«Οι ευγενείς φύσεις»
«Οι ευγενείς φύσεις»

«Οι ευγενείς φύσεις»

της Ελένης Λαδιά

Έναν εύστοχο ορισμό έδωσε ο Φρειδερίκος Νίτσε για την ηθική των δούλων και των κυρίων, (θέμα που έγινε επιχείρημα προπαγάνδας και ανακατεύθηκε με την πολιτική χυδαιότητα)1 Αυτή η φυσική αριστοκρατία, γράφει, δεν έχει το «συναίσθημα πως είναι εξάρτημα είτε της βασιλείας είτε της κοινότητας.» Αποκλείει επομένως καταγωγές και πολιτικές σκοπιμότητες. Από αυτήν την σκοπιά «μπορεί σήμερα στον λαό και προπάντων στους χωριάτες, να υπάρχει περισσότερη ευγένεια γούστου, περισσότερο αίσθημα σεβασμού, παρά σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο ημίκοσμο των πνευμάτων που διαβάζουν τις εφημερίδες, δηλαδή στους καλλιεργημένους ανθρώπους.

Από την προσωπική μου πείρα τα τελευταία χρόνια μπόρεσα να βρω ένα καίριο χαρακτηριστικό των ευγενών φύσεων. Δεν θα το αποκαλύψω παρά στην τελευταία πρόταση του μικρού μου άρθρου. Όταν ο Μαρέν Μαραί στο βιβλίο του Πασκάλ Κινιάρ Όλα τα πρωινά του κόσμου πήγε να μαθητεύσει στον μοναχικό Σαιντ Κολόμπ,- ο οποίος μολονότι αυθεντία της βιόλας, αρνήθηκε την πρόσκληση του βασιλέως της Γαλλίας να γίνει μουσικός της αυλής του,- άκουσε την εξής σκληρή απάντηση για την απόρριψη της μαθητείας. «Παίζετε μουσική, κύριε. Δεν είστε μουσικός.»2 Ο Σαιντ Κολόμπ διέβλεψε την άμετρη φιλοδοξία του εφήβου, ο οποίος έγινε αργότερα ο μουσικός της βασιλικής αυλής. 

Κατά την επίσκεψη στην οικία μιας γνωστής μου, η οποία έπαιζε πιάνο και αυτή και η θυγατέρα της, έμεινα έκπληκτη με την σοβαρότητά τους στην μουσική. Όταν έπαιζε το κορίτσι, η μητέρα με ανάλαφρη περπατησιά πήγε κοντά για να γυρίζει τις παρτιτούρες, με τόση ευγένεια και σεβασμό, λες και βρισκόταν σε ένα κατάμεστο μέγαρο μουσικής. Στο τέλος της επίσκεψης μου εμπιστεύθηκαν πως μελετούσαν εντατικά για να παίξουν την πέμπτη συμφωνία του Μπετόβεν για τέσσερα χέρια, διότι περίμεναν τα Χριστούγεννα τους γονείς. Κάθε Χριστούγεννα έπαιζαν για τους δικούς τους ένα μουσικό κομμάτι. Στον δρόμο σκέφτηκα πως αυτές αγαπούσαν αληθινά την μουσική, που δεν την εμπορεύτηκαν και δεν την χρησιμοποίησαν ως μέσον προβολής τους. Να η ευγενής φύση, μονολόγησα, αγαπά το αυτό καθαυτό.

Την ίδια ποιότητα χαρακτήρος διαπίστωσα και σε μία φίλη μου, νεκρή πλέον, η οποία μετέτρεψε το μικρό της διαμέρισμα σε χώρο τέχνης. Είχε πρόβλημα υγείας με την παχυσαρκία της, που ξεπερνούσε τα διακόσια περίπου κιλά, την βασανιστική κίνηση, την καρδιοπάθεια και άλλα παρεπόμενα. Όμως η καλοσύνη και η ευφροσύνη της ψυχής την βοήθησαν: μελετούσε αξιόλογα βιβλία, επικοινωνούσε με αλληλογραφία για πνευματικά θέματα και έστελνε στους γνωστούς της τρυφερά μηνύματα από το κινητό της. Αληθινά στην κηδεία της αισθάνθηκα πως έγινε η ανάληψη ενός ευγενούς πνεύματος. Το μεταθανάτιο δώρο της ήταν ένα φωτοτυπημένο άρθρο του Olivier Clement με τον τίτλο «Χριστιανικός ελληνισμός». Ευτυχώς είχε καταχωνιασθεί στο συρτάρι μου, κι έτσι διαβάζοντάς το επικοινώνησα για τελευταία φορά μαζί της.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι γνωστοί και φίλοι, ευγενείς φύσεις, όπως μια Ρωσίδα φίλη που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μέχρι την πτώση του κομμουνισμού δεν είχε δει ποτέ την πατρίδα της. Τώρα την επισκέπτεται κάθε χρόνο, ανακαλύπτοντας νέα μέρη, εκκλησίες, μοναστήρια και μνημεία, ενώ κρατεί λεπτομερέστατες σημειώσεις, χωρίς την φιλοδοξία της δημοσίευσης. Αυτές οι ευγενείς φύσεις μοιράζονται τα αγαθά τους μόνον με τους αγαπημένους τους. Και είναι χαρακτηριστικό τους η διακόσμηση της καθημερινότητάς.

Σημειώσεις

  1. 1.Ελένης Λαδιά «Η Ζαρατουστρική ηθική και η σημασία της στην εποχή μας». Το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1978 ως εισαγωγή στην Ροδαυγή του Φρειδερίκου Νίτσε, σε μετάφραση από τα Γερμανικά του Αγησιλάου Ντόκα. εκ. Γεωργίου Λαδιά, 1978.
  2. 2.Πασκάλ Κινιάρ Όλα τα πρωινά του κόσμου εκ.Καστανιώτη,

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.