fbpx
«Ο Φύσσας (και ποιήματα έβγαλε και) τραγουδάει. Παλάβωσε;» του Δημήτρη Φύσσα

«Ο Φύσσας (και ποιήματα έβγαλε και) τραγουδάει. Παλάβωσε;»

Τις τελευταίες μέρες, ίσως να ‘χει πάρει κάπου το μάτι ή τ’ αφτί σας ότι πρόκειται να τραγουδήσω. Ακόμα χειρότερα, μπορεί ν’ ακούσατε ότι έβγαλα και βιβλίο με ποιήματα. Επειδή μπορεί να σκεφτήκατε κάτι του στιλ «Πάει αυτός, χάζεψε» (και ίσως να μην έχετε 100% άδικο), σπεύδω να ψελλίσω μερικές δικαιολογίες.

Λοιπόν, πραγματικά έβγαλα το βιβλίο Εμένα μου λες. Ποιήματα 1997-2016, εκδόσεις ΑΩ (το έχω ξαναδιαπράξει με το Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους, Γιάου. Κε. 2008). Κι αντί να κάνω μια παρουσίαση όπως όλος ο κόσμος, κι όπως έχω κάνει και γω σ’ όλες τις προηγούμενες, το παρουσιάζω μαζί όχι μόνο με εκλεκτούς ομιλητές -ήτριες, μα και με ρεμπέτικη συναυλία, όπου –ναι, πράγματι, μάλιστα– τραγουδάω ο ίδιος τα περισσότερα τραγούδια. Όθεν, η όλη φάση είναι διπλή.

Αυτό εξηγείται εύκολα ως εξής:

Το πρώτο βιβλίο του αδερφικού μου φίλου Διονύση Μενίδη λέγεται Ρεμπέτικα, αντιμεταρρύθμιση και άλλα ποιήματα (Οδυσσέας 1979). Το τωρινό δικό μου βιβλίο είναι κατά 50% αφιερωμένο στη μνήμη του παραπάνω φίλου (και κατά 50% στον συγγραφέα Νίκο Δήμου, που θα είναι παρών). Αναφέρω τον Διονύση Μενίδη και σε μερικά ποιήματα του βιβλίου μου. Συμβαίνει ν’ αγαπάω κι εγώ πολύ τα ρεμπέτικα. Συμβαίνει επίσης να έχω καλή φωνή.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα απ’ όλα τα παραπάνω είναι αυτό που θα γίνει την Πέμπτη στις 23 του μήνα (μέρα Brexit ή Brimain, ας μην το ξεχνάμε) στο Art Polis Café. 8:30 η παρουσίαση (Ηλ. Καφάογλου, Δ. Μανιάτης, Χρ. Μυγδάλη, Μ. Σαμπατακάκη, Χρ. Χωμενίδης) και 9:30 η συναυλία (Δ. Κονδυλάκη, Μ. Πιτσαρού, Β. Τουμπακάρη, Γ. Φύσσας και η αφεντιά μου).

Καλά, η καθαυτό παρουσίαση μια χαρά θα είναι. Μα και στο μουσικό σκέλος κάνουμε του κόσμου τις πρόβες, έχουμε ωραίο πρόγραμμα, καλά θα περάσετε – παρά τον ερασιτεχνισμό μας. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσουμε (ή δεν σας αρέσουν τα ρεμπέτικα), ανοίγετε την πόρτα του φιλόξενου Βασίλη Χατζηιακώβου και την κάνετε. Είπαμε, η όλη φάση είναι διπλή – αλλά δεν είναι και υποχρεωτική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χουάν Χέλμαν (1930-2014), η φωνή και η συνείδηση της Αργεντινής» του Πάνου Νιαβή

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Diastixo.gr δημοσίευσε δυο ποιήματα του Χουάν Χέλμαν (Juan Gelman) σε δική μου απόδοση στα ελληνικά (δείτε εδώ). Μ’ εκείνη τη δημοσίευση, επιχείρησα να συστήσω στους λάτρεις της ποίησης έναν από τους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.