fbpx

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)» της Ελένης Λιντζαροπούλου

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)»
Ένα έργο υψηλής χιουμοριστικής αξίας ανεβαίνει από τις 18 Απριλίου στο Θέατρο Βικτώρια. Μια κωμωδία που επαναφέρει το είδος στην θέση που του αξίζει, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει «βλασφημία» που είναι αρετή. Για την ακρίβεια, το ίδιο το χιούμορ είναι αρετή, αφού η παράσταση στο ερώτημα αν έχει χιούμορ ο Θεός απαντά με βεβαιότητα: Φυσικά και έχει. Οδήγησε τον λαό του Ισραήλ μέσα από τη Μέση Ανατολή για σαράντα χρόνια και τους έβαλε να σταματήσουν στο μοναδικό μέρος που δεν έχει πετρέλαιο!

Είναι μια παράσταση για ευφυείς θεατές. Οι συγγραφείς του έργου, Άνταμ Λονγκ, Ριντ Μάρτιν, Όστιν Τίχενορ, οι οποίοι μας είναι γνωστοί και από την παράσταση του Όλος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα, εδώ ξεπερνούν τον εαυτό τους αξιοποιώντας το υλικό της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, που, κυρίως η Παλαιά, αν ειδωθεί μόνο ως καταγραφή γεγονότων, προσφέρει τόσο υλικό για σάτιρα, που δεν φτάνει μία μόνο παράσταση για να το χωρέσει. Το έργο είναι με τέτοιον τρόπο γραμμένο, που παρέχει την αναγκαία ελευθερία στην σκηνοθέτιδα να το κάνει προσιτό στους Έλληνες θεατές. Η προικισμένη Αθανασία Καραγιαννοπούλου, χωρίς να παρέμβει στο παραμικρό στην δομή του κειμένου, μέσα από την γάργαρη μετάφραση που έχει κάνει η ίδια και ακολουθώντας πιστά τις συγγραφικές οδηγίες, μας παραδίδει μια παράσταση 100% δική μας. Με χιούμορ ελληνικό, γλώσσα ελληνική, ερωτήματα ελληνικά, γεμάτη υπαινιγμούς οι οποίοι ενισχύονται με τις μουσικές επιλογές της, αξιοσημείωτα έξυπνες και λειτουργικές, που κάνουν την παράσταση σπαρταριστή μέχρι δακρύων, ακατάλληλη πράγματι για προσφάτως εγχειρισμένους, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα.

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

Το σκηνικό τόσο όσο πρέπει, λειτουργικό και «βιβλικό», από την μία ο όφις κι από την άλλη ο... κρίνος, μετατρέπεται σε Cabaret κοσμογονίας με τους άριστους φωτισμούς του εξαιρετικού Λευτέρη Παυλόπουλου. Τα κοστούμια στην ίδια λιτή λογική αποτελούν αξεσουάρ γέλιου με τις έξυπνες επιλογές τους να ξεδιπλώνονται στα πέπλα της Σαλώμης και στις χλαμύδες-κουρτίνες, στο κοστούμι του «κοντούλη» Δαυίδ και την αμφίεση των Πρωτόπλαστων, στην τσαχπινιά των Μάγων και στις «βιβλικές» μορφές του Μωυσή και του Πρόδρομου.

Το μεγάλο ατού όμως της παράστασης είναι οι τρεις πρωταγωνιστές. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και ο Σωτήρης Δούβρης, οι οποίοι μεταμορφώνονται επί σκηνής με ρυθμούς ραγδαίους παρουσιάζοντάς μας με ξεχωριστό τρόπο τις πολύ γνωστές μας βιβλικές φιγούρες. Άξια αναφοράς η εξαιρετική φυσική κατάσταση και των τριών. Ερμηνεύουν άριστα τους πολλαπλούς ρόλους κωμικών υποκριτικών απαιτήσεων που τους δίνονται χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο, από αρχής ως τέλους, σε κίνηση, φωνή, διάθεση και ένταση. Χορεύουν, τραγουδούν, υποδύονται ασταμάτητα, παίζοντας χαλαρά με το κοινό τους, χωρίς ανάσα, χωρίς να εκβιάζουν ούτε μία στιγμή το γέλιο, χωρίς ευκολίες και μανιέρες, σε μία σχεδόν stand-up comedy ταχυτήτων που καταφέρνει να χωρέσει χιλιάδες χρόνια σε δυο ξεκαρδιστικές ώρες αληθινού θεϊκού χιούμορ.

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

Από την Γένεση στην Γέννηση μεσολαβεί λίγο περισσότερο από μια ώρα, την οποία ο θεατής ούτε αντιλαμβάνεται πώς περνάει, ενώ όταν έρχεται η σκηνή του «τετέλεσται» και μετά όταν, πρωταγωνιστής, σουβλίζεται ο πασχαλινός αμνός, εν μέσω κλαρίνων, αλαλαγμών και τσάμικων, οι ηθοποιοί με απόλυτο σεβασμό υπενθυμίζουν ότι: Είναι κρίμα να υποβιβάζουμε το Θείο Πάθος σε φαγοπότια, σουβλιστά αρνιά και γλέντια, διότι το νόημα των γενομένων δεν είναι αυτό.

Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για θεατές με χαμηλό IQ διότι, όπως λέει επί σκηνής ο Χριστός, «δεν θα καταλάβουν Εμένα». Οι υπόλοιποι μην την χάσετε. Η Εύα, ο Αβραάμ, ο Νώε, ο Σαμψών, η Σαλώμη, ο Πόντιος Πιλάτος κ.ά. θα σας θυμίσουν τις κλασικές βιβλικές ιστορίες και θα απαντήσουν, όπως υπόσχεται το πρόγραμμα, στο τυπικό προαιώνιο ερώτημα: Ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα της Βίβλου; Ή στο ερώτημα που θέτουμε εμείς οι θεολόγοι αλλά και οι «κοινοί θνητοί» ανά τους αιώνες: Μήπως σπάει μαζί μας πλάκα ο Θεός;

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Επιμέλεια κοστουμιών: Χαρά Κονταξάκη
Επιμέλεια σκηνικού: Ομάδα ΒΙΒΛΟΣ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου – Στέλιος Δανιήλ
Illustrator: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

«Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

ΠΑΙΖΟΥΝ
Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Σωτήρης Δούβρης

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ γενική προπώληση, 8 ευρώ φοιτητικό/συνταξιούχων, 5 ευρώ ανέργων

Διάρκεια: 80 λεπτά

Θέατρο Βικτώρια: Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. κρατήσεων: 210.8233125, 6972.964339
www.theatrovictoria.gr


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή-Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής...

ΘΕΑΤΡΟ
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημά της. Ένα...

ΘΕΑΤΡΟ
«Στη σκιά του Λούσια» σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή στο Θέατρο Θησείον

Ένα παράξενο θέατρο σκιών, φτιαγμένο από τις φιγούρες των έργων του Νίκου Χουλιαρά, ζωντανεύει το μυθιστόρημά του Ο Λούσιας, από τις 9 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, στο Θέατρο Θησείον, από την Εταιρεία Θεάτρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.