fbpx
Εμμανουήλ Ροΐδης: «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Εμμανουήλ Ροΐδης: «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Ο Κώστας Βασαρδάνης παίζει και σκηνοθετεί την Ψυχολογία Συριανού συζύγου του Εμμανουήλ Ροΐδη στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (ΦΣΠ).

Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου ή πώς ένας σύζυγος ταλαιπωρείται από τα «καμώματα» της συζύγου χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη Ροΐδη, ως αφήγημα. Είναι όμως ένα αφήγημα γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, άρα εύκολα κανείς μπορεί να μιλήσει για έναν μονόλογο. Ένας μονόλογος που αποτελεί μέρος της τελευταίας φάσης του ροϊδικού έργου, χαρακτηριστικό δείγμα του ανατρεπτικά ειρωνικού ύφους του Ροΐδη – έργο από έναν σημαντικό Έλληνα συγγραφέα 114 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Τη θεατρική παράσταση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι του ΦΣΠ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμμανουήλ Ροΐδης υπήρξε μέλος του ΦΣΠ, όπως και πολλοί άλλοι ποιητές και λογοτέχνες, και η παράσταση έχει μια επιπλέον τιμητική αναφορά σ’ ένα σπουδαίο μέλος του.

Το αφήγημα του Ροΐδη, γραμμένο το 1894, πρωτοεκδόθηκε στην εφημερίδα Άστυ. Ο Συριανός σύζυγος, ορκισμένος εργένης μέχρι τότε, ερωτεύεται την όμορφη Χριστίνα και λίγο καιρό μετά τον γάμο αρχίζει να τη ζηλεύει. Η νεαρή Χριστίνα όμως δεν είναι άπιστη, παρά φιλάρεσκη. Το μεγάλο πάθος για τη νεαρή γυναίκα αναζωπυρώνει συνεχώς τον έρωτα και περιορίζει τη μονοτονία και τη συμβατικότητα που μπορεί να χαρακτηρίζουν μια καθημερινή σχέση, όπως είναι ο γάμος.

Ένα ψυχογράφημα της ανδρικής ψυχολογίας γραμμένο με τον καυστικό και ιδιαίτερα βαθύ τρόπο του Ροΐδη, το οποίο 124 χρόνια μετά μοιάζει εξαιρετικά σύγχρονο και, φυσικά, αιώνια κλασικό (όπως άλλωστε και το σύνολο του έργου του).

Η παράσταση έχει ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι, φιλοξενούμενη σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το θεατρόφιλο κοινό και τώρα, στη μοναδικής αισθητικής κομψότητα της αίθουσας θεάτρου του ΦΣΠ, επιστρέφει για δυο ακόμη παραστάσεις.

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μαΐου, ώρα έναρξης 9:00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων χωρίς αρίθμηση
Α’ Ζώνη – σειρές 1-3: 15€
Πλατεία – σειρές 4 έως τέλος: 12€
Εξώστης, ΑμΕΑ, άνω των 65 ετών: 8€
Υπηρεσία εισιτηρίων: www.ticketservices.gr,
Τηλ.: 210 7234567
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Τηλ.: 210 3221917

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή-Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής...

ΘΕΑΤΡΟ
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημά της. Ένα...

ΘΕΑΤΡΟ
«Στη σκιά του Λούσια» σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή στο Θέατρο Θησείον

Ένα παράξενο θέατρο σκιών, φτιαγμένο από τις φιγούρες των έργων του Νίκου Χουλιαρά, ζωντανεύει το μυθιστόρημά του Ο Λούσιας, από τις 9 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, στο Θέατρο Θησείον, από την Εταιρεία Θεάτρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.