fbpx
«Παραίνεση και έπαινος» του Σωτήρη Παστάκα

«Παραίνεση και έπαινος»

«Αφήστε έναν νέο ποιητή στην ησυχία του», μας έλεγε πριν από εκατό χρόνια ο Έζρα Πάουντ: μην τον εκθειάζετε, μην τον τραβολογάτε από δω κι από κει, αφήστε τον να γράψει. Εκατό χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή: ο νέος ποιητής κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Δεν αντέχει τη σιωπή του σπουδαστηρίου και την ομφαλοσκόπηση της γραφής. Από ιδιοσυγκρασία και αγάπη για την τέχνη, εδώ και δώδεκα χρόνια προτρέπω νέους ποιητές να γράφουν και να δημοσιεύουν. Η παραίνεση, η ενθάρρυνση που δίνω σε νέους ώστε να ασχοληθούν με το γράψιμο είναι παροιμιώδης. Πολλοί γνωστοί μού λένε πως είμαι ικανός να κάνω ως και την πεθερά μου να γράψει. Άλλοι πάλι με κατηγορούν πως έχω διαπράξει μεγάλα εγκλήματα με το να προωθώ νέους (ένας μάλιστα εξ αυτών, ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, κατονομάζει μία προς μία τις εγκληματικές μου ενέργειες), και ξέρω πως έχω εξασφαλισμένη μια θέση στην κόλαση μόνο και μόνο γι' αυτό.

Προσπαθώ να δικαιολογηθώ υποστηρίζοντας πως είμαι πολύ ακριβός στον έπαινο. Πως ένα πράγμα είναι η δημοσίευση κι άλλο η διάκριση. Πως είμαι δημοκρατικός στην πρόσβαση (όλοι έχουν δικαίωμα στη δημοσιότητα) και αριστοκρατικός στην κρίση (τον έπαινο θα τον λάβουν οι πραγματικά λίγοι καλοί). Αυτές οι λεπτές διακρίσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Οφείλω να ομολογήσω πως πολύ συχνά, αν όχι στην πλειονότητα των περιπτώσεων των νέων δημιουργών, η ενθάρρυνση που δέχονται από μένα εκλαμβάνεται ως διαβατήριο προς τη λογοτεχνία: νομίζουν πως ανέβηκαν στο τρένο επειδή τους έδωσα ένα χέρι να ανέβουν στο βαγόνι εν κινήσει. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, αντιλαμβάνονται με τρόμο πως το βαγόνι που εποχούνται μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυνδεθεί από τον συρμό και το τρένο να συνεχίσει την πορεία του με άλλα βαγόνια, με άλλους συνεπιβάτες.

Μην εμπιστεύεστε τα χέρια που σας βοηθούν να προλάβετε το τρένο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σας ανεβάσουν σε λάθος βαγόνι.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.