fbpx

«Τimeline Project» της Αθηνάς Χατζή

TIMELINE PROJECT της Αθηνάς Χατζή

Timeline Project: μια ιδέα της Βίκυς Αδάμου, που σκηνοθετεί την παράσταση και μετά την επιβεβλημένη παράταση πρωταγωνιστεί κιόλας, ένα κείμενο κυρίως της Χριστίνας Σαμπανίκου (εκτός από τους έξι μονολόγους των ηρώων από τους Κώστα Γιαννακίδη, Χαρά Γιαννακοπούλου, Λουκρητία, Xρήστο Πολυμενάκο,Tanevramou, Γρηγόρη Καψάλα), έξι διαλεγμένοι ηθοποιοί κι ένας καλοθρεμμένος γάτος σε έκτακτες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, εμφανίσεις και ένας αισθαντικός στη λιτότητά του χώρος, ο Κινητήρας Studio, μια ανάσα από την Ακρόπολη. Οι, με αλφαβητική σειρά, Βίκυ Αδάμου / Βιολέτα Γύρα, Ευγενία Δελιαλή, Γιάννης Οικονομίδης, Σπύρος Περδίου, Χριστίνα Σαμπανίκου, Κοσμάς Χατζής και κατ' εξαίρεσιν της αλφαβητικής σειράς, ο Άντρας (ο γάτος), κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι προχθές 16.02.2014, οπότε και έπεσε αυλαία (προς το παρόν τουλάχιστον), ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και μοιράστηκαν με το κοινό τους, υποψιασμένο τε και ανυποψίαστο, τη ζωή από την κλειδαρότρυπα.

Η σύλληψη φαινομενικά απλή: έξι πρόσωπα, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, έξι άβαταρ, που τους παρακολουθείς επί μιάμιση περίπου ώρα να ζουν τη ζωή τους – την ψηφιακή κατά κύριο λόγο ζωή τους• μπροστά στον υπολογιστή τους, με μπλινκ, μπιπ, γκλιν και άλλους ήχους μηνυμάτων σημαντικούς, κάθονται στο γραφείο τους, κάνουν τη γυμναστική τους ή ντους, τρώνε, πίνουν, βάζουν τις κρέμες τους, διαλογίζονται, κλαίνε και γελάνε, και στα μεσοδιαστήματα πρωταγωνιστούν σε τραγελαφικά εφιαλτικό βίντεο γκέιμ. Παράλληλα, κι εκεί έγκειται η μεγίστη πρωτοτυπία του εγχειρήματος, οι έξι χαρακτήρες δημιούργησαν άβαταρ στον πραγματικό (;) κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αλώνισαν επί μήνες το facebook και το twitter κυρίως, αναρτώντας ευφυολογήματα και τον πόνο τους ενίοτε, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και με το κοινό τους, διατυμπανίζοντας τους (αδιέξοδους) έρωτές τους, αυτοοικτιρόμενοι για τα οικονομικά δυσβάσταχτα βάρη τους, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους (καρδοκούλουρο για πάντα) και φλερτάροντας ασύστολα, ζώντας εν ολίγοις μια ζωή όχι λιγότερο πραγματική από εμάς τους λοιπούς με σάρκα και οστά συμμετέχοντες στο ψηφιακό πανηγύρι.

Μέσα από τη φαινομενικά απλή και άμεση γλώσσα και τις θανατηφόρες ατάκες που προκαλούν αβίαστα το γέλιο, το έργο πραγματεύεται, μεταξύ πολλών άλλων, την αβάσταχτη θλίψη της μοναξιάς του ανθρώπου, του κυριολεκτικά καλωδιωμένου 24/7 πολίτη των σύγχρονων δυστοπιών που όμως μέσα στον θόρυβο της δικτύωσης παραμένει μόνος και μέσα στα εκατομμύρια των λέξεων που εκτοξεύουν σαν πυροτεχνήματα τα πληκτρολόγια παραμένει παρεξηγημένος.

Το Timeline Project ολοκλήρωσε, δεν θα πω τον κύκλο του, αλλά έναν κύκλο. Οι, και πάλι αλφαβητικά, Johny Fabriano, Katarameni Floba, Myrto Gantaki, Mana Manam, Nefeli Markou και Konstantinos Ntakos σιώπησαν. Μη βιαστείτε να τους ξεχάσετε, τα άβαταρ έχουν αυτό το αβαντάζ: ως νέοι φοίνικες δύνανται να αναγεννώνται από τις (ψηφιακές) στάχτες τους κατά το δοκούν. Γρηγορείτε...

Όσοι δεν είχατε την τύχη να τους ανταμώσετε στον Κινητήρα, συναντήστε τους εδώ: http://timelineproject.gr/, https://www.facebook.com/TimelineProject.gr?fref=ts και στους ατομικούς λογαριασμούς των χαρακτήρων στο facebook και στο twitter.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.