fbpx
Τάκης Γεράρδης

Τάκης Γεράρδης

Στις μέρες μας, που η ανάγνωση αλλοιώνεται και περιορίζεται από τα ηλεκτρονικά μέσα, και έχουμε ξεχάσει να διαβάζουμε εφημερίδες, ο Τυπογράφος μάς θυμίζει τις εποχές που τα βιβλία ήταν απαραίτητα στη διάδοση της γνώσης, στην επικοινωνία, στην κατανόηση του επιστητού και κυρίως στην ψυχαγωγία. Δίχως να είναι ιστορικό βιβλίο, επιδιώκει να κοιτάξουμε κάποιες αξίες παραγνωρισμένες στον καιρό μας.

Η δράση εκτυλίσσεται από το 1982 μέχρι το 2006. Στο κέντρο της ιστορίας είναι πάντα ο Χριστόφορος. Γραμματικές γνώσεις Λυκείου, φτωχαδάκι, οικογενειάρχης, ανήσυχος και φιλόδοξος, δουλεύει αχθοφόρος στη Λαχαναγορά του Ρέντη για το μεγάλο μεροκάματο. Τυχαία σώζει τη ζωή ενός μπράβου, γνωρίζονται και μια αληθινή φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους. Μια οικογενειακή σχέση σού προκύπτει, έναν φίλο τον επιλέγεις. Κι αυτός μπαίνει ισόβια στη ζωή σου.

Ο Χριστόφορος μικρός διαβάζει τη βιογραφία του Γουτεμβέργιου. Εντυπωσιάζεται και θέλει να μπει σε αυτόν τον χώρο που άλλαξε τον κόσμο. Θητεύει κοντά σε έναν τυπογράφο δυο χρόνια και σύντομα στήνει το δικό του τυπογραφείο. Πλάι του πάντα κέρβερος η Λεμονιά, η γυναίκα του. Όμως η μοίρα του άλλα λέει. Αγοράζει ένα παλιό εργοστάσιο και γίνεται μεγαλοτυπογράφος.

Σκοπός μου ήταν ο αναγνώστης να το διαβάζει σαν να παρακολουθεί ένα φιλμ. Μόνο που οι καλοί και οι κακοί είναι μπλεγμένοι, τα όρια των αρχών και των κινήσεών τους δεν είναι ευδιάκριτα.

Από το 1982, στα σκοτεινά κι επώδυνα χρόνια της Λαχαναγοράς, μέχρι το 2006, παρακολουθούμε τον Χριστόφορο και την Ελλάδα να αλλάζουν ταχύτατα. Κόσμος ετερόκλητος παρελαύνει στις σελίδες του βιβλίου: μεγαλογιατροί, σαξοφωνίστες, κομμώτριες, μασόνοι, πόρνες, χορευτές μπαλέτου – κάβουρες (πάει και με άντρες και με γυναίκες) και ένας αστυνομικός ειδικών αποστολών, εφόσον υπήρξε καλός σκοπευτής στον στρατό, υπάλληλοι υπουργείου που είναι σύνδεσμοι μεταξύ του υποκόσμου και των φαρμακευτικών εταιρειών, σε μια ρεαλιστική απεικόνιση και ρεαλιστική εξιστόρηση.

Και το πεπρωμένο τους, που το αγνοούν και που δείχνει να καθορίζει τα βήματά τους. «Κάνουν λάθη τα άστρα;» αναρωτιέται ένας ήρωας, αναρωτιόμαστε κι εμείς φτάνοντας στο τέλος. Ο ατσαλάκωτος Χριστόφορος νιώθει ασφυχτικά, η κόρη του έμπλεξε, ερωτεύτηκε και έκανε ένα παιδί, και ο γάμος οδηγείται σε αδιέξοδο. Καταφεύγει στον τζόγο, παραμελεί τη δουλειά, βυθίζεται, ώσπου ύστερα από τρία χρόνια ξυπνά από λήθαργο κι όλα γύρω του είναι διαφορετικά. Ο κόσμος του έγινε ερείπιο κι ο Χριστόφορος παλεύει από την αρχή. Οι οικονομικές ανάγκες τον μπλέκουν με τις παραχαράξεις παλαιών βιβλίων, μετεωρίστηκε ανάμεσα στη βουλιμία και στο ότι όλο αυτό έμοιαζε με παιχνίδι ικανοτήτων. Η ζωή μάς πάει όμως, δεν την πάμε εμείς. Η ζωή είναι ένας συμβιβασμός, διαφορετικά φτάνουμε στην Ύβρη.

Μέσα στις σελίδες του Τυπογράφου θέλησα να αποτυπώσω οικείες στον καθέναν εικόνες. Να σκιαγραφήσω φιλικά πρόσωπα αναγνωρίσιμα, να σταθώ σε ανθρώπους που έχουν κρίση για πολλά πράγματα στρυφνά κι ας μην έχουν τελειώσει πανεπιστήμια. Άλλωστε, και οι σπουδαγμένοι αδυνατούν να απαντήσουν ξεκάθαρα στο ερώτημα: Κάνουν λάθη τα άστρα; Τη ζωή μας την καθορίζουμε μόνοι ή είναι προδιαγεγραμμένη; Αυτό το απαντά η πορεία του καθενός μας, δίνοντας άλλοτε πειστική απάντηση, άλλοτε γριφώδη.

Γράφοντας ένα βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας, σκοπός μου ήταν ο αναγνώστης να το διαβάζει σαν να παρακολουθεί ένα φιλμ. Μόνο που οι καλοί και οι κακοί είναι μπλεγμένοι, τα όρια των αρχών και των κινήσεών τους δεν είναι ευδιάκριτα.

 

Ο τυπογράφος
Τάκης Γεράρδης
Εκδόσεις Γραφή
352 σελ.
ISBN 978-618-5638-21-4
Τιμή €17,90
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Παρόλο που γράφω ποίηση για ενήλικες, μόλις τα τελευταία 3-4 χρόνια επιχείρησα να γράψω ποιήματα για παιδιά. Πάντα πίστευα πως το να γράψεις ιδιαίτερα ποίηση για παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο....

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντώνης Ε. Χαριστός

Τρούμπα· ένα όνομα στο οποίο περικλείονται κοινωνιολογικοί όροι, εμπειρίες, ο ρόλος του νόμου, οι ταξικές διαφοροποιήσεις, η επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά και η ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων, από την...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικόλαος Ζαχαριάς

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των δυο νέων συλλογικών τόμων, Αρχαιομετρία. Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις  και Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες  των Εκδόσεων Παπαζήση, επιτρέψτε μου να κάνω δύο παρατηρήσεις και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.