fbpx
Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Το Μυθιστόρημα με κλειδί είναι αστυνομικό μυθιστόρημα, που λαμβάνει χώρα σ’ ένα ελληνικό νησί, περί τα τέλη Αυγούστου. Ο αστυνόμος του τμήματος ανθρωποκτονιών Αττικής, Χριστόφορος Μάρκου, βρίσκεται σε άδεια για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, έπειτα από κάποιες δύσκολες υποθέσεις. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο σπίτι μιας Ελβετίδας, ανακαλύπτεται το πτώμα μια νεαρής Αγγλίδας δημοσιογράφου, της Λούσι Ντέιβις, σε μια μικρή αποθήκη. Τα τραύματα στο κεφάλι δείχνουν πως πρόκειται για δολοφονία.

Οι διακοπές του Μάρκου τελειώνουν άδοξα κι η έρευνα για τον δράστη ξεκινά ενάντια στον χρόνο, τις συνθήκες και τον καιρό: το νησί είναι αποκλεισμένο απ’ τον αέρα, το εγκληματολογικό δεν μπορεί να φτάσει, το πτώμα δεν μπορεί να φύγει για νεκροτομή κι ο αρμόδιος αστυνομικός διοικητής είναι αποκλεισμένος σε άλλο νησί. Ο Μάρκου λοιπόν πρέπει να διαλευκάνει το έγκλημα με τη βοήθεια ενός νεαρού δόκιμου, πριν πέσει ο αέρας κι ο άγνωστος δολοφόνος κατορθώσει να διαφύγει με το επόμενο πλοίο της γραμμής.

Οι ύποπτοι πολλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Αμερικανοί, Τούρκοι και Έλληνες, του διεθνούς τζετ σετ, του λεγόμενου «κλειστού κύκλου της Νήσου», που έχουν επιλέξει αυτό το ψαρονήσι ως καλοκαιρινό τους παράδεισο. Ο παράδεισός τους, όμως, κρύβει θανατηφόρα μυστικά. Αναζητώντας στοιχεία σε κουτσομπολιά και σε ένα μυθιστόρημα που έγραφε το θύμα, τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένας ύποπτος βρίσκεται νεκρός, σε μια απομακρυσμένη παραλία. Ατύχημα, αυτοκτονία ή νέος φόνος; Μέσα από ανατροπές κι εντάσεις, σε ένα κατά τ’ άλλα ειδυλλιακό τοπίο και με ένα ακόμα πολύ παλιότερο άλυτο έγκλημα, θα καταφέρει ο αστυνόμος Μάρκου να βρει τη λύση;

Άλλωστε, οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πρακτικές της αστυνομίας και των επιστημών εξελίσσονται, η ανθρώπινη ψυχολογία όμως και τα κίνητρα του εγκλήματος είναι πάντα τα ίδια.

Ο τίτλος του βιβλίου έχει διττό νόημα: Μυθιστόρημα με κλειδί είναι λογοτεχνικός όρος, που σημαίνει μυθιστόρημα που περιγράφει πραγματικά πρόσωπα και πράγματα, υπό μια ελαφρά επικάλυψη μυθοπλασίας. Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου ψάχνει λοιπόν το κίνητρο σε ένα τέτοιο χειρόγραφο που έγραφε το θύμα, η Λούσι Ντέιβις, και στο οποίο αποκάλυπτε σκοτεινά μυστικά για όσους φίλους και γνωστούς της κάνουν τις διακοπές τους στο νησί. Παράλληλα ο αναγνώστης καλείται, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ως κλειδί, να ξεκλειδώσει το μυστήριο.

Ο τόπος, το νησί που περιγράφω, που αποτελεί μαζί με τους ανθρώπους του πρωταγωνιστή της ιστορίας, λέγεται «Νήσος». Η Νήσος είναι ένα αμάλγαμα δικών μου αγαπημένων προορισμών, κι ο αναγνώστης μπορεί να προσαρμόσει τις εικόνες, τα τοπωνύμια και τις περιγραφές του βιβλίου στα δικά του αγαπημένα νησιά.

Το μυθιστόρημα με κλειδί είναι ένα whodunit, μια έρευνα για τον δράστη, φόρος τιμής στους αγαπημένους μου συγγραφείς, απ’ την Άγκαθα Κρίστι στον Ζορζ Σιμενόν, την Π. Ντ. Τζέιμς και τόσους άλλους, ειδικά τους μετρ του είδους, της λεγόμενης «χρυσής εποχής» της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Δεν επικεντρώνομαι στη βία, στο αίμα, αλλά στον ανθρώπινο παράγοντα, στα κίνητρα και στην ψυχολογία του εγκλήματος, κάτι που γνωρίζω καλά, χάριν στην εμπειρία μου ως ποινικολόγος και στις σπουδές μου στην εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Άλλωστε, οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πρακτικές της αστυνομίας και των επιστημών εξελίσσονται, η ανθρώπινη ψυχολογία όμως και τα κίνητρα του εγκλήματος είναι πάντα τα ίδια. Κι αυτά αποτελούν τη βάση και προσφέρουν τη λύση σε αυτό το «Μυθιστόρημα με κλειδί».

 

Μυθιστόρημα με κλειδί
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μίνωας
372 σελ.
ISBN 978-618-02-1724-7
Τιμή €16,60
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.