fbpx

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» της Ελένης Λιντζαροπούλου

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» της Ελένης Λιντζαροπούλου
Μια ξεχωριστή διαδραστική παράσταση με μουσική και τραγούδι, χορό, θεατρική εμψύχωση, video, κουκλοθέατρο, ακροβατικά, ξυλοπόδαρους, παιδική ποίηση και πάλι μουσική, έρχεται να αναδείξει την δυνατότητα ενός βιβλίου να διδάσκει μέσα από το παιχνίδι και να ψυχαγωγεί συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της φαντασίας και τον πλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών. Καμωμένη με πολλή αγάπη, χαρά, σεβασμό και βαθύτατη γνώση τόσο της ψυχοσύνθεσης των παιδιών όσο και των τρόπων και των μεθόδων διδασκαλίας, η μουσική αυτή πανδαισία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να χαλαρώσουν και να χαρούν παίζοντας όλοι μαζί. Αφορμή η εκπληκτική μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου στα εξαιρετικά παιδικά ποιήματα της Ράνιας Μπουμπουρή που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα, μέσα από τα οποία τα παιδιά διδάσκονται χωρίς κανέναν κόπο και μαθαίνουν φυσικά, παίζοντας παρέα με τους γονείς τους και τους μεγάλους φίλους, οι οποίοι ενθουσιασμένοι ξαναζούν τα ξένοιαστα χρόνια της πρώτης παιδικής ηλικίας.

Από το Άλφα ως το... Ωδείο, μικροί και μεγάλοι (καμιά φορά πιο πολύ οι μεγάλοι) απολαμβάνουν την γνωριμία τους με τον απέραντο κόσμο των λέξεων και της μουσικής, χορεύοντας πότε σε ρυθμούς χιπ χοπ και πότε σε ζεϊμπέκικο, πότε σε βαλς και πότε σε ικαριώτικο, σε μια πολυχρωμία ήχων που ντύνουν απολαυστικά και ξεσηκωτικά το ταξίδι στην γνώση γεμίζοντας με άρωμα τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Μαζί με τον καταπληκτικό Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο (Άνθρωπος-Ορχήστρα ), ο τρομερός Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα), ο μαγικός Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (πλήκτρα), ο γλυκύτατος Χάρης Κωνσταντόπουλος (σαξόφωνο, κλαρινέτο), η επτάψυχη Ντίνα Καφτεράνη (εμψυχώτρια) και ο φαεινότατος Θανάσης Κακαΐτσας (βίντεο-προβολές). Ένα σύνολο που κάνει τα 24 γράμματα του αλφαβήτου να χορεύουν στους πιο ελκυστικούς ρυθμούς της χαράς και της αρμονίας, γνωρίζοντάς μας μια πληθώρα μουσικών οργάνων, όπως: πιάνο, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τύμπανα, τρομπόνι, κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο, μπουζούκι κ.ά., και τους ήχους που μπορούν να παραχθούν από το καθένα.

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» της Ελένης Λιντζαροπούλου

Η Ράνια Μπουμπουρή, καταξιωμένη πια και αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αποδεικνύει και με αυτή την τόσο ξεχωριστή δουλειά της πόσο στοχεύει στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και πόσο καλή γνώστης είναι της γλώσσας μας. Η μέθοδος μάλιστα που χρησιμοποιεί, της διδασκαλίας μέσω στίχων και τραγουδιών, είναι παλιά όσο και η γνώση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτήν χρησιμοποίησαν οι αοιδοί και οι ραψωδοί και συνέχισαν οι ανά τους αιώνες δάσκαλοι, φτάνοντας ως και τις λίγο προηγούμενες γενιές με τα ποιηματάκια π.χ. για τις δασυνόμενες λέξεις. Τα θυμάστε οι πιο παλαιοί φαντάζομαι, ε;

ᾋδης, ἅγιος, ἁβρός,
αἷμα, ἅμαξα, ἁδρός,
ἅμα, ἁμαρτάνω, ἅπαξ,
ἅλυσις, ἁρπάζω, ἅρπαξ κ.λπ.

Η συστηματική παράθεση που προσφέρει η ποίηση με ρυθμό ή και ομοιοκαταληξία, καθώς και το τραγούδι, παρέχει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο απομνημόνευσης. Αυτό το εργαλείο αξιοποιεί με σύγχρονο τρόπο και σημερινή ποιητική ζωντάνια η συγγραφέας, στο βραβευμένο, με τον Έπαινο Ποίησης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση Χρύσας Σπυρίδωνος.

Αυτό το ξεχωριστό βιβλίο όμως δεν κυκλοφορεί μόνο του, συνοδεύεται από την εκπληκτική μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, ένα CD δώρο με τα 25 αντίστοιχα τραγούδια της παράστασης, για να παίξετε γονείς και παιδιά στο σπίτι και να τα απολαύσετε ερμηνευμένα από τους: Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Μπάμπη Στόκα, Φοίβο Δεληβοριά, Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Σταρόβα, Χρήστο Λούλη, Τζώρτζια, Σπύρο Σακκά, Δώρο Δημοσθένους και άλλους πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες.

Τα 25 ποιήματα του βιβλίου, μεστά και πλούσια, με πρωτότυπη σύλληψη, άψογο ρυθμό και εσωτερική αρμονία, συνθέτουν μια ιστοριούλα σπινθηροβόλα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, το δε τελευταίο είναι ένα ποίημα για όλα μαζί τα γράμματα, όπως αναφέρει στην πολύ ουσιαστική κριτική της για το βιβλίο η Ελένη Σαραντίτη, η οποία υπογραμμίζει την αγάπη των παιδιών για την ποίηση: «Και την αγαπούν», λέει η πολύ καλή μας συγγραφέας, «διότι συγγενεύουν – στο πέταγμα της σκέψης, στο απρόσμενο, στη γλύκα της γλώσσας του ονείρου, συχνά και στην αφαίρεση».

Η Ράνια Μπουμπουρή μάλιστα αφιερώνει, όχι άσκοπα, το βιβλίο της «σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να ανακαλύψουν την ομορφιά της γλώσσας μας και να την αγαπήσουν τρελά». Εμείς από καρδιάς επαυξάνουμε με βεβαιότητα, διότι με τέτοιες ποιοτικές δουλειές για παιδιά υπάρχει, πράγματι, ελπίδα...

Σάββατα 9 & 16 Μαΐου 2015, ώρα 14:00 (οι πόρτες ανοίγουν στις 13:00)
Διάρκεια (περίπου): 75'
Είσοδος: ενήλικες 7€, παιδιά 10€ (2ο παιδί 7€)

PassPort: Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
τηλ.: 210.4296401, http://www.pass-port.com.gr

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» της Ελένης Λιντζαροπούλου


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.