fbpx
Σεραφείμ Λάππας

Σεραφείμ Λάππας

Το βιβλίο αυτό δεν βασίστηκε αυστηρά σε κάποια βασική ιδέα. Η ίδια η ζωή μπορώ να πω ότι το έφερε, όταν πριν από τρία περίπου χρόνια ένας φίλος μου, ύστερα από ένα προσωπικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, κλείστηκε στον εαυτό του και στο σπίτι του. Η μόνη του ενασχόληση και επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν το facebook. Έχοντας την ανάγκη να σταθώ δίπλα του, και μη έχοντας άλλη δυνατότητα, δημιούργησα έναν λογαριασμό στο facebook και άρχισα να του γράφω μικρά κειμενάκια, τα οποία τον βοήθησαν αρκετά, όπως μου αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα. Αυτή λοιπόν ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω. Στη συνέχεια, παίρνοντας ερεθίσματα από την καθημερινότητά μου και από τα διαβάσματά μου, άρχισα να γράφω κείμενα, μικρές ιστορίες από τον βίο των ανθρώπων. Η προτροπή ορισμένων φίλων να προχωρήσω στη συγγραφή ενός βιβλίου με έκανε να προχωρήσω στο επόμενο βήμα. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το πρώτο μου χάρτινο παιδί, το Όλα θα πάνε καλά.

Στην προσπάθειά μου να αλλάξω την εσωτερική ματιά μου απέναντι στη ζωή, ώστε να ανακαλύπτω συνεχώς την κρυμμένη ομορφιά της, έπεφτα σχεδόν πάντα σε ανθρώπους που είχανε να μου πουν πολλά. Και άλλες φορές έτυχε να δω και να εμπνευστώ από πράγματα που άλλοι δεν θα τους έδιναν καμία σημασία. Ενώ άλλες φορές η δική μου περισυλλογή και αναζήτηση μου δημιουργούσε συναισθήματα, τα οποία έπρεπε με κάποιο τρόπο να τα εκφράσω. Συνήθως επέλεγα τη γραφή. Πιστεύω ότι το κάθε βιβλίο ακολουθεί τη δική του μυστική διαδρομή, για να καταλήξει τελικά στις καρδιές των ανθρώπων. Αυτή τη διαδρομή, αλλά και τους μελλοντικούς αναγνώστες, δεν μπορεί να τη γνωρίζει εξαρχής ο συγγραφέας. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ο κάθε συγγραφέας κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου του, τους έχει φέρει στο μυαλό του και σταδιακά θα τους κατεβάσει στην καρδιά του, με απώτερο σκοπό μέσω των λέξεων να συναντηθεί μαζί τους. Κάπως έτσι έγινε και με μένα. Όταν έγραφα τα κείμενα, είχα στο μυαλό μου όλους εκείνους τους καθημερινούς ανθρώπους που τρέχουν καθημερινά στον στίβο της ζωής. Όλους εκείνους που αναζητούν το νόημα και τη χαρά της ζωής, ακόμη και μέσα από τις δυσκολίες που βιώνουν. Όλους εκείνους που συνεχώς ψάχνουν τη ζωή τους, για να συναντήσουν εν τέλει τον εαυτό τους αλλά και τον Θεό τους. Όλους εκείνους που ποθούν την προσωπική τους εξέλιξη. Βάζοντας την τελευταία τελεία στο βιβλίο μου, ήμουν σίγουρος ότι είχαν καταλάβει ένα μέρος της καρδιάς μου!

Πιστεύω ότι το κάθε βιβλίο ακολουθεί τη δική του μυστική διαδρομή, για να καταλήξει τελικά στις καρδιές των ανθρώπων.

Θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η μη αποδοχή του άλλου. Τις περισσότερες φορές, κοιτάζουμε όχι τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά τον άνθρωπο που θα θέλαμε να είχαμε. Τον άνθρωπο που έχουμε φαντασιωθεί, τον άνθρωπο που στα όνειρά μας τον βλέπουμε αλλαγμένο ύστερα από δική μας απαίτηση και για τη δική μας επιβεβαίωση, όχι με δικά του θέλω, αλλά σύμφωνα με τις δικές μας βεβαιότητες. Και τότε είναι που ζητάμε εγγυήσεις, δυνατές υποσχέσεις, από τον/τη σύζυγό μας, από το παιδί μας, τον πατέρα ή τη μητέρα μας, αλλά και από οποιονδήποτε άνθρωπο που ενίοτε σχετιζόμαστε μαζί του. Τους ζητάμε δυο «πραγματάκια», αλλά γι’ αυτούς δεν είναι ούτε λίγα ούτε εύκολα. Εξάλλου, αν τους το επέτρεπε ο ψυχισμός τους, θα είχαν κάνει από μόνοι τους την αλλαγή, δε θα περίμεναν εμάς. Τις περισσότερες φορές ο τρόπος αυτός οδηγεί σε αδιέξοδο! Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος, αυτός της γνήσιας αγάπης. Γιατί η γνήσια αγάπη έχει το προνόμιο να παράγει την αλλαγή, ακριβώς γιατί δεν στοχεύει στην αλλαγή, αλλά στην άνευ όρων αποδοχή. Να ονειρευόμαστε λοιπόν την αλλαγή του άλλου, όχι όμως παρέα με τη φαντασίωσή μας για εκείνον, αλλά με οδηγό την αυθεντικότητά του.

Είμαι εκπαιδευτικός, οπότε είμαι αναγκασμένος εκ των προτέρων να μελετώ την Ψυχολογία και την Παιδαγωγική. Εκτός αυτού, η μελέτη της Ψυχολογίας αλλά και της Θεολογίας αποτελεί το χόμπι μου. Έχω παρακολουθήσει αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, το πένθος, τη συζυγία, την ανατροφή των παιδιών, τον έρωτα και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα θέματα με απασχολούν ιδιαίτερα για έναν ακόμη λόγο: Με βοηθούν να καταλάβω ποιος είμαι και πού θέλω να φτάσω ως σύζυγος, πατέρας τριών παιδιών, αλλά και εκπαιδευτικός. Η αυτοβελτίωση, η προσωπική εξέλιξη αλλά και η αναζήτηση του Θεού στην καθημερινότητά μου θα μπορούσα να πω ότι είναι το πάθος μου. Ένα από τα όνειρά μου είναι να μπει ένα μάθημα στα σχολεία από την πρώτη κιόλας δημοτικού, που θα προσφέρει στα παιδιά μαθήματα αξιών, αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης.

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου μου, δέχτηκα ένα μήνυμα στο messenger από έναν αναγνώστη που έλεγε το εξής: «Διαβάζοντας το βιβλίο σου έκλαψα, και στις σελίδες του συνάντησα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Σ’ ευχαριστώ. Θέλω πολύ να το ξαναδιαβάσω!» Νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η συνθήκη ώστε το βιβλίο να δικαιώσει την ύπαρξή του. Να ενεργοποιήσει νοητικά και ψυχικά τον σύγχρονο άνθρωπο, να τον προβληματίσει και να τον φέρει λίγο πιο κοντά στον αληθινό του εαυτό.

 

Όλα θα πάνε καλά
Κείμενα αυτογνωσίας και αναζήτησης, βασισμένα σε αληθινές εμπειρίες
Σεραφείμ Λάππας
Πρόλογος: π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος)
Εν πλω
σ. 176
ISBN: 978-960-619-070-4
Τιμή: 12,00€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.