fbpx
Μαριβίτα Γραμματικάκη

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Ένα ένστικτο, μια σιγανή φωνή, από την πολύ μικρή ηλικία με διαβεβαίωνε πως η πραγματική οικογένεια είναι οι φίλοι που διαλέγουμε. Αυτό, θαρρώ, με οδήγησε χρόνια αργότερα να γράψω το κείμενο του βιβλίου Κάποτε, ένα σύννεφο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καλέντη, με εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

Οι ηρωίδες της ιστορίας είναι δύο σταγόνες, μία βρόχινη και μία δάκρυνη, που ξεκινούν το ταξίδι της ζωής. Στο βιβλίο, η στερεοτυπική φράση «μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό» ανατρέπεται. Οι δύο σταγόνες είναι εντελώς διαφορετικές, με τον ίδιο τρόπο βέβαια που ο καθένας μας είναι διαφορετικός από τον Άλλον. Η δάκρυνη σταγόνα είναι ευαίσθητη, δοτική και υποχωρητική, ενώ η βρόχινη είναι έντονη, θαρραλέα και εγωκεντρική. Οι δύο σταγόνες αποφάσισαν να κάνουν ένα κοινό ταξίδι, θέλησαν να φτάσουν στην άκρη της γης και να δουν το τέλος του ουρανού. Στην πορεία, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ρόλους, αποκαλύπτοντας έναν άλλον εαυτό και ανακαλύπτοντας τα όριά τους. Έτσι προχώρησαν και οδηγήθηκαν στην πραγματική φιλία, την ειλικρινή αγάπη, μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους και την ενσυναίσθηση. Ο δρόμος της ενηλικίωσης περνά από την αποδοχή και την ενσυναίσθηση, αλλιώς δεν υπάρχει ουσιαστική ενηλικίωση.

Οι σταγόνες συμβολίζουν τους εαυτούς μας στους διαφορετικούς ρόλους που έχουμε κατά τον συσχετισμό μας με τον Άλλον, τον φίλο, τον γονέα, τον σύντροφο, τον μέντορα κ.ά. Τη συμπόρευση με τα πρόσωπα αυτά, τους συνταξιδιώτες μας, αποτυπώνει αυτή η αλληγορική ιστορία για μικρούς και για μεγάλους. Και ακολουθούν βέβαια ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως τι είναι αυτό που φέρνει δύο ανθρώπους κοντά και τι τους απομακρύνει. Η ανάγκη; Το συμφέρον; Ο φόβος; Η αγάπη; Είμαστε αυτό που πιστεύουμε ή αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας; Τι είναι η φιλία, η αγάπη για ένα πρόσωπο; Είναι μια απειροελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό όλου του κόσμου που γνωρίζουμε μεγαλώνοντας ή είναι το βασικό συστατικό μας, αυτό που πρέπει να έχουμε για να γνωρίσουμε τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό κόσμο; Αν τεθούν αυτά τα ερωτήματα –ελπίζω από μικρή ηλικία–, τότε υπάρχει η πιθανότητα να αναζητήσουμε ως ενήλικες την ειλικρίνεια, το βάθος και την ποιότητα των σχέσεών μας, οικογενειακών, ερωτικών και όλων των διαπροσωπικών.

Ο δρόμος της ενηλικίωσης περνά από την αποδοχή και την ενσυναίσθηση, αλλιώς δεν υπάρχει ουσιαστική ενηλικίωση.

Κάποτε, ένα σύννεφο γέννησε βροχή και η βροχή γέννησε μια σταγόνα διαφορετική. Μια σταγόνα θαρραλέα και δυνατή, που ήθελε να ταξιδεύει μόνη της και να μην ακολουθεί τη βροχή. Μια μέρα, έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι, κάθισε να ξαποστάσει στην άκρη ενός παραθυριού. Tότε, μια δάκρυνη σταγόνα έπεσε δίπλα της.

Η βιωματική αυτή ιστορία έλαβε τον τίτλο Κάποτε, ένα σύννεφο, φράση εισαγωγική στον μύθο, που προετοιμάζει τους αναγνώστες για ένα ταξίδι στα σύννεφα έτσι όπως εμφανίζονται στα παραμύθια, λευκά, απαλά ή γκρίζα, αλλά και στη ζωή μας που άλλοτε τρέχουν, άλλοτε είναι βαριά και φέρνουν βροχή και πάντοτε αλλάζουν.

Έπειτα από την πολυετή συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Καλέντη, σε μια σειρά μουσικών παραμυθιών τα οποία έχουν ζωντανέψει σε μουσικοθεατρικές σκηνές, το Κάποτε, ένα σύννεφο είναι το πρώτο μου βιβλίο που εκδίδεται χωρίς μουσική επένδυση. Χωρίς μουσική προστασία, θα τολμήσω να πω. Γιατί τα σύννεφα έχουν τη δική τους μουσική, τον δικό τους ρυθμό και δεν φυλακίζονται στο πεντάγραμμο. Αφήνω στον αναγνώστη να βάλει τη δική του μελωδία. Να ακούσει τους ήχους της βροχής και να απολαύσει τη μοναδική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, που ξυπνά τα πιο βαθιά και πετρώδη συναισθήματα. Άφησα ελεύθερο τον δρόμο να ανακαλύψει το παιδί και ο ενήλικας τη δική του ανθρώπινη αρμονία.

Η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να γίνει εργαλείο για ομάδες εκπαιδευτικού, συμβουλευτικού, ψυχοθεραπευτικού και δημιουργικού χαρακτήρα. Είναι το δικό μου απόσταγμα από τα σύννεφα της ζωής μου και ελπίζω να γίνει μια γλυκιά αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά μας, τους γονείς, τους φίλους, τους συντρόφους μας και όλους τους συνταξιδιώτες μας που μας έδωσαν μαθήματα θαυμάτων!

 

Κάποτε, ένα σύννεφο
Μαριβίτα Γραμματικάκη
εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Καλέντης
40 σελ.
ISBN 978-960-594-055-3
Τιμή €14,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.