fbpx
«Οι παρεο-λογοτέχνες» του Σωτήρη Παστάκα

«Οι παρεο-λογοτέχνες»

Ο παρεο-λογοτέχνης είναι πάντα πληθυντικού αριθμού. Δεν υφίσταται ως μονάδα. Έλκει την ταυτότητά του από την παρέα άλλων λογοτεχνών. Οι λογοτεχνικές παρέες πλέον δεν αντιπροσωπεύουν καμία λογοτεχνία, στήνονται ευκαιριακώς όπου υπάρχει ουρά και συνωστίζεται κόσμος: στην εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην ουρά που σχηματίζεται έξω από την πόρτα της αιωνιότητας. Εκεί πράγματι υπάρχει μεγάλη αναμονή: αναφέρουν οι θρύλοι πως χιλιάδες επί χιλιάδων καρτερούσαν μια ολόκληρη ζωή και δεν είδαν ποτέ να ανοίγει η Πύλη της δόξας. Η επιμονή που επιδεικνύουν οι παρεο-λογοτέχνες είναι παροιμιώδης: αντέχουν το αγιάζι και την παγωνιά, τους πενήντα βαθμούς υπό σκιά, τίποτα δεν τους τρομάζει και δεν τους καταβάλλει. Παραμένουν όρθιοι με την ακράδαντη πίστη πως κάποια στιγμή η Πύλη της αιωνιότητας θα ανοίξει μόνο γι’ αυτούς. Έχουν καταγραφεί στα χρονικά ομαδικές δολοφονίες παρεο-λογοτεχνών που καταπατήθηκαν από άλλους παρεο-λογοτέχνες μόνο και μόνο επειδή έπεισαν ο ένας τον άλλον πως ακούστηκαν να κουνιούνται οι βαριές αλυσίδες της πόρτας. Άλλες φορές δεν χρειάζονται καμία αφορμή, ως γνωστόν κάθε τόσο οι παρεο-λογοτέχνες σκοτώνονται μεταξύ τους άνευ λόγου και αιτίας.

Την ώρα που ο Τζουζέπε Ουνγκαρέτι στο τέλος της δεκαετίας του ’50, έξω από ένα μπαρ ωρυόταν πως «χρειάζεται ένας ολόκληρος αιώνας για να φτιαχτεί ένας ποιητής, με όλο το υγιές και σάπιο αίμα ενός ολόκληρου αιώνα», ο Βιτόριο Σερένι ήταν ο πρώτος που κατέγραψε την εμφάνιση αυτού του είδους των παρεο-λογοτεχνών. Τους είδε τρεις-τρεις να περνούν αγκαζέ στο απέναντι πεζοδρόμιο, να σφιχταγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν γλοιώδη επιφωνήματα θαυμασμού ο ένας για τον άλλον, σε ένα ποίημα που είχα μεταφράσει για κάποιο τεύχος της Ποιητικής.

Ξεφύγετε από τις παρέες. Βγείτε από την αγέλη. Έτσι κι αλλιώς, μόνον για έναν από όλους εσάς θα ανοίξουν οι Πύλες.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.