fbpx

«Πρόσκληση για ένα Διάλειμμα Χαράς» της Άντζελας Δεληχάτσιου

«Πρόσκληση για ένα Διάλειμμα Χαράς» της Άντζελας Δεληχάτσιου
Η παράσταση Διάλειμμα Χαράς επικεντρώνεται στη σχέση του αστικού ανθρώπου με τη φύση. Ο βασικός προβληματισμός πίσω από αυτή είναι πώς μπορεί να βρει ο κάτοικος μιας ασφυκτικής μεγαλούπολης, όπως η Αθήνα, μια επαφή με το φυσικό στοιχείο. Είναι μια παράσταση που αφορά όσους βρίσκουν μια ανακούφιση από την πόλη μέσα στη φύση, όσους προβληματίζονται με τους καθημερινούς ρυθμούς της Αθήνας και θρηνούν την καταστροφή της φύσης, όσους αγαπούν την ποίηση του Σεφέρη και του Ουίτμαν, όσους ψάχνουν μια καλύτερη ισορροπία και πιστεύουν ότι αξίζει να τη βρούμε.

Μια προσέγγιση που προτείνω είναι αυτή που ακολουθούν και οι ηθοποιοί της παράστασης: πηγαίνοντας σε κοντινά πάρκα, λόφους και βουνά, και κάνοντας «μη καθημερινά» πράγματα εκεί· «μη καθημερινά» πράγματα που αφορούν τόσο τη σωματική μας έκφραση στο περιβάλλον αυτό, όσο και την πνευματική μας έκφραση, μέσω της απαγγελίας ποίησης, για παράδειγμα. Συγκεκριμένα, τα ίδια τα κείμενα της παράστασης είναι ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Ουόλτ Ουίτμαν.

Με τον Ουίτμαν έχω σχέση από τα δεκαεφτά μου, όταν πρωτοδιάβασα Το τραγούδι του εαυτού μου και με συγκίνησε η ελευθερία του, η αγάπη του για τη φύση και την ανθρωπότητα, και το ευρύ όραμα του. Με τον Σεφέρη, η πρώτη μου επαφή ήταν σ' ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια περίπου· ζήτησα από τη θεία μου να μου προτείνει έναν Έλληνα ποιητή και μου πρότεινε εκείνον. Ως Ελληνοαμερικανίδα που μεγάλωσε στην Αμερική, δεν είχα διαβάσει ως τότε ελληνική ποίηση και με έπιασε ένα πάθος για τον Σεφέρη, ειδικά για ένα ποίημά του, που το έμαθα και το απάγγελνα σε διάφορα θεατρικά εργαστήρια και πρόβες σαν άσκηση για δέκα χρόνια.

Ο Σεφέρης έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που δημιουργεί εικόνες μέσα στη φύση –εικόνες που τις βιώνει κανείς με όλες τις αισθήσεις του– και μου θύμισε κάτι παρόμοιο που κάνει ο Ουίτμαν: την αίσθηση που μας προκαλεί ότι είμαστε εκεί, στη φύση, μαζί του και ότι βιώνουμε την εμπειρία σχεδόν σωματικά. Παρεμπιπτόντως, ανακάλυψα μια συνέντευξη του Σεφέρη στον Edmund Keeley όπου λέει ότι στα νιάτα του διάβαζε τον Ουίτμαν σε μετάφραση στα γαλλικά, και συνέχισε να τον διαβάζει ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τους δυο ποιητές είναι ότι ο Ουίτμαν γενικά έχει μια αίσθηση αισιοδοξίας, ενώ ο Σεφέρης πολλές φορές βάζει πιο σκοτεινές εικόνες δίπλα σε άλλες, πολύ λαμπρές και θετικές. Με ενδιέφερε πολύ να δω πώς θα συνομιλήσουν αυτοί οι δυο μεταξύ τους και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή τη συνομιλία. Θα το δούμε όλοι μαζί, λοιπόν, από τις 6 Ιουνίου στις οχτώ παραστάσεις μας.

«Πρόσκληση για ένα Διάλειμμα Χαράς» της Άντζελας Δεληχάτσιου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Άντζελα Δεληχάτσιου
Ηθοποιοί: Νατάσα Νταϊλιάνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άντζελα Δεληχάτσιου
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Γιώργος Ευθυμίου, Ιωάννης Βασιλόπουλος
Φωτογραφίες/Video: Γιώργος Ευθυμίου
Γραφιστική επιμέλεια: Έλλη Βασσάλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Πεκιαρίδη

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο φαράγγι του Λυκαβηττού στις 6, 7, 13, 14, 19, 26, 27 και 28 Ιουνίου.
Ώρα έναρξης: 18:30
Διάρκεια: 120'
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ.: 6946102862
Περισσότερες πληροφορίες: εδώ ή εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.