fbpx
Γιάννης Ράγκος – Γιώργος Γούσης: «Ληστές (Μέρος α’)»

Γιάννης Ράγκος – Γιώργος Γούσης: «Ληστές (Μέρος α’)»

Οι Εκδόσεις Polaris τείνουν να εξελιχθούν σε έναν από τους πιο φιλόξενους εκδοτικούς οίκους για το φιλόδοξο είδος του graphic novel. Η τελευταία τους έκδοση στο είδος αυτό έχει τον τίτλο Ληστές: Η ζωή και ο θάνατος των Γιάννη και Θύμιου Ντόβα (Μέρος α’) και είναι καρπός της συνεργασίας του συγγραφέα Γιάννη Ράγκου και του εικονογράφου Γιώργου Γούση, που είχαν ξανασυνεργαστεί στον ίδιο εκδότη στην πολύ επιτυχημένη μεταφορά του Ερωτόκριτου σε graphic novel, με σπουδαίο αποτέλεσμα.

Η όλη προσπάθεια, η οποία ευοδώθηκε σ’ αυτό το εξαιρετικό graphic novel, ξεκίνησε μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντελεστών, όταν στα χέρια του Γούση βρέθηκε η αυτοέκδοση ενός Ηπειρώτη ιστοριοδίφη, του Νίκου Πάνου, με τίτλο Ρεντζαίοι, οι βασιλείς της Ηπείρου, που αφορούσε τα αληθινά γεγονότα της ζωής των αδελφών Ρέτζου, ληστών που έδρασαν στην Ήπειρο κατά τον μεσοπόλεμο. Πατώντας πάνω σε αυτά τα στοιχεία, οι συντελεστές ξεδιπλώνουν την ιστορία των αδελφών ληστών Γιάννη και Θύμιου Ντόβα, οι οποίοι έδρασαν στην Ήπειρο τη δεκαετία 1910-1920.

Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί έχει μια νουάρ απόχρωση, ενώ δεν λείπουν στοιχεία ηθογραφίας, που συνδυάζονται τόσο με μαφιόζικη δράση, όσο και με μια ελληνική εκδοχή της κουλτούρας γουέστερν.

Η ιστορία τούς βρίσκει σε νεαρή ηλικία, όταν από προσωπικές διαφορές δολοφονείται ο πατέρας τους. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ενηλικιώνονται, εντοπίζουν ποιοι τον σκότωσαν ζητώντας να πάρουν εκδίκηση. Αφού εκδικούνται τους φονιάδες του πατέρα τους, βγαίνουν στην παρανομία για να μη συλληφθούν, τρέπονται σε φυγή, οδηγούνται στο βουνό και γίνονται ληστές. Η αναμέτρηση με τους κρατικούς θεσμούς, η ανεξέλεγκτη βία και το αίμα των θυμάτων τους κρατάει ενωμένα τα αδέρφια, που επιβιώνουν ο ένας δίπλα στον άλλον, παρά τις αντιθέσεις τους.

Το φαινόμενο της ληστοκρατίας, με το οποίο καταπιάνεται το graphic novel, κυριάρχησε στο ελληνικό κράτος για σχεδόν έναν αιώνα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Οι ληστές έπαιρναν τον νόμο στα χέρια τους, ως άλλοι Ρομπέν των Δασών, ως εκδικητές, βρίσκοντας απήχηση στα λαϊκά στρώματα, προκαλώντας όμως και τον φόβο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ότι ενσωματώνονται στην εξουσία και χρησιμοποιούνται από μεγαλοπαράγοντες της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη των σκοπών τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αδερφούς Ντόβα.

ragos gousisΣτους Ληστές, τα κυρίαρχα χρώματα είναι το άσπρο και το μαύρο, όπως ακριβώς τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που διασώζονται από εκείνη την εποχή. Τα σχέδια είναι απολύτως ρεαλιστικά, με την απαραίτητη σκληράδα και βία όπου απαιτεί η ιστορία, ενώ η σχεδιαστική αναπαράσταση των ρούχων, των σπιτιών, των τοποθεσιών, προδίδει την ενδελεχή έρευνα του Γούση στο φωτογραφικό υλικό της εποχής, όπως και σε κάθε άλλο στοιχείο που θα έφερνε το αναγνωστικό κοινό όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα και στην πιο πιστή αποτύπωση της ιστορίας. Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί έχει μια νουάρ απόχρωση, ενώ δεν λείπουν στοιχεία ηθογραφίας, που συνδυάζονται τόσο με μαφιόζικη δράση, όσο και με μια ελληνική εκδοχή της κουλτούρας γουέστερν. Εξαιρετικό!

 

Ληστές
Η ζωή και ο θάνατος των Γιάννη και Θύμιου Ντόβα – Μέρος α’
Γιάννης Ράγκος
εικονογράφηση: Γιώργος Γούσης
Polaris
136 σελ.
ISBN 978-960-6829-99-4
Τιμή €13,30
001 patakis eshop


 

Related Articles
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Ηλίας Π. Βουτιερίδης: «Μέρες πολέμου – Ώρες ανάπαυλας»

Είναι γνωστή η δημοσιογραφική ιδιότητα του πολυμερούς Ηλία Βουτιερίδη, αν και εκδοτικά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητές του. Οι κριτικές-φιλολογικές του επιδόσεις, χάρη στην έκδοση και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.