fbpx
«Για

«Για "Το κόκκινο κασκόλ" του Γιώργου Δουατζή»

Οι δύο σπουδαίοι ποιητές μιλούν για την πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή του Γιώργου Δουατζή, που τιτλοφορείται Το κόκκινο κασκόλ (εκδόσεις Μανδραγόρας):

«Η απόλυτη ποίηση είναι εδώ. Υπάρχει επίπεδο σε αυτή την ποίηση. Εδώ είναι κάτι μοναδικό, θα έλεγα. Κάθε ποίημα είναι κάτι μοναδικό. Πάντα λέω και ξαναλέω ότι το ιδανικό μου για την ποίηση είναι να συνδυάζεται σοφία, εντός κι εκτός εισαγωγικών, η σκέψη, ο νους με την ποίηση και να μην υποχωρεί ο ένας για την άλλη. Αλλά, καμιά φορά το βρίσκω, καμιά φορά δεν το βρίσκω, αλλά αυτό είναι το ιδανικό μου. Εδώ στο Κόκκινο κασκόλ αυτό γίνεται, και κάτι παραπάνω από αυτό. Πραγματικά έχω συγκινηθεί φοβερά με αυτή την ποίηση. Πραγματικά ζηλεύω», σχολιάζει η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Με τη σειρά του, ο Τίτος Πατρίκιος αναφέρει: «Πραγματικά είμαι όχι μόνο συγκινημένος αλλά και ευχαριστημένος, διότι εάν δεν συνεχίζεται η ποίηση από καινούργιους καλούς ποιητές διακινδυνεύουμε κι εμείς οι παλαιότεροι ποιητές να χαθούμε. Και με τον Γιώργο Δουατζή αισθάνομαι ότι προχωρεί η ποίηση, δεν θα χαθεί, δεν πρόκειται να χαθεί και με τον Γιώργο και με άλλους νεότερους.

Τα ποιήματα του Γιώργου Δουατζή πάλλονται από βιώματα. Κι απ’ αυτή την άποψη τα ποιήματα του Γιώργου έχουν αυτό το μεγάλο προσόν. Από την άλλη μεριά, θα ήθελα να προσθέσω το εξής: ότι όπως χωρίς βίωμα δεν μπορεί να γίνει ποίηση, μόνο με βίωμα πάλι δεν γίνεται ποίηση. Όσο το βίωμα είναι αναγκαίο, άλλο τόσο είναι αναγκαία η επεξεργασία του βιώματος, η ανάπλαση του βιώματος, και ο Γιώργος το κατορθώνει αυτό. Το βίωμα το μετατρέπει σε εμπειρία ποιητική, στην ικανότητα αυτή η εμπειρία να γίνει κοινή για τον αναγνώστη, να την μοιραστεί με τον αναγνώστη, να πάψει να είναι μόνο δική του».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χουάν Χέλμαν (1930-2014), η φωνή και η συνείδηση της Αργεντινής» του Πάνου Νιαβή

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Diastixo.gr δημοσίευσε δυο ποιήματα του Χουάν Χέλμαν (Juan Gelman) σε δική μου απόδοση στα ελληνικά (δείτε εδώ). Μ’ εκείνη τη δημοσίευση, επιχείρησα να συστήσω στους λάτρεις της ποίησης έναν από τους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.