fbpx
Δέσποινα Ζαμάνη – Σωτήρης Κόλλιας

Δέσποινα Ζαμάνη – Σωτήρης Κόλλιας

Είναι δυνατόν να μιλήσεις με τρόπο αστείο για πράγματα πολύ σοβαρά; Μπορεί το χιούμορ να σε βοηθήσει να φωτίσεις και να αναγνωρίσεις λανθάνουσες πτυχές του εαυτού σου; Μάλιστα, επιτρέπεται να θεολογείς χαριτολογώντας και να υπαινίσσεσαι τις παθογένειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του εκκλησιαστικού χώρου με χιουμοριστικές ιστορίες; Πιστεύουμε πως βεβαίως και μπορείς! Από την εποχή του Αρχίλοχου και του Αριστοφάνη μέχρι τις πιο λαμπρές στιγμές της σύγχρονης σάτιρας έχουμε πάμπολλα παραδείγματα, όπου σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας σχολιάστηκαν με τρόπο διασκεδαστικό, ρίχνοντας μια πιο ανάλαφρη ματιά στις στενάχωρες αποκλίσεις της ανθρώπινης πεπτωκυίας φύσης.

Ένα ταρακούνημα στα βαλτωμένα νερά του ήθους και της θρησκευτικότητας που αυταπατώνται είναι το βιβλίο μας, που ευελπιστούμε να αφυπνίσει την ψυχική μας νωθρότητα και να δροσίσει τη διψασμένη για χαρά και χάρη ζωή μας.

Υιοθετώντας μια τέτοια ματιά και με όχημα το χιούμορ ως απόσταγμα των χυμών του σώματος και της ψυχής, με πρόθεση να ευφράνουμε τις καρδιές και συνάμα να σχολιάσουμε λανθασμένες απόψεις και φαιδρές συμπεριφορές, δημιουργήσαμε το βιβλίο Χαριτωμένα θεολογήματα. Ένα βιβλίο, που το γράψαμε με πολύ κέφι και μεγάλη αγάπη για όλους τους καλοπροαίρετους αναγνώστες, που τολμούν να ομολογήσουν πως... μάλλον στραβά αρμενίζουν. Στις σελίδες του βιβλίου σε μορφή χρονογραφημάτων ξεδιπλώνονται μικρές καθημερινές ιστορίες με πρωταγωνιστές πρόσωπα οικεία – συγγενών, γειτόνων, φίλων, συναδέλφων. Πρόσωπα (ή προσωπεία;) που είναι στην πραγματικότητα ο καθένας στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Γι’ αυτό πρωταγωνιστές είμαστε κατ’ ουσίαν όλοι μας. Η κυρα-Βασιλική, ο Ισίδωρος, ο Ηλίας Στεργίου, η Ελενίτσα, ο Μιχάλης, ο Ευάγγελος Οικονόμου με ονόματα φανταστικά αλλά με συμπεριφορές και μύχιες σκέψεις πολύ ρεαλιστκές, καθρεπτίζουν πάθη που μας καταδυναστεύουν, όπως και βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία αλλά και την εκκλησιαστική κοινότητα: ο μωρός ζήλος, η εκκοσμίκευση, η δεισιδαιμονία, η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά, η ακατηχησία, η τυπολατρία, η γκρίνια, η αχαριστία. Με έναν τρόπο ανάλαφρο μας υπενθυμίζουν πόσο εύκολα μπορεί να ξεχαστούμε, να υιοθετήσουμε ασυναίσθητα φαρισαϊκές συμπεριφορές, να παριστάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε, να πάρει μορφή ταπεινόσχημη η κενοδοξία μας, να καλυφτούμε πίσω από την πλάνη μας κατακρίνοντας τους άλλους.

Χωρίς εμπάθεια, με διάθεση αυτοσαρκασμού και με σατιρικό ύφος θελήσαμε μέσα από τα εύθυμα αυτά κείμενα να ψηλαφίσουμε τα μονοπάτια, που μας οδηγούν να κάνουμε απλώς κύκλους γύρω από τον εαυτό μας παρεκκλίνοντας από την οδό της αλήθειας. Ένα ταρακούνημα στα βαλτωμένα νερά του ήθους και της θρησκευτικότητας που αυταπατώνται είναι το βιβλίο μας, που ευελπιστούμε να αφυπνίσει την ψυχική μας νωθρότητα και να δροσίσει τη διψασμένη για χαρά και χάρη ζωή μας.

 

Χαριτωμένα θεολογήματα
Εύθυμα κείμενα για το ήθος και τη θρησκευτικότητα που ξεγελούν τον εαυτό τους
Δέσποινα Ζαμάνη – Σωτήρης Κόλλιας
Προλεγόμενα: π. Χριστόδουλος Μπίθας
Εν πλω
208 σελ.
ISBN 978-960-619-090-2
Τιμή €13,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.