλού να ασκεί την ψυχιατρική. Η ταμπέλα της, από επιχρυσωμένο μέταλλο, εξακολουθούσε να γράφει «ψυχίατρος», αλλά όλοι ήξεραν πως η Μαριάνθη Ψ. ήταν μία από τα καλύτερα μέντιουμ στα αισθηματικά θέματα και οι συμβουλές της έπιαναν πάντα τόπο.

Πολλοί συνάδελφοι ψυχίατροι καίγονται από την άσκηση του επαγγέλματος και κάποια στιγμή το εγκαταλείπουν. Το φαινόμενο του καψίματος (burn-out), χαρακτηρίζει όλο τον κλάδο και η περίπτωση της συμπαθούς Μαριάνθης Ψ. είναι ίσως η πιο διασκεδαστική. Η βραχεία λίστα των πληγωμένων θεραπευτών περιλαμβάνει τη Χριστίνα που έφτιαχνε χειροποίητα κοσμήματα και κοιμόταν σε σλίπινκ μπαγκ στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, έναν που αφού πειραματίστηκε με το LSD έγινε διευθυντικό στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία. Άλλοι έγιναν σκηνοθέτες, ηθοποιοί και παραγωγοί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Καμιά δεκαπενταριά έγιναν ποιητές και πεζογράφοι, ιδιοκτήτες λογοτεχνικών περιοδικών κι ένας έπαιζε μπάσο στις περιφερειακές συναυλίες των Πυξ-Λαξ. Άλλοι νυμφεύθηκαν τραγουδίστριες και ηθοποιούς. Κάμποσοι άνοιξαν μπαρ και άλλοι τόσοι έκαναν φυλακή. Ένας τουλάχιστον ψυχίατρος έγινε χρυσαυγίτης.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.