fbpx
«Είστε και φαίνεστε»: μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό στο Σύγχρονο Θέατρο

«Είστε και φαίνεστε»: μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό στο Σύγχρονο Θέατρο


Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» συνεχίζει την πορεία της στο Σύγχρονο Θέατρο και, μετά τις παραστάσεις Μια γιορτή στου Νουριάν  και Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης, παρουσιάζει την καινούργια κωμωδία Είστε και φαίνεστε, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Το έργο ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε τη σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό. Η περιθωριοποίηση και η αντικοινωνικότητα ενός δεν αιτιολογείται σε κάποια προσωπική του ανεπάρκεια, αλλά στην «ανάγκη» άλλων να ξεσπούν πάνω του τους δικούς τους φόβους, απογοητεύσεις και το στρες. Το έργο φιλοδοξεί να επηρεάσει τους μαθητές, ώστε να εξετάσουν τη δική τους συμπεριφορά, και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση της επιθετικότητας.

Η ιστορία είναι βασισμένη σ’ ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, σε διασκευή Βασίλη Κουκαλάνι. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Παλούμπης με τον Βασίλη Κουκαλάνι. Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Φοίβου Δεληβοριά – ένα από αυτά σε συνεργασία με το hip hop συγκρότημα Χνάρια.

Φταίει... φταίει... ο μαθητής;
Φταίει!
Ή μήπως φταίει ο διευθυντής;
Φταίει!
Μη φταίει ο δάσκαλος;
Ή μήπως ο γονιός;
Φταίει πάντα ο άλλος,
ο διαφορετικός.
Φταίει η κοινωνία!
Ε, βάλ’ την τιμωρία!

Οι ήρωες της ιστορίας είναι τέσσερις φίλοι, πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας ο «Γυαλάκιας» είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι, ξεσπούν πάνω του. Ο δάσκαλος, κύριος Λουλούδης, που ήθελε πάντα να είναι ο φίλος των μαθητών και είχε ένα εκπαιδευτικό όραμα, αδυνατεί να βοηθήσει: οι τάξεις πια είναι μεγάλες και ανομοιογενείς, ο χρόνος λίγος, η σχολική ύλη είναι πιεστική κι εκείνος δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάθε παιδί ξεχωριστά…

Κείμενο: Φόλκερ Λούντβιγκ, διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι
Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.
Σκηνικά – Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βίντεο – Φωτογραφίες: Πάνος Ζενίδης, Τίνα Ψαρρού
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου

Διάρκεια παράστασης: 85’
Από τις 18 Οκτωβρίου 2015, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και καθημερινές για σχολεία.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ.: 210.3464380, 210.3617943 
sixronotheatro.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα». Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάινερ Μύλλερ (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το «Κουαρτέτο»....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.