fbpx
«Διαβάζοντας για τους άλλους» της Αργυρώς Σπυριδάκη

«Διαβάζοντας για τους άλλους» της Αργυρώς Σπυριδάκη

Στον οργανισμό Διαβάζω για τους Άλλους και στο πολύπλευρο εθελοντικό του έργο είναι αφιερωμένο το βιβλίο με τίτλο Με δυνατή φωνή του Αντόνιο Φεράρα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους, που επιδιώκει να φέρει τους νέους αναγνώστες πιο κοντά σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και ο εθελοντισμός συνδυαστικά με την ανάγνωση ως μέσο κοινωνικής προσφοράς, το οποίο προβάλλει η ιστορία του βιβλίου, δίνοντας το έναυσμα για τη συνεργασία του Οργανισμού με τις Εκδόσεις Καλέντη.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Λούτσιο, ένας έφηβος που ζει στην Ιταλία, αποφασίζει να ακολουθήσει τη φωτεινή του πλευρά: με τη δυνατή του φωνή, διαβάζει εθελοντικά σε ανθρώπους τυφλούς, προσφέροντάς τους το πολύτιμο δώρο της ανάγνωσης.

Ευτυχώς, οι «Λούτσιο» δεν υπάρχουν μόνο στα βιβλία. Είναι χιλιάδες, και μάλιστα ζουν και στη χώρα μας! Αναφέρομαι στους εθελοντές του οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους, οι οποίοι ηχογραφούν σε τακτική βάση ακουστικά βιβλία για ανθρώπους τυφλούς και εντυπο-ανάπηρους. Από το 2015 (έτος ίδρυσης του Οργανισμού), έχουν διαβεί το κατώφλι του Διαβάζω για τους Άλλους σχεδόν 5.000 εθελοντές, οι οποίοι με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και διάθεση για κοινωνική προσφορά έχουν δημιουργήσει μια αλυσίδα σταθερών δράσεων σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα: στην Αθήνα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ευτυχώς, οι «Λούτσιο» δεν υπάρχουν μόνο στα βιβλία. Είναι χιλιάδες, και μάλιστα ζουν και στη χώρα μας!

Στα πέντε χρόνια ενεργής παρουσίας του, το Διαβάζω για τους Άλλους ολοκλήρωσε την ηχογράφηση 146 ακουστικών βιβλίων, εκ των οποίων τα 98 είναι πανεπιστημιακά συγγράμματα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τυφλούς φοιτητές να προχωρήσουν στις σπουδές τους. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε φιλικά συνεργαζόμενα στούντιο ηχογράφησης. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες κι έπειτα από μια μεγάλη καμπάνια crowdfunding διάρκειας έξι μηνών, ο Οργανισμός απέκτησε το πρώτο δικό του στούντιο, ώστε οι ηχογραφήσεις να προχωρούν πιο άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Το έργο του Οργανισμού, όμως, δε σταματά εδώ. Εκτός από ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων, οι εθελοντές μας κρατούν συντροφιά διαβάζοντας σε εβδομαδιαία βάση σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε νοσοκομεία, ακόμη και ατομικά σε σπίτια, πραγματοποιώντας ζωντανές θεραπευτικές αναγνώσεις σε άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν μόνα τους.

Ο κυριότερος στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα τυφλότητας. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιούμε βιωματικά σεμινάρια σε παιδιά και ενήλικες σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και στη μάθηση. Όραμα του Οργανισμού είναι ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να απολαύσει σημαντικά αναγνώσματα κάθε κατηγορίας, επιλέγοντας το βιβλίο που επιθυμεί. Η δική μας επιθυμία είναι να δώσουμε στον κάθε πολίτη τη δυνατότητα μέσα από τον εθελοντισμό να βάλει το δικό του λιθαράκι στο μεγάλο πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης όλων στη γνώση και στη μάθηση, στην ισότιμη πρόσβαση όλων δηλαδή στα βιβλία!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η Αργυρώ Σπυριδάκη είναι Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Διαβάζω για τους Άλλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Παγκοσμιοποίηση και κριτική σκέψη Η παγκοσμιοποίηση (αγγλ. globalization, νεολογισμός του 1961, γαλλ. globalisation, 1968) ως όρος της πολιτικής αναφέρεται στο πολυδιάστατο σύνολο κοινωνικών διεργασιών μέσω των οποίων...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.