fbpx
ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δυσκολεύομαι να γράψω, να μιλήσω για το δικό μου βιβλίο, συνηθισμένη καθώς είμαι να μιλάω και να γράφω για τα βιβλία των άλλων. Τέλος πάντων, θα προσπαθήσω.

Το τελευταίο μου βιβλίο, με τον τίτλο Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας (Εκδόσεις Καστανιώτη), άρχισα να το γράφω στα τέλη του Οκτωβρίου 2011, αμέσως μόλις επέστρεψα από την πόλη Όρντου, τα αρχαία Κοτύωρα, στην Τουρκία, στην οποία συμμετείχα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας. Εκεί συνάντησα δεύτερη φορά τα μέλη της οικογένειας Ακατά, τα οποία με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο και μου πρόσφεραν ευκαιρίες να δω πράγματα στην περιοχή που ο ταξιδιώτης, έστω και συμμετέχοντας σε φεστιβάλ λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσε να δει. Η φιλία μ’ αυτή την οικογένεια ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Όρντου, από τους παππούδες μας και κρατάει μέχρι τώρα. Οι εικόνες και οι εντυπώσεις από την παραμονή μου στην πόλη ήταν τόσο έντονες, που με ωθούσαν να τις μεταπλάσω σε ιστορία, να τις εντάξω σε μία από τις περιπέτειες των μικρών μου φίλων, της Λίζας και του Άρη, μαζί με τον σκύλο τους, την Ήρα. Στην περιπέτεια αυτή, όμως, θα είχαν για παρέα και φίλους από την Όρντου, μικρούς και ενηλίκους, όπως τον Καντιρτζάν, τον Ζαφέρ, τον υπαστυνόμο Σινασί και τόσους άλλους.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Οι δεσμοί μου με την πόλη είναι στενοί, αφού ο παππούς μου και η γιαγιά μου, η οποία είχε γεννηθεί στη Σαμψούντα αλλά κατοικούσε στην Όρντου, έφυγαν από αυτή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι, μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι, όπου άκουγα τις διηγήσεις του παππού Μωυσή για τον τόπο καταγωγής του, για την πόλη που είναι χτισμένη δίπλα στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, στους πρόποδες του βουνού Μπόζτεπε, το οποίο είναι σκεπασμένο με φουντουκιές. Και η περιοχή αυτή είχε γίνει για μένα πολύ οικεία, αλλά και ιδανική, σχεδόν μυθική. Ο παππούς Μωυσής μιλούσε για την πόλη του σαν να την είχε αποχωριστεί προσωρινά, γιατί πίστευε κατά βάθος ότι κάποια στιγμή θα επανερχόταν. Είτε ως επισκέπτης είτε ως μόνιμος κάτοικος.

Έτσι, λοιπόν, οι κεντρικοί ήρωες των δύο προηγούμενων βιβλίων μου για νέους, Το μυστικό της λίμνης και Το μυστήριο της Αίγινας, αυτή τη φορά με τον πατέρα και τη μητέρα της Λίζας, η οποία κατάγεται από την Όρντου, ταξιδεύουν μέχρι τα παράλια του Εύξεινου Πόντου για να συναντήσουν την οικογένεια Ακατά. Εκεί, η Λίζα και ο Άρης γνωρίζουν τον Καντιρτζάν και την παρέα του και προσπαθούν, πότε με τα μέλη των δύο οικογενειών, πότε μόνοι τους, να ανακαλύψουν τα μνημεία της πόλης και των γύρω περιοχών. Επισκέπτονται την εκκλησία της Υπαπαντής στην ελληνική συνοικία της Όρντου, την επονομαζόμενη Πέραν Μαχαλά και Τάσμπασι, απόκρυφα μέρη στο βουνό Μπόζτεπε, την Κλειστή Αγορά, όπου συναντούν την κυρία Αλτούνα που μιλά την ποντιακή διάλεκτο, το Ακρωτήρι του Ιάσονα, την Κερασούντα και το μουσείο της, το νησί των Αμαζόνων, ενώ άλλοι ήρωες, που έχουν σχέση με την ιστορία, επισκέπτονται την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σ’ αυτές τις διαδρομές οι ήρωες συναντούν πολλούς ανθρώπινους τύπους, ακούνε διηγήσεις για διάφορα ιστορικά γεγονότα, για παραδόσεις, ενώ άλλα ιστορικά και μυθολογικά περιστατικά τα αφηγούνται τα ίδια τα παιδιά, τα οποία εμπλέκονται και σε μια περιπέτεια, όταν εξαφανίζεται η εικόνα του Αγίου Νικολάου από την ομώνυμη εκκλησία στο Ακρωτήρι του Ιάσονα. Η φιλία, ο πολιτισμός και ο σεβασμός στον «άλλο», το διαφορετικό, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία του Πόντου, η ποίηση είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται μέσω της δράσης και του μυστηρίου.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σε όλους τους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, τον γενέθλιο τόπο, σε όλους εκείνους που βίωσαν την πίκρα και τη θλίψη της απώλειας, που ακόμα ζουν με τη νοσταλγία για όσα έχασαν για πάντα.

Στην ιστορία αυτή όλα τα περιστατικά είναι φανταστικά, εκτός από μερικά ονόματα που μου δάνεισαν για τους ήρωές μου οι Τούρκοι φίλοι μου…

Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας Χρύσα Σπυροπούλου Καστανιώτης 127 σελ. Τιμή € 8,52Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας
Χρύσα Σπυροπούλου
Καστανιώτης
127 σελ.
Τιμή € 8,52

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.