fbpx
Μίρκα Γεμεντζάκη: «Προς το φως»

Μίρκα Γεμεντζάκη: «Προς το φως»

της Ελένης Λαδιά

3 Αυγούστου του 2013, Σάββατο μεσημέρι στο κοιμητήριο της Καισαριανής, κηδεύσαμε την αγαπημένη μας φίλη με τη σκηνοθετική ιδιοφυία, την Μίρκα Γεμεντζάκη. Ήμασταν λίγα άτομα, (λόγω ανύπαρκτης πληροφόρησης ή διακοπών) αλλά όλοι πενθούντες: οι μαθήτριές της, όμορφα κορίτσια, λυγερόκορμα, ντυμένα στα μαύρα έκλαιγαν ή είχαν βουρκωμένα μάτια, λίγοι οικείοι της και το πιο δικό της πρόσωπο η θυγατέρα της. Η Μίρκα με τεράστιες γνώσεις από σπουδές σε κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού, συνεργάτης μεγάλων σκηνοθετών όπως οι Peter Stein, MichaelGrube, BobWilson, PeterBrook, με βιογραφικό που δε χωρά σ’ αυτή τη μικρή στήλη, επέστρεψε στην Ελλάδα πού λάτρευε.

Όπως συμβαίνει συνήθως το θαυμάσιο σκηνοθετικό της έργο, το οποίο στηριζόταν πρωτίστως στη δική της εμπνευσμένη μέθοδο για την μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας και της ανθρώπινης φωνής, δεν έγινε ακόμη πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις που έδινε σε μικρά θέατρα, όπως ο Φούρνος και το Σημείο, με σκηνογραφικά ευρήματα ένα πιθάρι, ένα ένδυμα, ή μια καρέκλα, προορίζονταν για ένα κοινό μυημένο στην ευαισθησία της μεγάλης Μύστιδος. Η Μίρκα ήταν μύστις και προορισμένη από τη μοίρα να διδάξει και να αναδείξει τον Έλληνα Λόγο. Δε θα γράψουμε για τα έργα της, Φεύγουσα Κόρη, Ορλάντο, Θαλασσινοί έρωτες, Τρωάδες κ.ά. (δε γίνεται εδώ κριτική) αλλά θα σταθούμε στο μεγάλο δώρο της, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, που μας πρόσφερε η Μίρκα. Ένα βράδυ με πανσέληνο (στις 3/9/09) στην ευλογημένη Ελευσίνα, στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, που επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η αισθαντική αρχαιολόγος της Ελευσίνος Πόπη Παπαγγελή, ακούστηκε «ο Ομηρικός ύμνος» στη Δήμητρα. Πάνω από χίλια άτομα, όρθια, σιωπηλά και προσηλωμένα στο παίξιμο και την απαγγελία των τεσσάρων γυναικών ηθοποιών (Μαρία Καστάνη, Νάνα Παπαδάκη, Αλεξία Φωτιάδου και Γεωργία Στουραΐτη), μία απαγγελία στηριγμένη στη μέθοδο της Μίρκας. (φανταστείτε να λένε 500 περίπου στίχους από στήθους.) Τί τιμή για τους Ελευσίνιους και τους άλλους θαυμαστές του τόπου, που έφταναν από διάφορα μέρη της Αττικής, τί τιμή για την Ελευσίνα, για όλους μας!

Αγαπημένη Μίρκα από αυτό το γραπτό σε αποχαιρετώ, αν φθάνει ο αποχαιρετισμός μου στο φως που τώρα βρίσκεσαι. Κι αφού εσύ είδες τα ελευσίνια μυστήρια και το ελευσινιακό δράμα τόσο καλά, σου στέλνω ένα στίχο από τον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα:

«Ευτυχής όποιος απ’ τους γήινους ανθρώπους τα ‘χει δει».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.