fbpx
«Radio Art: Ένα πρωτοποριακό ραδιόφωνο της νέας εποχής» της Βερίνας Χωρεάνθη

«Radio Art: Ένα πρωτοποριακό ραδιόφωνο της νέας εποχής» της Βερίνας Χωρεάνθη

Η μαγεία του ραδιοφώνου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Είναι ένα μέσο το οποίο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, εξακολουθεί να είναι και σίγουρα θα παραμείνει και στο μέλλον μια αγαπημένη συνήθεια για μια πάρα πολύ μεγάλη μερίδα του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αντίθεση με την τηλεόραση, η οποία αποσπά την προσοχή χάρη στη δύναμη της εικόνας, το ραδιόφωνο έχει την ικανότητα να σε συντροφεύει ενώ παράλληλα επιδίδεσαι και σε άλλες δραστηριότητες. Γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει με τα ερτζιανά να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στους τομείς της ενημέρωσης αλλά και της ψυχαγωγίας, ακόμα και μετά την έλευση των τηλεοπτικών μέσων. Όπως και τα βιβλία, έτσι και το ραδιόφωνο είναι μια κλασική αξία που δεν φθείρεται με τον χρόνο. Στη νέα εποχή, έχει περάσει αναπόφευκτα και στον ψηφιακό κόσμο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, χωρίς ωστόσο να χάνει τίποτα από τη νοσταλγική γοητεία των περασμένων δεκαετιών που έτσι κι αλλιώς κουβαλάει μαζί του.

Το Radio Art είναι ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο που δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη για τη μουσική από τον Λάμπρο Μητρόπουλο, με σπουδές κλασικής κιθάρας, που οραματιζόταν να δημιουργήσει έναν ραδιοφωνικό σταθμό που θα ξεχώριζε για την υψηλής ποιότητας μουσικής που θα έπαιζε, με έμφαση ωστόσο στις μελωδίες εκείνες που θα είχαν την ικανότητα να προσφέρουν χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες. Με αφοσίωση και υπομονή, και με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη, προγραμματιστή και εικαστικού, που μπήκε αργότερα στην ομάδα, έδωσαν στο Radio Art σάρκα και οστά – και όχι μόνο αυτό. Πλέον το Radio Art αποτελείται από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από πολλούς και διαφορετικούς χώρους με κοινό όραμα και την ίδια αγάπη για τη μουσική, και έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να αγαπηθεί από ακροατές σε περισσότερες από 100 χώρες. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε από τους Times της Μεγάλης Βρετανίας ανάμεσα στα 10 καλύτερα ψηφιακά ραδιόφωνα και εφαρμογές – μια διάκριση που οπωσδήποτε δικαιώνει τις προσπάθειες του εμπνευστή αυτής της σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της ομάδας του και σίγουρα επισφραγίζει το έργο τους με τον καλύτερο τρόπο.

Τι είναι όμως ακριβώς και στην πράξη το Radio Art; Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαδικτυακό χώρο με εξαιρετική αισθητική, ιδιαίτερα ευχάριστο στο μάτι, πολύ φιλικό στον ακροατή και εύχρηστο σαν υπηρεσία. Με την πρώτη ματιά, είναι μια ραδιοφωνική πλατφόρμα που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιμέρους καναλιών, το καθένα από τα οποία παίζει μουσική από μια προκαθορισμένη μουσική κατηγορία. Όλα τα κομμάτια ωστόσο έχουν σαν κοινό στοιχείο τον χαλαρωτικό-αντιστρεσογόνο παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το tagline της πλατφόρμας είναι «The Art of Stress Relief Music» (Η τέχνη της χαλαρωτικής μουσικής). Αντίστοιχα, διατίθενται και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (iOS και Android), που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, ούτως ώστε να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του Radio Art από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε από τους Times της Μεγάλης Βρετανίας ανάμεσα στα 10 καλύτερα ψηφιακά ραδιόφωνα και εφαρμογές

Επιλέγοντας από μια ευρεία και πλούσια γκάμα μουσικών ειδών, ο ακροατής μπορεί να ακούσει ό,τι ταιριάζει με τη διάθεσή του κάθε στιγμή της ημέρας: κλασικά κομμάτια, new age, τζαζ, σουίνγκ, κέλτικη μουσική, μπόσα νόβα, μπλουζ αλλά και πιο εξειδικευμένες προτάσεις όπως classical crossover, μουσική για πιάνο και κιθάρα, μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη σε ξεχωριστό κανάλι, καθώς και χαλαρωτικοί ήχοι της φύσης ή μουσική ειδικά για χαλάρωση και υπνοθεραπεία, είναι ελάχιστες μόνο από τις επιλογές που διαθέτει το Radio Art. Το site αλλά και η εφαρμογή με τις βασικές τους υπηρεσίες είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλους, ωστόσο μπορεί κάποιος, δίνοντας ένα πολύ μικρό ποσό για έναν μήνα, έξι μήνες, έναν χρόνο ή δύο χρόνια (ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει) να εγγραφεί ως μέλος, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες, όπως τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του λίστα καναλιών επιλέγοντας τα κανάλια που του αρέσουν, την οποία μπορεί να αποθηκεύει και να την αναπαράγει τις ώρες της δικής του επιλογής, αλλά και, αξιοποιώντας ένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα, να συνδυάζει περιεχόμενο και να ακούει ταυτόχρονα, για παράδειγμα, κλασική μουσική μαζί με ήχους της φύσης.

Το Radio Art είναι προσβάσιμο στο https://www.radioart.com/ και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι διαθέσιμη για iOS και Android.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χουάν Χέλμαν (1930-2014), η φωνή και η συνείδηση της Αργεντινής» του Πάνου Νιαβή

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Diastixo.gr δημοσίευσε δυο ποιήματα του Χουάν Χέλμαν (Juan Gelman) σε δική μου απόδοση στα ελληνικά (δείτε εδώ). Μ’ εκείνη τη δημοσίευση, επιχείρησα να συστήσω στους λάτρεις της ποίησης έναν από τους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.