fbpx

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟτης Πέρσας Σούκα

«Ήταν αρχές του ’67 όταν ο δήμαρχος της Πάργας με παρουσίασε ως δημιουργό με τα πιο ενθουσιώδη λόγια, στο κατάμεστο χειμωνιάτικο σινεμά στου Καρύδη... Θέμα της διάλεξης ήταν ο Κώστας Καρυωτάκης και αφορμή η άρνηση των θρησκευτικών αρχών στην Πρέβεζα να τελέσουν μνημόσυνο για έναν αυτόχειρα. Η διάλεξη αυτή έγινε βιβλίο. Και θυμάμαι πόση συγκίνηση ένιωσα όταν έλαβα ένα γράμμα από τον Θάνο Καρυωτάκη, αδελφό του ποιητή, με ύμνους για το βιβλίο. Έτσι ξεκίνησα, μ' ένα πεζό για έναν ποιητή. […] Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός... Γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου, η Ιθάκη μου...» Άλκης Αλκαίος

Τα ξημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου ο ποιητής-στιχουργός ταξίδεψε για τις ακτές της αιωνιότητας, επιστρέφοντας οριστικά στην Ιθάκη του, στην Πάργα του.

Ο Βαγγέλης Λιάρος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ήρθε στο προσκήνιο με το δοκίμιο που εκδόθηκε το ’67 για τον Κώστα Καρυωτάκη. Η πένα του δυνατή όπως το ξίφος, δεν άργησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Έτσι, στη δισκογραφία παρουσιάζεται πρώτη φορά το 1978 στο δίσκο του Μικρούτσικου Τα τραγούδια της λευτεριάς.

«Ο Άλκης Αλκαίος δουλεύει με κλειδιά που ξεκλειδώνουν τη συγκυρία του εγώ, του εμείς... Στην ιστορία της ποίησης, οι μεγάλοι ποιητές έχει αποδειχτεί ότι μας δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας... Στην ιστορία του τραγουδιού, μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά», εξομολογήθηκε ο συνθέτης σε αφιέρωμα που έγινε στον Ιανό για τον Άλκη Αλκαίο.

Ο ποιητής απέφευγε να εμφανίζεται δημόσια, ζούσε σχεδόν έγκλειστος στο σπίτι του εξαιτίας των προβλημάτων στη σπονδυλική του στήλη, τα οποία είχαν προκληθεί από τα βασανιστήρια της χούντας... Η πένα του όμως ήταν εύρωστη, ακμαία, λυρική και ανατρεπτική, δίνοντας έτσι στο ελληνικό τραγούδι πρωτοποριακή θεματολογία και νέο τρόπο γραφής. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Μάριος Τόκας, Νότης Μαυρουδής, Πάνος Κατσιμίχας, Χρήστος Θηβαίος, Σωκράτης Μάλαμας... Χάρισε στην ελληνική δισκογραφία υπέροχα διαχρονικά τραγούδια, πολύτιμη τροφή για τις αισθήσεις, τις συνειδήσεις και τη στάση ζωής.

Ημέρα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου οι σημαίες της Πάργας κυμάτιζαν μεσίστιες, οι μαθητές της πόλης αποχαιρετούσαν τον Άλκη Αλκαίο μ’ ένα τραγούδι, μαζί με φίλους του καλλιτέχνες αλλά και πλήθος κόσμου...

Σκέπασε αλμύρα το γυμνό κορμί σου

σου ’φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό

στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου

και πριν προλάβω τρις να σ’ αρνηθώ

σκούριασε το κλειδί του Παραδείσου...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.