fbpx
Tο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου στο VAULT

Tο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου στο VAULT


Η θεατρική εκδοχή της νουβέλας της Σώτης Τριανταφύλλου, Πιτσιμπούργκο, σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, παρουσιάζεται ξανά στο αθηναϊκό κοινό. Η παράσταση, που ξεκίνησε την πετυχημένη πορεία της το καλοκαίρι του 2014 στη Χίο, τη γενέτειρα των πρωταγωνιστών της, επιστρέφει, αυτή τη φορά στη σκηνή του πολυχώρου Vault.

Χίος 1913. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα από τον Δημοσθένη, τον ξενιτεμένο άντρα της στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής. «Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να ΄μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!» Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο. «ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα πως αυτοκίνητα έχομε κι εδώ, πάνε κι έρχονται σαν δαίμονες. Εγώ εν τα δα, μου το ‘πε η Ερήνη».

Tο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου στο VAULT

Απ’ την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. «Βρέχει νερό μαύρο Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις». Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη  ζωή.

Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί να βρει το δρόμο του. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες. «Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό». Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. «Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μου ‘ρθε λιγοθυμιά». Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

Tο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου στο VAULT

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Μουσική επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή
Σκηνογραφική επιμέλεια: Χαρά Λούπου
Φωτισμοί : Άννα Κατσίμπρα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παντίδος
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αγγελοπετριά

Παίζουν:
Στράτος Σωπύλης, Αρκαδία Ψάλτη           

Tο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου στο VAULT

Παραστάσεις έως 23 Απριλίου
Τετάρτη & Πέμπτη  21:00
Σάββατο  19:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές/ Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων [ΑΣΠΕ]/ ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.