fbpx
 Μαριβίτα Γραμματικάκη: «Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» στο Θέατρο Olvio

Μαριβίτα Γραμματικάκη: «Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» στο Θέατρο Olvio

Το θέατρο Olvio, μετά τη διάσημη όπερα του Offenbach Ωραία Ελένη (62 παραστάσεις- αριθμός ρεκόρ για όπερα), το κλασικό Hansel & Gretel (Η2Οpera) και το πρωτοποριακό The shell game (Medium project), παρουσιάζει μία ακόμα παράσταση μουσικού θεάτρου για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του. O Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, το ομότιτλο παραμύθι της Μαριβίτας Γραμματικάκη, το οποίο διδάσκεται ως πρότυπο κλασικού παραμυθιού στην Παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζωντανεύει στη σκηνή για 2η χρονιά, κάθε Κυριακή στις 12:00, σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Περιστέρη.

Τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιοί, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Γεωργιάδου, και τέσσερις μουσικοί με ενορχηστρωτή τον Γιώργο Περιστέρη, δίνουν πνοή σ’ ένα υπέροχο βιβλίο και παρουσιάζουν ένα μαγευτικό παραμύθι.

Το έργο

Σε μια παράξενη πολιτεία, μέσα από μια χρυσή κλειδαρότρυπα, οι άνθρωποι έβλεπαν για λίγα μόνο λεπτά τα όνειρά τους. Σε αυτή την κλειδαρότρυπα είδε κι ένας ζητιάνος τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Έτσι αποφάσισε να βρει το κλειδί που θα την άνοιγε. Πήγε στον άρχοντα της πολιτείας και του ζήτησε το κλειδί. Ο άρχοντας, όμως, του απάντησε, πως για να πάρει το κλειδί, πρέπει πρώτα να περάσει από τρεις δοκιμασίες: να καθαρίσει τρεις αποθήκες, να παλέψει με τρεις δράκους για να ελευθερώσει την κόρη του Άρχοντα, και τέλος, να μάθει το μυστικό του ποταμού.

Ο ζητιάνος πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες. Έμαθε να βλέπει πίσω από αυτά που φαίνονται, να ακούει πίσω από αυτά που ακούγονται μα, πάνω απ' όλα, έμαθε να αγαπάει.
Το κλειδί της χρυσής κλειδαρότρυπας το είχε ήδη μέσα του και δε χρειάστηκε να του το δώσει κανένας.

Σημείωμα της συγγραφέως

Ο Ζητιάνος έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ιστορίας του Μεσαίωνα. Όμως τον μύθο του περιπλανώμενου ιππότη που σώζει την κόρη του άρχοντα από τον δράκο τη συναντάμε σε αυτό το έργο σε μια πιο εξελιγμένη παραλλαγή. Εδώ ο ήρωας είναι επαίτης και τα κίνητρά του δεν τα διακρίνει ο αλτρουισμός αλλά το πάθος για τα πλούτη και την καλοπέραση.

Η ενδοσκόπηση και η εξέλιξη του ήρωα, όμως, κατά την πορεία του έργου, έχουν σαν αποτέλεσμα να αναδυθούν οι αρετές του και να αποκατασταθούν οι αξίες του. Αυτό το τόσο «σύγχρονο», εν τέλει, ταξίδι αυτογνωσίας, περιβάλλεται από ένα γοητευτικό «σκηνικό» γεμάτο από τροβαδούρους, τσιγγάνες, άρχοντες, πεντάμορφες κόρες και δράκους, ενώ τα στοιχεία της φύσης, όπως το δάσος, το ποτάμι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φιλοσοφία του έργου.

Τα «μυθικά» πρόσωπα κινούνται σε ένα σκηνικό, φτιαγμένο από υλικά της εποχής τους όπως σκοινί, ξύλο, δέρματα, πανιά και σίδερο. Το συγκινησιακό στοιχείο και η πλήρης εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ανατροπών, είναι το ζητούμενο σε μια παράσταση που θα στοχεύσει όχι μόνο σε ένα παραμυθένιο θέαμα αλλά και σε μια ξεχωριστή αίσθηση κάθαρσης.

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Συντελεστές
Συγγραφή-στίχοι: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Συνθέτης-ενορχηστρωτής: Γιώργος Περιστέρης
Σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου
Κίνηση-χορογραφία: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: Στέφανος Κυριακόπουλος

Παίζουν: Εβίτα Πετράκη (σοπράνο), Λύδια Βαφειάδη (σοπράνο), Παναγιώτης Τερζάκης (μπάσος), Βίκτωρας Κουνδουράκης, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Κωστής Δασκαλάκης, Τρύφων Μπάρκας, Ηλέκτρα Κομνηνίδου

Ορχήστρα: Μαρία Καρυτινού (πιάνο), Σταύρος Βορίσης (drums, κρουστά), Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Ζαχαρίας Φώτης (κλαρινέτο)

Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία
Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €8

Προπώληση
Γενική είσοδος: €7, στα viva.gr, 11876 και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva (μετά από τηλεφώνημα στο 11876) BP, EKO, PUBLIC, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt.

Θέατρο Olvio
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Τηλ: 210 3414118
zitianos 2

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.