fbpx
ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗ

Το δεύτερο μυθιστόρημά μου ονομάζεται Ο λάκκος του θριάμβου. Διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί περιγράφει με επάρκεια τον κόσμο του βιβλίου, τις αντιφάσεις και συγκρούσεις που με ενδιαφέρει να αναδείξω. Ο κόσμος του μυθιστορήματος είναι χωρισμένος στα δύο: απ’ τη μια οι ισχυροί άνθρωποι του πλούτου και της εξουσίας κι απ’ την άλλη οι καθημερινοί άνθρωποι, που ζουν σε μια συνεχή απογοήτευση και ματαίωση των κόπων και των ελπίδων τους.

Ένας άνεργος οδηγός ασθενοφόρου κι ένας εξαθλιωμένος άστεγος, ένας διευθυντής κλινικής κι ένας ισχυρός επιχειρηματίας, που στην πιάτσα είναι γνωστός ως «ο Μάγος» χάρη στην ικανότητά του να αλλάζει τα δεδομένα πάντα προς όφελός του, θα έλεγα πως είναι οι βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος. Στο προηγούμενο βιβλίο μου, τον Μάγο, είχα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον κόσμο των ισχυρών, σε μια μελέτη των δομών της εξουσίας, στο λυσσαλέο κυνήγι του «κέρδους» και στην επίδρασή του στη ψυχή των ηρώων, στη θυσία της προσωπικής τους ζωής και ελευθερίας. Σε αυτό θέλησα να δω, εκτός από τον κόσμο «των κερδισμένων», πώς εκφράζονται οι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν σε μια συνεχή απογοήτευση και ακύρωση των προσδοκιών και των κόπων τους και πώς αυτό τους οδηγεί στην απελπισία, γεννάει το αδιέξοδο και χτίζει τους μηχανισμούς της βίας και του παραλόγου.

Λέω πως ο τίτλος περιγράφει την ιστορία μου, γιατί αναδεικνύει δύο πεδία που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, την αντίφαση και τη σύγκρουση. Αντίφαση της πολιτισμένης αλλά άνισης και απάνθρωπης κοινωνίας μας, που αναπόφευκτα οδηγεί στην άρνηση, τη βία και τον παραλογισμό, αντίφαση και σύγκρουση μέσα στο ίδιο το πεδίο της ανθρώπινης συνείδησης των ηρώων. Οι ήρωες συγκρούονται με το παρελθόν τους, τις μνήμες και τις τύψεις που τους βασανίζουν, συγκρούονται μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, τους φόβους τους και τα ανεκπλήρωτα όνειρα μέσα σε έναν κόσμο που σε κανέναν, είτε ανήκει στους ισχυρούς είτε στους αδύναμους, δεν υπόσχεται την ευτυχία. Θα έλεγα, τέλος, πως στόχος μου είναι η αφήγηση μιας ιστορίας να είναι αφορμή για να τεθούν κάποια ερωτήματα που θα γεννήσουν ανησυχία, αμφιβολία και πιθανόν δυσαρέσκεια, και όχι την ικανοποίηση και την ησυχία της βεβαιότητας όσων ήδη γνωρίζουμε.

Ο λάκκος του θριάμβου Ελένη Χατζή Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη 319 σελ. Τιμή € 12,50 o-lakkos-tou-thriamvou-eleni-hatziΟ λάκκος του θριάμβου
Ελένη Χατζή
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
319 σελ.
Τιμή € 12,50

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.