fbpx
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ

Λέγομαι Σοφία Κολοτούρου, είμαι γιατρός και συγγραφέας και είμαι μεταγλωσσική κωφή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζω να συστήνομαι σε ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν. Αναπόφευκτα, μόλις συστηθώ ακολουθεί η ερώτηση: «μετα- τι;»

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι, όπως σε μας συχνά μοιάζουν να είναι ίδιοι οι Κινέζοι, οι Εσκιμώοι, οι Αφρικανοί: όταν δεν έχεις εμβαθύνει στα «ενδότερα» μιας φυλής ή μιας πολιτισμικής ομάδας, σου φαίνονται όλοι «ομοιόμορφα ίδιοι».

Είναι όμως όλοι οι κωφοί ίδιοι, είναι όλοι τους μέλη μιας κοινής πολιτισμικής ομάδας; Έχουν –όπως φημολογείται– όλοι την ίδια γλώσσα, τη νοηματική γλώσσα, ακολουθούν την ίδια κουλτούρα, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ανήκουν στα ίδια σωματεία και στους ίδιους συλλόγους, συναναστρέφονται οπωσδήποτε μεταξύ τους; Συμπαθιούνται καν ή μήπως τους χωρίζουν άλυτα ζητήματα σε σχέση με τις ιδέες και τις απόψεις τους, μήπως τους χωρίζουν ιστορικά μίση αιώνων; Και αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η αιώνια αντιμαχία μεταξύ εκείνων που μιλούν προφορικά και εκείνων που νοηματίζουν; Πώς δημιουργήθηκε ιστορικά αυτή η –άγνωστη στο ευρύ κοινό των ακουόντων– αντιπαράθεση και γιατί υπάρχει ακόμη, αν και παλαιότερα είχαν πει πως «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων έχει τερματιστεί;»

Στην πραγματικότητα, όταν εξηγώ στον κόσμο ότι «μεταγλωσσική κώφωση» είναι η κατάσταση κατά την οποία πρώτα μαθαίνεις να μιλάς ως παιδί και χάνεις την ακοή σου αργότερα (δηλαδή μετά τα 4 σου χρόνια), με συνέπεια να μη χάνεις και τη δυνατότητα ομιλίας και να μη μαθαίνεις τη νοηματική γλώσσα, με κοιτούν με έκπληξη και απορία. Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει σαν έννοια και σαν δυνατότητα η ύπαρξη του «κωφού με προφορικό λόγο», αν και αυτό έχει επιτευχθεί ακόμα και σε εκ γενετής (προγλωσσικούς) κωφούς με ειδικές μεθόδους εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια ή με κοχλιακά εμφυτεύματα (που μπαίνουν με εγχείρηση) την τελευταία 15ετία και στη χώρα μας.

Έγραψα αυτό το βιβλίο για να μιλήσω για τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ένας κωφός μεγαλώνοντας, ανάλογα με το πώς επικοινωνεί (προφορικά ή με νοηματική) και ανάλογα με τα βοηθήματα αποκατάστασης που χρησιμοποιεί (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα).

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μελλοντικό χρόνο, αντιστοιχεί στο 2030. Η βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι μέχρι τότε η κώφωση θα έχει γίνει «πρώην» αναπηρία, θα έχει εξαλειφθεί όπως και άλλες παθήσεις και αναπηρίες στο παρελθόν, και έτσι ως τότε οι χρόνιες διαμάχες που μας ταλανίζουν τώρα δεν θα υπάρχουν.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους ακούοντες, εκείνους που θέλουν, λόγω επαγγέλματος ή λόγω προβλήματος ακοής στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, να εξερευνήσουν τα ενδότερα του κόσμου των κωφών. Τα ενδότερα που μέχρι τώρα, λόγω της διαφορετικής γλώσσας αλλά και λόγω της σιωπής γι’ αυτά τα θέματα, είναι εξίσου άγνωστα με την «απαγορευμένη πόλη» του Πεκίνου στο παρελθόν…

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για γιατρούς ΩΡΛ, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής αλλά και γονείς παιδιών με κώφωση και βαριά βαρηκοΐα. Οι Εκδόσεις Δαρδανός-Gutenberg αποφάσισαν να το εκδώσουν εν μέσω κρίσης, σαν ένα δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς σε ένα τόσο λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα.

Γιατί σήμερα, το 2013, εξακολουθούν κάθε χρόνο να γεννιούνται περίπου 100 προγλωσσικά κωφά παιδιά στη χώρα μας και να χάνουν επίσης πολύ περισσότεροι την ακοή τους μεταγλωσσικά (στην παιδική ηλικία ή και μετά την ενηλικίωση) από ασθένειες και ατυχήματα. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τις οικογένειές τους συνιστούν έναν ιδιαίτερο κόσμο, που πρώτη φορά στην ιστορία έχει όλες τις τεχνολογικές και ιατρικές δυνατότητες για να ξεφύγει από την απομόνωση και τη σιωπή.

Σας καλώ να γνωρίσετε και τα επτά πρόσωπα της κώφωσης και να ταξιδέψετε μαζί μας σε αυτόν τον μέχρι τώρα ανεξερεύνητο κόσμο. Εξάλλου, και οι επτά είναι υπέροχοι – όπως και εσείς, οι μελλοντικοί αναγνώστες τους…

Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης Σοφία Κολοτούρου GutenbergΤα επτά πρόσωπα της κώφωσης
Σοφία Κολοτούρου
Gutenberg
225 σελ.
Τιμή € 12,00

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.