fbpx
Ιωάννα Μπακαλάκου: «Ο Α.Π. στο σπίτι μας» στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Ιωάννα Μπακαλάκου: «Ο Α.Π. στο σπίτι μας» στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί να ανατρέψει την για πολλούς λανθασμένη εικόνα ενός θρησκόληπτου ηθικολόγου συγγραφέα και να αναδείξει «τον κοινωνικό Παπαδιαμάντη, αυτόν που στηλιτεύει την αδικία, τους πολιτικάντηδες, την παραδοσιακή θέση της γυναίκας που την “πουλάνε” μέσω του γάμου. Τον χιουμορίστα Παπαδιαμάντη, με την ειρωνεία και τον σαρκασμό για να υποβάλλει σε οξύτατη κριτική πολλές καταστάσεις της εποχής. Τον ερωτικό Παπαδιαμάντη, με τις ποιητικές, αισθησιακές εικόνες των αβάσταχτων ερώτων. Τον ποιητή Παπαδιαμάντη, με τη μαγεία των λέξεων και των φράσεων που χρησιμοποιεί»– (Μπασκόζος Γιάννης Ν., Το Βήμα, 03/01/2011)

Ένας φιλόλογος, μια αρχιτέκτονας, μια ενδυματολόγος και μια μουσικός ζουν στη σημερινή Αθήνα, μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας (co-working space) και μία φορά την εβδομάδα παίζουν ένα παιχνίδι. Παίζουν τις ιστορίες του Παπαδιαμάντη, μιλάνε τη γλώσσα του συγγραφέα και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φτάνουν να τη ζουν, να τη γεύονται και να την εκφράζουν. Οι ιστορίες και τα ερωτήματα που θέτει ο σπουδαίος συγγραφέας συνθέτουν μια παιγνιώδη και σκοτεινή πλατφόρμα που φέρνει το τότε στο εδώ και τώρα, καθιστώντας τον Παπαδιαμάντη έναν ενδιαφέροντα, επίκαιρο, διασκεδαστικό, αόρατο συμπαίκτη.

Μια παράσταση που φωτίζει το χιούμορ, την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την οξύτατη κριτική που ασκεί ο συγγραφέας στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής (μας), χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη θεατρική ματιά. Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μια σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη –«Οι μάγισσες», «Η φωνή του δράκου», «Η φαρμακολύτρια», «Η στοιχειωμένη κάμαρα», «Φορτωμένα κόκαλα»–, η γλώσσα του συγγραφέα κρατιέται ατόφια, η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι πρωτότυπα και διασκευές παραδοσιακών θεμάτων, τα οποία παίζονται ζωντανά στη σκηνή.

Σημείωμα σκηνοθέτριας
«Ξαναδιαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη πριν από δυο χρόνια έπεσα επάνω στα διηγήματά του αυτά που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με τη μυθοποιία, το μεταφυσικό, τον θάνατο και την επίδραση που ασκεί η τύχη και ο κοινωνικός έλεγχος στις ζωές μας. Διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, πως πρόκειται για έναν συγγραφέα που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου, που θέτει θεμελιώδη ζητήματα καίρια και παντοτινά, άρα και σύγχρονα. Με κινηματογραφική ματιά και παιγνιώδη διάθεση, ο Παπαδιαμάντης βάζει τον αναγνώστη στη θέση του συνοδοιπόρου μέσα στις ιστορίες του. Αυτή ακριβώς η αίσθηση που μου έδωσε ότι δηλαδή περπατάω δίπλα στους ήρωές του κι ότι γίνομαι συμμέτοχος και συμπαίκτης είναι που με ώθησε να βρω το σημείο συνάντησής μου μαζί του και να κάνω θεατρική πράξη αυτά τα πέντε διηγήματα του. Ένα παιχνίδι μέσα στις ιστορίες αυτές, ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι τεσσάρων ανθρώπων του σήμερα, που φοράνε τα ρούχα τους, χρησιμοποιούν τα πράγματα του σπιτιού τους, τα εργαλεία της δουλειάς τους και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φτάνουν να τη ζουν, να τη γεύονται και να την εκφράζουν. Χρησιμοποίησα έναν λιτό θεατρικό κώδικα και προσπάθησα να μείνω στην ουσιαστική δράση η οποία υπηρετεί και ζωντανεύει το κείμενο, λειτουργώντας αντιστικτικά στη σπουδαία ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη».

Συντελεστές
Σύλληψη-σύνθεση κειμένων-σκηνοθεσία: Ιωάννα Μπακαλάκου
Μουσική-τραγούδια: Λόλα Γιαννοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Θράσος Χριστόπουλος
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια κίνησης: Έμα Μαυρέλη
Γραφιστικά: Παντελής Χατζηϊορδάνογλου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Ευθυμίου (M-WORD RADIO)
Παραγωγή: ΑΜΚΕ «ΟΜΑΔΑ»

Παίζουν: Λόλα Γιαννοπούλου, Τερέζα Κρητικού, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δων Χριστοδούλου

Παραστάσεις
Κάθε Πέμπτη στις 21.30
Έως 29 Μαρτίου

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €10
Μειωμένο: €5
Τηλ. κρατήσεων: 6977442513

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός
Τηλ.: 210 3411651

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.