Παυλίνα Παμπούδη

Παυλίνα Παμπούδη

ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΑΜΠΟΥΔΗΈγραψα αυτό το βιβλίο αξιοποιώντας τη χάρτινη περιουσία μου: ένα μεγάλο μοβ άλμπουμ, με όλο το υλικό και το άυλο μέρος του.

Τα ποιήματα της συλλογής περι-γράφουν φωτογραφίες παλιές και νεότερες, ιδωμένες από πολύ κοντά – σχεδόν «από μέσα», καθώς και από απροσδόκητες ή κρυφές οπτικές γωνίες, και φασματοσκοπούν την αύρα τους.

Είναι «αφηγηματικά» και ανθρωποκεντρικά. Όπως ακριβώς και ο φακός, επιχειρούν να αιχμαλωτίσουν στιγμιαία τον ενιαίο χρόνο, παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα. Να φέρουν πάλι στο φως, μέσα από τα υγρά της εμφάνισης, πλάνα καμένα, χωρίς προοπτική. Να καδράρουν μικρές ιστορίες με ακαριαία πλοκή. Να ορίσουν έναν μη-τόπο, όπου όλα έχουν ήδη συμβεί και συμβαίνουν πάντα.

Σκιαγραφούν λοιπόν «βιο/ψυχογραφίες» των εικονιζόμενων προσώπων – αλλά καταπιάνονται και με δυσκολότερες εργασίες, σχετικές με το χώρο και το χρόνο: αναστηλώνουν παλιά σπίτια, αποκαθιστούν αρχαία τοπία, διυλίζουν πυκνά συναισθήματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, προκύπτουν και πάλι εικόνες, εικόνες διπλοτραβηγμένες και αποτυπωμένες σε φιλμ που έχει πάρει φως. (Ο κόκκος του παράξενου αυτού φιλμ έχει σίγουρα συγκρατήσει και ηχώ από ψυχές και ίχνη γενετικού υλικού, γι’ αυτό και επιτρέπει να ανασυντεθούν όλα, πρόσωπα και καταστάσεις εξαρχής.)

Θα έλεγα πως τέτοιου είδους ποιήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν φωτογραφίες τραβηγμένες με μακρομικροσκόπιο – αν υπήρχε τέτοια συσκευή επικοινωνίας με τους νεκρούς ή με την αθέατη πλευρά των ζωντανών… Και βέβαια, όπως όλα τα ποιήματα, είναι λογαριασμοί που (δεν) κλείνουν, χρέη που (συνεχίζουν να) οφείλονται, αμαρτίες που δεν παραγράφονται, ανανταπόδοτα μηνύματα που σκορπίζουν στις λέξεις τους, σε σκόνη γύρης.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου σκιτσάρω «πορτρέτα» εμπνευσμένα από φωτογραφίες των φιλενάδων μου και στο δεύτερο συνθέτω τις αποσπασματικές, αφηρημένες πληροφορίες που μου δίνουν οι φωτογραφίες συγγενών και προγόνων.

Το εξώφυλλο του Μοβ άλμπουμ το έχει κάνει η ζωγράφος Βαρβάρα Μαυρακάκη – μια από τις φιλενάδες που κοσμούν το βιβλίο.

Το μοβ άλμπουμ Παυλίνα Παμπούδη Ροές Το μοβ άλμπουμ
Παυλίνα Παμπούδη
Ροές
126 σελ.
Τιμή € 12,78

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: