fbpx
Μάκης Πανώριος

Μάκης Πανώριος

Στις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας υπάρχουν πάντα οι θαυμαστοί πίνακες μιας βουκολικής Κεφαλονιάς, που δεν υπάρχει πια. Σ’ εκείνα τα μυθικά τοπία, που βρίσκονται πια μόνο στα όνειρα, άρχισα να συλλαβίζω τον κόσμο, να συνομιλώ με τη γονική εστία αρχικά, αργότερα με τον εαυτό μου, στην ενηλικίωση τέλος με τον Άλλο. Το φυσικό περιβάλλον, που λειτουργούσε ως πολύχρωμη χαλκομανία, στο οποίο περιπλανήθηκα εκείνη τη μαγική εποχή, ένα «φανταστικό» σκηνικό που το είχε «κατασκευάσει» το Όνειρο και το Παραμύθι, πιστεύω ότι διαμόρφωσε την οπτική μου – και, προϊόντος του χρόνου, πιθανώς, την αισθητική μου και σίγουρα τη σκέψη μου.

Βουνά, δάση, λιβάδια, θάλασσες, που η εσωτερική τους διάσταση έδειχνε να υπερβαίνει τη ρεαλιστική, αλλά απίστευτα αινιγματική εξωτερική μορφή τους, υπονοούσαν ένα άλλο σύμπαν. Χρώματα, ήχοι, σιωπές, φαινόμενα που τα χαρακτήριζαν και, κυρίως, τα πλάσματα που τα κατοικούσαν υποδήλωναν μια άλλη «κρυφή πραγματικότητα», που ανά πάσα στιγμή δεν έστελνε μόνο τα μυθικά μηνύματά της, αλλά προσκαλούσε σε γνωριμία και συνομιλία. Σκέπτομαι, ακόμα και τώρα, στο σούρουπο της ζωής μου, ότι ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως πνευματικού επιπέδου, πρέπει κάποια στιγμή της ζωής του, εν φυλακαίς νυχτός ίσως, να αφουγκράστηκε αυτό το συναρπαστικό και ερεθιστικό κάλεσμα της Δημιουργίας και να επιχείρησε να το «μεταφράσει», είτε μέσω του παραμυθιού, είτε μέσω της δημιουργικής γραφής, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «ξεχασμένη γλώσσα» των ονείρων, όπως ερμήνευσε το φαινόμενο ο Έριχ Φρομ.

 

Το παραμύθι με το οποίο μεγάλωσα και η έντεχνη μετουσίωσή του σε λογοτεχνία, με την οποία και ήρθα σε επαφή στην εφηβεία μου, πιστεύω ότι ευθύνονται για την κατεύθυνσή μου προς τη φανταστική λογοτεχνία. Η προβληματική και η φιλοσοφία, θα τολμούσα να πω, που κρύβονται πίσω απ’ τις φανταχτερές ιστορίες της συνεχίζουν να με απασχολούν ακόμα και σήμερα που έχω απαλλαγεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, θέλω να ελπίζω, από τις ψευδαισθήσεις. Το αίνιγμα της «καταγωγής» της, όμως, παραμένει, αν δε γίνεται όλο και πιο αγχωτικό και σκοτεινό. Είναι και ο λόγος που έχοντας υπερβεί τις αγκυλώσεις ενός μάλλον συντηρητικού λογοτεχνικού κατεστημένου, χρησιμοποιώ ενσυνειδήτως πλέον τα σύμβολα του είδους. Δε θα σταθώ στις μυθολογίες του κόσμου, ούτε στις λαϊκές παραδόσεις των λαών, θριάμβους φαντασίας που τα δημιούργησαν, αλλά στη μεταχείρισή τους από τον σκεπτόμενο-«διανοούμενο» (με την καλή έννοια, φυσικά), συγγραφέα, που με τη «συμπαράστασή» τους επιχείρησε να ιχνηλατήσει το μυστήριο μιας ακατανόητης, αδικαιολόγητης, αν όχι και άχρηστης, άνευ λόγου και αιτίας δημιουργία. Ίσως γιατί ενδόμυχα δεν μπορεί να αποδεχτεί την τυχαιότητά της, όπως τη διερμήνευσε ο Ζακ Μονό. Αλλά δεν έχει νόημα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να μας απασχολήσει η καταγωγή της. Μας ενδιαφέρουν τα κείμενα του προβληματισμού που προκαλεί, κείμενα ύψιστης οπωσδήποτε σημασίας, που δεν είναι μόνο «λογοτεχνικές καταθέσεις», αλλά και κραυγές ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Χαρακτηριστικό δείγμα του είδους προς επικύρωση των λεγομένων, ο Φραντς Κάφκα.

Η ιδέα της ανθολογίας μου, Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα – Από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, της οποίας ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1987, ο δεύτερος το 1993, ο τρίτος το 1994, ο τέταρτος το 1997, ο πέμπτος το 2004, και ο παρών, ο έκτος, το 2011, γεννήθηκε από την επιθυμία μου να εντοπίσω δείγματα του είδους και στο σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας, γνωρίζοντας ότι αφενός δεν έχουμε παράδοση, αφετέρου η αγγλόφωνη, η γαλλική, η αμερικανική και η γερμανική λογοτεχνία κατέχουν τα σκήπτρα της φανταστικής λογοτεχνίας. Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά. Ο αναγνώστης που θα θελήσει να περιπλανηθεί στα τοπία των προαναφερθέντων τόμων θα βρεθεί προ θαυμαστών εκπλήξεων. Ο Έλληνας συγγραφέας ίσταται «σαν θαρραλέος» απέναντι στο μυστήριο του σύμπαντος και του Εαυτού και τα πραγματεύεται με τολμηρούς έως και αναρχικούς μύθους και πάντα με λογοτεχνική ποιότητα. Στον παρόντα τόμο συμμετέχουν οι συγγραφείς:

Αντάμης Γιάννης, Αστερίου Χρήστος, Ασωνίτης Αλέξανδρος, Βασιλάκου Καίτη, Βλαντής Νίκος, Γρηγοριάδης Θεόδωρος, Καπετανάκης Δημήτρης, Καρυδάκης Σπύρος, Κατσουλάρης Κώστας, Κούστας Παναγιώτης, Κυριλλίδης Βασίλης, Μίσσιος Κωνστασταντίνος, Μπαχά Χρύσα, Νικολαΐδου Σοφία, Νικολής Αντώνης, Νικοπούλου Ηρώ, Ντίλιος Σταύρος, Ξενάριος Γιώργος, Οικονόμου Δημήτρης, Παπαδόπουλος Αλέκος, Πετσετίδης Δημήτρης, Σερέφας Σάκης, Σπυροπούλου Χρύσα, Σταμάτης Αλέξης, Σταυρίδης Στέφανος, Σωτάκης Δημήτρης, Τσίρος Πάνος, Χαρίτος Κώστας, Χατζηγιννίδης Βαγγέλης και Χρυσόπουλος Χρήστος.

.

 

Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα – Από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα
Τόμος ΣΤ’
Μάκης Πανώριος
Αίολος
256 σελ.
Τιμή €18 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.