fbpx

«Υγρά μάτια»

ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑτου Κωνσταντίνου Μπούρα

Το «μελό» είναι ένα μάλλον κατασυκοφαντημένο είδος, αφού μελοδραματική είναι και η Ιοκάστη στον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή και η Φαίδρα στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και οι πρωταγωνιστές στην Αυλή των Θαυμάτων του Καμπανέλλη, για να έρθουμε στη σύγχρονη εποχή.

Ο Κωνσταντίνος Παππάς συνέγραψε συνειδητά – πιστεύω – ένα ανατρεπτικά παλιομοδίτικο έργο, όπου ο ρομαντισμός παίρνει τη ρεβάνς από τον κυνισμό κι ο συναισθηματισμός από το σαδομαζοχισμό. Στο υπόβαρθο αυτού του έργου είναι η ουμανιστική θεώρηση του ανθρώπινου όντος ως μαθητού στο σχολείον «Ο κόσμος», όπου αναζητά την αυτογνωσία για να ατενίσει γαλήνιος το υπαρξιακό του κενό και να δώσει ένα νόημα στη ζωή του.

Οι δύο έρωτές του έρχονται στη ζωή «για τη Ζωή, για την Αγάπη και για το Θάνατο», όπως λέει το κείμενο και τα κερδίζουν, όχι όλοι όλα, αλλά ό,τι ο καθένας τους επιλέγει. Ο νέος από την επαρχία που άγεται και φέρεται από τους δαίμονες των ενοχών που του έχει ενσταλάξει ένα πανίσχυρο υπερ-εγώ βρίσκει, αναπόφευκτα (;) το Θάνατο. Ο άλλος νέος, πρώην επαρχιώτης και νυν συνειδητοποιημένος gay ξέρει ότι πρέπει να παλέψει για τον άρτον και το φιλί το επιούσιον και κερδίζει τη Ζωή. Αμφότεροι κατακτούν την Αγάπη και λυτρώνονται.

Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης είναι το καινούργιο απόκτημα του ελληνικού θεάτρου. Θα τον δούμε, νομίζω, σε σημαντικούς ρόλους τα επόμενα χρόνια. Θεατρικά υπερκινητικός αλλά και συγκινησιακά κινηματογραφικός ξέρει να «γράφει» επί σκηνής ανεξίτηλα συναισθήματα και χρώματα έντονης φωτεινότητας.

Ο Άκης Σιδέρης, ιδανικός για την ερμηνεία αγγλοσαξωνικών ρόλων, φλεγματικός κι ειρωνικός στο έπακρο, σαρκαστικός και στυλιζαρισμένος.

Το έργο παίζεται για δεύτερη χρονιά με την ίδια επιτυχία και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Παππάς πρέπει να αισθάνεται περήφανος.

Τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Μαρκόνης και τη σκηνική επιμέλεια η Φανή Παλιούρα.

Μην το χάσετε.

[Το βιβλίο-πρόγραμμα με το κείμενο του έργου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.