fbpx
«“Η επιστροφή των παραμυθιών” στο Θέατρο Σταθμός» της Ράνιας Μπουμπουρή

«“Η επιστροφή των παραμυθιών” στο Θέατρο Σταθμός» της Ράνιας Μπουμπουρή

Φανταστείτε έναν κόσμο φτιαγμένο από την ύλη των παραμυθιών. Έναν κόσμο άχρονο, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η Ωραία Κοιμωμένη, ας πούμε, μπορεί να βρει το φάρμακο κατά της αϋπνίας και να το συνταγογραφήσει στον Κόμη Δράκουλα, με τον όρο βέβαια να μην περιέχει σκόρδο! Κι ο Κακός Λύκος να γίνει ένας φαντασμένος σούπερ σταρ, που φροντίζει τη διατροφή του κι ούτε του περνάει πια απ’ το μυαλό να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα, τα τρία γουρουνάκια ή τα εφτά κατσικάκια, για να μην παχύνει. Κι ο Πίτερ Παν μπορεί να αποκτήσει τις πρώτες του ρυτίδες μεγαλώνοντας. Ενώ η Ντάμα Κούπα, η κακιά βασίλισσα από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, μπορεί να χάσει μεμιάς όλους τους υπηρέτες της και τον πολύτιμο, για κείνη, δήμιο του βασιλείου της.

Αυτός ο κόσμος των παραμυθιών παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο Θέατρο Σταθμός. Ένας κόσμος χαρωπός, όπου οι πασίγνωστοι χαρακτήρες των παραμυθιών ζουν στον δικό τους ρυθμό, έντονο ή χαλαρό, ανάλογα με τα κέφια τους. Κι όλοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι που ζουν, παράλληλα, και στον κόσμο των ανθρώπων, αφού όλα τα παιδιά τούς ξέρουν και διαβάζουν ξανά και ξανά τις ιστορίες τους.

Όλα αλλάζουν, όμως, όταν εισβάλλει στη ζωή των ανθρώπων η τεχνολογία. Οι οθόνες των τηλεοράσεων στην αρχή, κι έπειτα των υπολογιστών, των κινητών και των τάμπλετ αντικαθιστούν σιγά σιγά τα βιβλία και ο κόσμος των παραμυθιών βαδίζει προς τον οριστικό αφανισμό του. Τότε ακριβώς πέντε από τους παραμυθένιους ήρωες –η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος, η Ντάμα Κούπα και ο Πίτερ Παν, μαζί με την Τίνκερμπελ– αναλαμβάνουν δράση. Η αποστολή τους; Να ενισχύσουν και πάλι τη φιλαναγνωσία. Και, για να τα καταφέρουν, θα ζητήσουν τη βοήθεια των μικρών θεατών της παράστασης. Άραγε, τι θα γίνει τελικά;

Πρόκειται για μια κεφάτη παράσταση, που ξυπνά το ενδιαφέρον των θεατών με το καλημέρα. Με το καλημέρα κυριολεκτικά, καθώς οι πέντε ηθοποιοί –Μαριάνθη Κολιάκη, Κορνέλια Κυριάκη, Γιάννης Μπόγρης, Βίκυ Πεντεδέκα και Νίκος Σταματόπουλος– ζητούν από το κοινό να επαναλάβει ρυθμικά μαζί τους πέντε διαφορετικά καλημερίσματα. Και η διαδραστικότητα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του έργου, με τη βοήθεια που καλείται να προσφέρει το κοινό στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Στην παράσταση της Κυριακής 24/11 που παρακολουθήσαμε, μάλιστα, το κοινό ήταν ιδιαίτερα δεκτικό και επικοινωνιακό. «Φωνάζω εγώ;» λέει με απορία κάποια στιγμή η Ντάμα Κούπα στον άντρα της, όταν εκείνος της εξηγεί ότι είναι πολύ φωνακλού γι’ αυτό δεν την αντέχουν πια οι υπηρέτες στο παλάτι, για να λάβει τη μεγαλόφωνη απάντηση από έναν πιτσιρίκο: «Πολυφωνάζεις!». Κι όταν ο Πίτερ Παν φεύγει από το δωμάτιο ενός κοριτσιού, που δεν ξεκόλλησε ούτε στιγμή από την οθόνη του κινητού για να του ρίξει έστω μια ματιά: «Μα τι παιδί ήταν αυτό;» απορεί. «Χαμένο!» απαντάει εύστοχα ένα άλλο παιδάκι απ’ το κοινό.

Είναι μια παράσταση η οποία, πέρα από την αναψυχή που προσφέρει στα μικρά παιδιά, τους δίνει και άφθονη τροφή για σκέψη. Ίσως, μάλιστα, τα ωθήσει να ξεφυλλίσουν/διαβάσουν τα παραμύθια τους γυρίζοντας στο σπίτι.

Το ωραίο κείμενο της Γεωργίας Παρασκευά αναδεικνύεται από την προσεγμένη δουλειά της ομάδας Μποέμ σε όλα τα επίπεδα: από τη σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και τις ερμηνείες των ηθοποιών, μέχρι τα σκηνικά της Αγγελίνας Παγώνη και τα κουστούμια της Σάντρας Στεφανίδου, μέχρι τη μουσική του Σταύρου Τσουμάνη και την κινησιολογία/χορογραφία της Αναστασίας Γεωργαλά. Είναι έξυπνη ιδέα να αλλάζουν κουστούμια οι ηθοποιοί επί σκηνής, ακόμα πιο έξυπνο όμως είναι που βλέπουν οι θεατές τη συνεργασία των ηθοποιών και σε αυτό το επίπεδο: ακόμα και η κακιά μητριά της Χιονάτης βοηθάει το τζίνι του Αλαντίν να ντυθεί, για να συνεχιστεί το έργο!

Είναι μια παράσταση η οποία, πέρα από την αναψυχή που προσφέρει στα μικρά παιδιά, τους δίνει και άφθονη τροφή για σκέψη. Ίσως, μάλιστα, τα ωθήσει να ξεφυλλίσουν/διαβάσουν τα παραμύθια τους γυρίζοντας στο σπίτι. Κρίνοντας, πάντως, από τις αντιδράσεις τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ένα είναι σίγουρο: τα παραμύθια έχουν και θα έχουν πάντα μια θέση στη ζωή τους, στη ζωή μας!

Το θεατρικό έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδώνη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά: Αγγελίνα Παγώνη
Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά
Βοηθός ενδυματολόγου: Φώτης Κομεσσάριος
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη
Παραγωγή: Θεατρική εταιρεία Μποέμ

Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Νίκος Σταματόπουλος, Μαριάνθη Κολιάκη, Βίκυ Πεντεδέκα, Κορνέλια Κυριάκη

Πρεμιέρα: Κυριακή 20 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία, μέχρι 12/4/20

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο), 6 ευρώ (ομαδικές κρατήσεις)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210.5230267, 6944.795242
Ομαδικές κρατήσεις (Σχολεία-Σύλλογοι): SD Concept Κατερίνα Σασλόγλου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.7234149, 6970.987499, 6934.606151

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο (σταθμός μετρό: Μεταξουργείο)


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα». Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάινερ Μίλερ (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.