fbpx
«Με αφορμή τη μικρά Αγγλία»

«Με αφορμή τη μικρά Αγγλία»

της Ευδοξίας Μπινοπούλου

 

«Οι γυναίκες καλύτερα να μην παντρεύονται αυτόν που αγαπούν. Ο έρωτας κρατάει λίγο· τα βάσανα πολύ».

Ο καλός καπετάνιος βάζει το πλήρωμά του στη λέμβο, δεν το αφήνει να πνιγεί μαζί με το δικό του σκαρί. Στα σπίτια τους, οι καπετάνισσες μένουν πίσω να παλεύουν με άλλα κύματα: γίνονται μανάδες, χτίζουν σπίτια, παρηγορούν τις χήρες γειτόνισσες –ως προετοιμασία για τις δικές τους απώλειες που αργά ή γρήγορα θα έρθουν–, προσπαθούν κι αυτές να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τα δικά τους βάσανα, όπως ο καπετάνιος το πλήρωμά του. Και κάθε βράδυ πέφτουν στο στρώμα μόνες, να κλωθογυρίζουν στον νου τους τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους, χωρίς ένα αντρικό χνότο να ζεσταίνει τον σβέρκο τους. Οι σομιέδες βαθαίνουν μόνο από τη μία πλευρά. Γίνονται σκληροί, όπως η ζωή του ναυτικού, όπως και η ζωή των γυναικών τους. Όπως και η καρδιά τους, ενίοτε. Γι' αυτές ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα το οποίο κρύβουν κάτω από το στρώμα για μήνες και μήνες, άλλοτε το μοιράζονται, εν γνώσει τους ή όχι, με γυναίκες άγνωστες, μακρινές· για να φτάσουν κάποια στιγμή, κοντά στο τέλος της ζωής τους, να κάνουν τον απολογισμό τους παρέα με έναν άγνωστο. «Σε γέρασα κι εσένα», λέει ο Σάββας στη γυναίκα και μητέρα του ενός παιδιού του στην Αργεντινή, για να γυρίσει, πολύ αργά πια, στη σχεδόν άγνωστη κόρη του, την τσακισμένη από τον άτεγκτο νόμο της μητέρας. Τι ειρωνεία! Η γυναίκα είναι ο νόμος, η τάξη, ο πατέρας το συναίσθημα. Αλλά στην κοινωνία που ζει από τη θάλασσα, η οποία δίνει ζωή, πλούσια κιόλας, αλλά και την παίρνει, οι άνθρωποι έχουν άλλους νόμους.

Όσοι ζουν ή έχουν επαφή με μέρη με ναυτική παράδοση θα βγουν από την αίθουσα σαν δαρμένοι από τα κύματα που ανοίγουν και κλείνουν την ταινία. Αλλά κι όσοι δεν ξέρουν τι θα πει κοινωνία που ζει από τη θάλασσα θα συγκλονιστούν από μια ιστορία αληθινή –όσο απίστευτο κι αν ακούγεται– και συνάμα τραγική σε βαθμό αρχαίου δράματος. Τέτοιες ιστορίες μόνο στα χέρια σημαντικών δημιουργών μπορούν να ζωντανέψουν. Είναι ευτύχημα που ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη βρέθηκαν στην Άνδρο, ζυμώθηκαν με την τοπική κοινωνία, και κατά έναν τρόπο έζησαν αυτή την ιστορία και θέλησαν να μας τη διηγηθούν.

Πηγαίνετε να δείτε τη Μικρά Αγγλία έστω και αν δε σας αρέσει το σινεμά.

Μικρά Αγγλία προβλήθηκε στην Άνδρο στις 29-30/11 και 1/12. Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.]

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.