fbpx
Αλέξης Λάππας

Αλέξης Λάππας

Καλοπροαίρετα και συναισθηματικά το παιδί καταθέτει την κίνησή του και το παιχνίδι του στο πλαίσιο που του δίνεται από τον φροντιστή, γονέα, δάσκαλο, υπεύθυνο ενήλικα. Η εφηβεία εισβάλλει στη ζωή του παιδιού δίνοντας τη δυνατότητα αυτή η κίνηση και το παιχνίδι να αμφισβητήσει, αποσταθεροποιήσει, αποδομήσει τα δεδομένα και ασφαλή του πλαισίου όπου μεγαλώνει. Η δυνατότητα του ειδικού που ασχολείται με την κατανόηση και αξιοποίηση αυτής της έντονης και τρομακτικής συχνά διεργασίας, για τον ίδιο τον έφηβο και τον ενήλικα, με γοήτευε και φαίνεται ότι στην κλινική μου πράξη και εμπειρία δεν απέφυγα τη συνάντηση μαζί της. Ο κάθε έφηβος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και μοναδικό τρόπο που βιώνει τη διεργασία της εφηβείας. Γι’ αυτό και η συνάντηση με διαφορετικούς εφήβους γεννά καινούργιες και μοναδικές εμπειρίες κατανόησης και θεραπευτικής πρότασης. Διαφορετικές ήταν οι προκλήσεις αλλά και οι αποκαλύψεις στη συνεργασία με τους παραβατικούς εφήβους της αγγλικής κοινωνίας, τους εφήβους θρησκευόμενων οικογενειών που επιβραβεύονται για την αναστολή, τους εφήβους-αγριολούλουδα της αντίδρασης και της αμφισβήτησης μιας αναστατωμένης τάξης ενός Λυκείου, τους εφήβους που φαίνεται να γοητεύονται από τη διαστροφικότητα που μπορεί να κρυφτεί στο διαδίκτυο, τους εφήβους που μετράνε την ενηλικίωσή τους απέναντι σε τοίχους και πρόσωπα ιδρυματικών πλαισίων.

Στο βιβλίο, ωστόσο, περιέχεται και η εμπειρία συνάντησης με τους ενήλικες μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις στις σχολικές τάξεις, εκπαιδευτικούς φορείς, τις κοινότητες των ενηλίκων που αναλαμβάνουν άλλοτε με καημό και άλλοτε πιο αδιάφορα να τους διδάξουν και να τους εκθέσουν στον κόσμο των ενηλίκων, καθώς και τους γονείς και μονογονείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε θεραπευτικά.

Συχνά οι ενήλικες που σχετιζόμαστε με εφήβους δε συνειδητοποιούμε πως η δυσκολία κατανόησης μπορεί να μην αφορά την ερμηνεία συμπεριφοράς του εφήβου, αλλά την κατανόηση της εφηβείας που οι ίδιοι βιώσαμε. Η δική μας εφηβεία διαμορφώθηκε μέσα από τον τρόπο γονεϊκότητας που λάβαμε και μέσα από τη δική μας επιλογή να αλλάξουμε, να αναβάλουμε ή να «κρυφτούμε» στα χρόνια της δικής μας εφηβείας.

 Κι αν δεν μας γνωρίσουμε, πώς θα μας αγαπήσουμε; Κι αν δεν μας αγαπήσουμε, πώς θα μας συγχωρέσουμε;

«Στο αρχιπέλαγος των εμπειριών του, ένας ενήλικας άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα, έχει σηματοδοτήσει ποιες βραχονησίδες και ποια νησάκια πρέπει ή έχει ανάγκη να αποφεύγει ο ίδιος. Πρόκειται για εμπειρίες, βιώματα ή γνώσεις της δικής του παιδικής, εφηβικής και πρώτης ενήλικης ζωής, στη διάρκεια των οποίων πόνεσε, ματαιώθηκε, προδόθηκε ή αηδίασε. Αφού αποφεύγουμε αυτά τα νησάκια-εμπειρίες, δεν τα γνωρίζουμε. Αποφεύγοντάς τα μάλιστα, αρχίζουμε με τα χρόνια να πιστεύουμε πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Αλλά αν δεν τα γνωρίσουμε, πώς θα μας γνωρίσουμε; Κι αν δεν μας γνωρίσουμε, πώς θα μας αγαπήσουμε; Κι αν δεν μας αγαπήσουμε, πώς θα μας συγχωρέσουμε; Κι αν δεν μας συγχωρέσουμε, πώς θα συγχωρέσουμε όσους μας πόνεσαν, ματαίωσαν, πρόδωσαν, αηδίασαν; Διότι συνήθως, αυτοί που μπόρεσαν να μας πονέσουν και να μας προδώσουν είναι εκείνοι οι άνθρωποι που συνάμα μπόρεσαν να μας αγαπήσουν, να μας εμπνεύσουν, να μας γεννήσουν, να μας συνδημιουργήσουν και να μας υποστηρίξουν. Και το δώρο της ζωής στον άνθρωπο είναι ο άλλος, ο τρίτος, ο ξένος ή ο εχθρός, που μας ξεβολεύει από τη ρουτίνα αποφυγής όλων αυτών των εμπειριών και μας υποχρεώνει να τα συναντήσουμε».

Το δώρο της εφηβείας είναι μία πρώτη τέτοια καταγραφή της εμπειρίας μου. Μια υπαρξιακή προσέγγιση στην παράδοξη διαπίστωση πως η δυσκολία που περιέχεται στη σχέση με έναν έφηβο ή και στη σχέση ενός εφήβου με τον εαυτό του, μπορεί να γίνεται αφορμή επανεκκίνησης και ομορφιάς στις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων. Το βιβλίο προέκυψε μέσα από τη συνάντηση με τους φίλους-συνεργάτες των εκδόσεων Εν Πλω και ο τρόπος γραφής του έχει την αυθεντικότητα της επικοινωνίας που απαιτεί η επικοινωνία με τον ίδιο τον έφηβο.

 

Το δώρο της εφηβείας
Αλέξης Λάππας
Εν πλω
192 σελ.
ISBN 978-960-619-041-4
Τιμή €10,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Δημήτρης Κάσσαρης

Το νέο μου παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, Σίσι, η άτακτη νότα, το 9ο στη σειρά, είναι μία περιπέτεια που διαδραματίζεται στο σπίτι της μαμάς Μουσικής με πρωταγωνίστριες τις ίδιες τις νότες....

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Σίσσυ Αγγελάκου

Η νύχτα ακίνητη  είναι μια συλλογή διηγημάτων μέσα από την οποία προσπάθησα να μιλήσω για τη μοναξιά, τον θάνατο, την απώλεια, τους ηττημένους. Έχουμε μάθει να επιβραβεύουμε την επιτυχία. Να μιλάμε μόνο γι’ αυτήν. Οι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Βανέσσα Βαΐτση

Το καλοκαίρι του 2020, κάναμε μαθήματα υποκριτικής με τη Μαρία Αλιφέρη και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο πάνω στη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ σε μετάφραση της Χαράς Σύρου και του Θανάση Τριαρίδη. Εκείνη την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.