fbpx

«Χρόνος παλιός… ο ουρανός κατακόκκινος» στο θέατρο Αργώ της Ελένης Λιντζαροπούλου

«ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙΟΣ… Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ της Ελένης Λιντζαροπούλου
Με μια ποίηση που δεν παλιώνει ποτέ και ένα μονόπρακτο από τα πιο αγαπημένα και σύγχρονα μας υποδέχεται από τις 18 Νοεμβρίου το Θέατρο Αργώ. Μανόλης και Λούλα Αναγνωστάκη πρώτη φορά μαζί επί σκηνής σε μια θεατρική σύνθεση επιλεγμένων ποιημάτων του Μανόλη και του μονόπρακτου Ο ουρανός κατακόκκινος της Λούλας, τα οποία δεμένα σε έναν μονόλογο παρουσιάζονται από τη Νίκη Τουλουπάκη σε σκηνοθεσία Τάκη Λιατζιβίρη.

Ο τίτλος της παράστασης, μάλιστα, ο οποίος έχει τη «σφραγίδα» της συγγραφέως, ακόμη και μέχρι τις τρεις τελείες των αποσιωπητικών που «συνήθιζε στους τίτλους του ο Μανόλης», αποτελεί κι αυτός μια σύνθεση του τίτλου του μονόπρακτου και ενός στίχου από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Τοπίο». Η αγωνία τού «τι να πούμε και πώς να το πούμε», η ανάγκη «να μιλήσουμε», η συνειδητοποίηση της κατάρρευσης του μικρόκοσμού μας μέσα στη συνολική απαξίωση και την εξόντωση του περίγυρου, οι ιδέες που γκρεμίζονται ολοένα μαζί με τα πρόσωπα, οδηγούν σ' έναν «Χρόνο παλιό» μαζί και σημερινό, που η Νίκη Τουλουπάκη καλείται να ερμηνεύσει αξιοποιώντας τη σύγχρονη εκφραστική ανάγνωση του Τάκη Λιατζιβίρη. Το προσωπικό γίνεται καθολικό, η γυναίκα γίνεται ο καθένας από εμάς και οι επιτακτικές ερωτήσεις γυρεύουν απαντήσεις.

Το προσωπικό γίνεται καθολικό, η γυναίκα γίνεται ο καθένας από εμάς και οι επιτακτικές ερωτήσεις γυρεύουν απαντήσεις.

Τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη πρώτη φορά παρουσιάζονται στη σκηνή. Η σύνθεσή τους μάλιστα είναι τέτοια, που αποκτά νοηματική ροή η οποία τα συνδέει με τον θεατρικό λόγο και την υπόθεση του μονόπρακτου. Η ρεαλιστική, σχεδόν προφορική γραφή, η απλότητα των μέσων, η αξίωση για την ηθική ανάταση των προσώπων είναι τα εργαλεία με τα οποία η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο. Από την άλλη το έργο, το συνολικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη χαρακτηρίζεται από πρόσωπα που αναζητούν εναγωνίως έναν λόγο και ένα νόημα για να υπάρξουν, σαν να αναζητούν τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει μόνον η ποίηση.

Το μονόπρακτο Ο ουρανός κατακόκκινος, από τα πιο δημοφιλή της συγγραφέως, από το 1998 που παρουσιάστηκε στην τότε Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην παράσταση Εμείς, οι άλλοι με ερμηνεύτρια τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, δεν απουσιάζει από το θεατρικό σανίδι με πλείστα ανεβάσματα. Εκτός από την πρώτη παράσταση του Εθνικού σε σκηνοθεσία του Βίκτωρα Αρδίττη, τον μονόλογο ερμήνευσε στη συνέχεια η Ρένη Πιττακή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2008, στο «Σχολείον» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, κι η Λυδία Κονιόρδου τη σεζόν 2011/2012 στον «Προσωρινό» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, περιλήφθηκε ολόκληρος, την ίδια σεζόν 2011/2012, και στη σύνθεση κειμένων της Λούλας Αναγνωστάκη «I Love You» που έκανε ο Σταμάτης Κραουνάκης σε σκηνοθεσία του και ερμήνευσε η Αλεξάνδρα Παντελάκη, και τον χειμώνα 2013/2014 η Ελένη Ουζουνίδου, η οποία είχε ερμηνεύσει αυτούσιο τον μονόλογο και την προηγούμενη σεζόν 2012/2013 στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Το τελευταίο ανέβασμα του μονολόγου έγινε το περασμένο καλοκαίρι και πάλι με τη Ρένη Πιττακή στο Επταπύργιο, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Προυσαλίδη και στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου 2014.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παίζει η Νίκη Τουλουπάκη
Σκηνοθεσία: Τάκης Λιατζιβίρης
Σκηνικά: Άγγελος Δελής
Μουσική επιμέλεια: Κωστής Αλέξης
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος

Παραστάσεις: Από τις 18 Νοέμβρη έως τις 15 Δεκέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, Φοιτητικό 8€
Θέατρο Αργώ: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ.: 2105201684-5, http://www.argotheater.gr/studio.html


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Στη σκιά του Λούσια» σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή στο Θέατρο Θησείον

Ένα παράξενο θέατρο σκιών, φτιαγμένο από τις φιγούρες των έργων του Νίκου Χουλιαρά, ζωντανεύει το μυθιστόρημά του Ο Λούσιας, από τις 9 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, στο Θέατρο Θησείον, από την Εταιρεία Θεάτρου...

ΘΕΑΤΡΟ
«Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη στο Θέατρο Φούρνος

Κι ένιωσα τότε το χέρι του τυλιγμένο στη μέση μου τραχύ, δασύτριχο, μυώδες, να δαμάζει την αντίστασή μου – ποιαν αντίσταση; εγώ δεν ήμουν εγώ – κανένας φόβος λοιπόν για μια ταπείνωση, τα πάντα είχαν ακινητήσει σε...

ΘΕΑΤΡΟ
Θανάσης Σαράντος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Θανάσης Σαράντος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη New...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.