Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος σε α΄ πρόσωπο
Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος σε α΄ πρόσωπο

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος σε α΄ πρόσωπο

Η δύναμη και η πολυπλοκότητα που αποπνέουν τα φαντασιακά τοπία των εξωφύλλων του Dan Seagrave με εντυπωσίαζαν σε βαθμό ανάλογο με την «κυκλική» ανάπτυξη του concept του Operation Mindcrime των Queensryche. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ενιαία ιστορία του δίσκου που ξεκινάει μέσα σε ένα νοσοκομείο και ολοκληρώνεται πάλι εκεί με το πέρας των 60 λεπτών, νομίζω θα με ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής μου. Όμως το ενδεχόμενο να καταφέρω κάποια στιγμή να αποτυπώσω την αγάπη μου για αυτή τη μουσική σε σχέδια, ανήκε για χρόνια αποκλειστικά στον χώρο της φαντασίας.

Η ιδέα όμως τριγύρναγε συνέχεια στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που έλειπε ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να συνδυάσω την αγάπη μου για τον ακραίο ήχο με την αισθητική της αποτύπωση. Το σημαδιακό, λοιπόν, γεγονός ότι το heavy metal συμπληρώνει σε λίγο καιρό 50 χρόνια ζωής ήταν η αφορμή για την επιλογή του περιεχομένου του βιβλίου και η ευκαιρία για τη διαμόρφωσή του. Έπρεπε λοιπόν να είναι 50. Τι 50 όμως; 50 τραγούδια, 50 δίσκοι, 50 συγκροτήματα; Τελικά κατέληξα ότι πρέπει να είναι 50 κεφάλαια, τα οποία θα περιγράφουν γεγονότα και χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τον μισό αιώνα ακραίου ήχου.

Ωστόσο οι αναφορές έπρεπε να ξεφεύγουν, προφανώς, από τα τετριμμένα. Βέβαια θα έπρεπε να αποτυπωθούν μερικές γνωστές ιστορίες, αλλά θα έπρεπε συγχρόνως να εμβαθύνει το βιβλίο στον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής (άλλωστε το «Παγκόσμιος» είναι το πρώτο συνθετικό του τίτλου του βιβλίου), όπως επίσης και στη διαφορετικότητα του heavy metal σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή μουσικής. Μια διαφορετικότητα η οποία δεν έγκειται αποκλειστικά στο ηχητικό κομμάτι αλλά εμπεριέχει και ιστορίες που δυσκολεύεται να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Στις σελίδες, λοιπόν, του βιβλίου παρουσιάζονται και οι μουσικές σκηνές του ακραίου ήχου και σε απομακρυσμένες και ιδιαίτερες περιοχές, όπου η αγάπη για τον ακραίο ήχο δεν είναι απλά κατακριτέα, αλλά θεωρείται κακούργημα με ποινή ακόμη και τον θάνατο.

Όντας οπαδός αυτής της μουσικής εδώ και τρεις δεκαετίες, προσπάθησα να την αντιμετωπίσω και να την αποτυπώσω με τον σεβασμό που της πρέπει. Για εμένα δεν είναι ένα εφηβικό καπρίτσιο ή μια ψευτο-επαναστατική επιλογή, αλλά ο προσωπικός μου τρόπος έκφρασης και έμπνευσης.

Όντας οπαδός αυτής της μουσικής εδώ και τρεις δεκαετίες, προσπάθησα να την αντιμετωπίσω και να την αποτυπώσω με τον σεβασμό που της πρέπει. Για εμένα δεν είναι ένα εφηβικό καπρίτσιο ή μια ψευτο-επαναστατική επιλογή, αλλά ο προσωπικός μου τρόπος έκφρασης και έμπνευσης. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό επέλεξα και χρησιμοποίησα αποκλειστικά τελείες για να σχεδιάσω τα 50 σχέδια τα οποία συνοδεύουν τα κεφάλαια! Ήθελα με αυτό τον τρόπο να υπερτονίσω τη σημαντικότητα αυτής της μουσικής για εμένα.

Τελικά, το heavy metal δεν είναι απλώς ένα είδος μουσικής. Είναι το μοναδικό ίσως κομμάτι της τέχνης το οποίο δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό. Δεν είχε ποτέ, άλλωστε. Θα εξελίσσεται και θα πηγαίνει σε αχαρτογράφητες μουσικές περιοχές αέναα. Γιατί αυτή είναι η φύση του.

 

Παγκόσμιος θόρυβος
50 χρόνια Heavy Metal
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Δίαυλος
240 σελ.
ISBN 978-960-531-405-7
Τιμή: €21,20
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η Μαρία Παπαϊωάννου σε α’ πρόσωπο

Αλήθεια, έχετε δει ποτέ σας μπλε χιόνι; Τι σας λέω τώρα, ε; Όχι, απλώς έτσι καταλήγει το οπισθόφυλλο του Rebound και τυγχάνει να είναι αυτή η ερώτηση που μου έχει απευθυνθεί τις περισσότερες φορές από όσους το έχουν διαβάσει....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.