fbpx
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ

Παρότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) αποτελεί την πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά, στη χώρα μας ήταν μέχρι πρόσφατα σχετικά άγνωστη τόσο στους ειδικούς όσο και στους γονείς. Στην Ελλάδα, στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, σχεδόν σε κάθε περίπτωση όπου κάποιο παιδί αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες, αυτές αποδίδονταν συνήθως στη δυσλεξία.

Στο Ψυχολογικό Κέντρο «ΑΡΣΗ» όμως, όπου δραστηριοποιούμαστε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η απόδοση όλων των περιπτώσεων μαθησιακών δυσκολιών στη δυσλεξία δεν μας ικανοποιούσε. Αυτό συνέβαινε γιατί παρατηρούσαμε πως τα περισσότερα από τα παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονταν με δυσλεξία, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη συγκέντρωση της προσοχής τους και διακρίνονταν από παρορμητική συμπεριφορά. Οι δυσκολίες αυτές δημιουργούσαν πολλές φορές στα παιδιά πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει από μόνη της η διάγνωση της δυσλεξίας. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε συστηματικά τη διερεύνηση της παρουσίας της ΔΕΠ-Υ στον πληθυσμό των παιδιών αυτών και το 2000 γράψαμε το πρώτο βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο είχε γραφτεί από Έλληνες συγγραφείς.

Εκείνη την εποχή, η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ στη χώρα μας γινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις από πολύ λίγους ειδικούς της ψυχικής υγείας – η εν λόγω διαταραχή ήταν ακόμη σχετικά άγνωστη, αφού μέχρι τότε οι πηγές πληροφόρησης για τη ΔΕΠ-Υ στην ελληνική γλώσσα ήταν περιορισμένες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά με τη διαταραχή αυτή θεωρούνταν απλώς υπερβολικά ζωηρά ή κακομαθημένα και δεν λάμβαναν καμία διάγνωση, και επομένως καμία θεραπευτική βοήθεια. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να λάμβαναν τη διάγνωση της δυσλεξίας και η αντιμετώπιση των δυσκολιών τους είχε κυρίως παιδαγωγικό προσανατολισμό, καθώς επικεντρωνόταν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στους βασικούς ακαδημαϊκούς τομείς.

Την τελευταία περίπου δεκαετία, η ΔΕΠ-Υ έγινε ευρύτατα γνωστή στη χώρα μας και το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να εμπλουτιστεί σημαντικά η σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι τότε ελληνική βιβλιογραφία και αφετέρου να αυξηθεί η συχνότητα διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ από τους ειδικούς και η απόδοση πολλών από τα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν ορισμένα παιδιά στην παρουσία της διαταραχής αυτής. Επίσης, στο ίδιο διάστημα, μεγάλος αριθμός ειδικών από το χώρο της ψυχικής υγείας άρχισε να ενημερώνεται και να ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ. Ως εκ τούτου, η εμπειρία που αποκτήθηκε στη χώρα μας μέσα από την έρευνα, τη διάγνωση και την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ είναι πια αρκετά μεγάλη.

Σήμερα, λοιπόν, έχοντας μελετήσει ερευνητικά πολλές πλευρές της συγκεκριμένης διαταραχής, έχοντας δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων σχετικά με το θέμα αυτό, έχοντας εκπαιδεύσει δεκάδες επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση και αντιμετώπιση της διαταραχής και έχοντας βοηθήσει κλινικά εκατοντάδες παιδιά με ΔΕΠ-Υ και τις οικογένειές τους, διαπιστώνουμε ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τη διαταραχή αυτή, είτε σε ερευνητικό είτε σε κλινικό επίπεδο, έχει διευρυνθεί πλέον σημαντικά. Γι’ αυτό, σκεφτήκαμε να απευθύνουμε πρόσκληση σε ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες ειδικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της έρευνας, της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγγραφή αυτού του συλλογικού τόμου. Μέσα από την προσπάθεια αυτή, θέλαμε να μοιραστούμε τη συλλογική γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε στη χώρα μας με όλους όσοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα τόσο τη φύση και την αιτιολογία της διαταραχής, όσο και τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις για τη θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Στα δεκατέσσερα κεφάλαια του βιβλίου, παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ. Οι δεκαεπτά συγγραφείς, αντλώντας στοιχεία μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή τους με τη διαταραχή αυτή και στηριζόμενοι στα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία προέρχονται τόσο από τον διεθνή όσο και από τον ελληνικό χώρο, αναλύουν τις ευρύτερα αποδεκτές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο με την παρουσίαση των αποτελεσματικότερων τεχνικών θεραπευτικής αντιμετώπισης της διαταραχής.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα diastixo.gr  Ευθύμιος Κάκουρος, Κατερίνα Μανιαδάκη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα
Θεωρητικές προσεγγίσεις και θεραπευτική αντιμετώπιση
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Ευθύμιος Κάκουρος, Κατερίνα Μανιαδάκη
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
374 σελ.
Τιμή € 25,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.