fbpx
Ειρήνη Κωστούλα-Αργυρού

Ειρήνη Κωστούλα-Αργυρού

Συναντήθηκα με τον Ουγκό Οριό και τον Αυτοκράτορα εντελώς τυχαία, ενώ έψαχνα για ένα θεατρικό κείμενο στο διαδίκτυο. Η ανάγνωση ενός μικρού αποσπάσματος μου τράβηξε τόσο το ενδιαφέρον, ώστε το παρήγγειλα από τη Γαλλία και, αφού το διάβασα, σχεδόν αυτόματα ξεκίνησα να το μεταφράζω. Στάθηκα τυχερή γιατί και οι Εκδόσεις Στίξις το υποδέχτηκαν με τα ίδια έντονα συναισθήματα.

Το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού, του Ζιλιέν-Ουγκό, από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων του μέχρι που τελειώνει το λύκειο και μπαίνει στον λυτρωτικό κόσμο του θεάτρου. Η αρχική στάση απέναντι στη ζωή του μικρού αυτού πλάσματος ήταν η πλήρης άρνηση για όλους και για όλα. Γι’ αυτό και δεν μιλούσε καθόλου μέχρι τα έξι χρόνια του και σχεδίαζε την επιστροφή του στην κοιλιά της μητέρας του. Έπειτα, συνειδητοποιώντας ότι τα σχέδιά του ήταν ανέφικτα, αποφάσισε να σκοτώσει τον παλιό του εαυτό, άλλαξε το όνομά του από Ζιλιέν σε Ουγκό και ξεκίνησε πάλι από το μηδέν. Το τελευταίο στάδιο, που το αποκαλεί τα «Μαύρα χρόνια», είναι ο αδυσώπητος αγώνας του με τον περίγυρό του και την κοινωνία.

«Όταν χάνεις την ισορροπία, χάνεις το βασίλειό σου»

Ο Ουγκό βγήκε νικητής από αυτόν τον αγώνα και είναι σήμερα ένα πρόσωπο που χαίρει γενικής εκτίμησης στη χώρα του. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, λέκτορας, ευτυχής σύζυγος και πατέρας ενός παιδιού. Αλλά και δυναμικός ακτιβιστής, που μάχεται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Ο Αυτοκράτορας έγινε μπεστ σέλερ στη Γαλλία και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι το βιβλίο αυτό είναι κυρίως η ιστορία αγάπης μιας μητέρας για το παράξενο λουλούδι που φύτρωσε στην αγκαλιά της και ενός απόμακρου, εσωστρεφούς παιδιού για τη μητέρα του. Ένα βιβλίο που έχει να δώσει πολλά σε όλους μας ανεξαιρέτως, μια άσκηση ισορροπίας στη μακριά και δύσβατη πορεία ενός αγοριού προς την ενηλικίωση. Μιας ισορροπίας που κατακτήθηκε τελικά και ο Ουγκό Οριό έγινε ο αυτοκράτορας του εαυτού του. Ευτυχώς, γιατί όπως γράφει και ο ίδιος: «Όταν χάνεις την ισορροπία, χάνεις το βασίλειό σου».

 

Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ
Ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται
Ουγκό Οριό
Μετάφραση: Ειρήνη Κωστούλα-Αργυρού
Επίμετρο: Françoise Lefèvre
Στίξις
178 σελ.
ISBN 978-618-83051-9-9
Τιμή €12,72
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.